Hlavní navigace

Windows 7: Vypnout UAC skriptem je hračka

30. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

User Account Control, Řízení uživatelských účtů, UAC, či prostě „zase to otravné dialogové okno!“ se ve Windows Vista stal terčem kritiky a mnozí jej okamžitě vypínají. Již ve veřejné betaverzi Windows 7 jsme se stali svědky jeho přepracování, kdy si každý může zvolit míru otravování.

Základním nastavením se stal mód, který upozorňuje pouze na změny prováděné programy třetích stran. Součásti systému, digitálně podepsané Microsoftem, zcela ignoruje, tudíž při nastavování v ovládacích panelech byste neměli vidět ani pixel z nechvalně známé otravné hlášky „K pokračování této akce potřebuje systém Windows vaše povolení.“.

Na první pohled to vypadá rozumně, netrvalo to však dlouho, aby se objevil funkční skript, jenž UAC deaktivuje bez jakéhokoli zásahu uživatele. Není třeba ani složitě napodobovat digitální podpis Microsoftu, stačí simulovat stisk pár kláves, co si trochu pohrají v ovládacích panelech, a neštěstí je na světě.

Třešničku na dortu tomu nasadilo vyjádření zaměstnanců Microsoftu, že takové chování vlastně není chyba, ale úmysl. Doufejme, že vedení firmy bude mít jiný názor a vývojáři bug opraví.

Zdroj: Neowin