Hlavní navigace

Windows 8.1, HTC 8X nebo Kindle Paperwhite 2 [tipy na dárky #5]

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedělám si iluze, že byste ztráceli čas tímto odstavcem, když už dávno dychtíte po konkrétních tipech na dárky. Pokud jste se rozhodli tento článek otevřít, nebudete chtít poslouchat mé osobní výlevy a plácání o tom, že tento rok každý redaktor skutečně vybírá z věcí, které mu jsou nejbližší. A že rozptyl se rozšířil. Jenže každý rok se předháníme v tom, kdo dá komu hodnotnější dáreček. Zvlášť pro letošek platí, že spousta skvělých voleb vás nemusí stát půlroční výplatu.

 

Tentokrát můžete vybrat skvělý high endový smartphone za babku. Nemusíte se přitom strachovat o to, že by za pár měsíců silně zastaral a neměl aktuální software. Čekáte na novou generaci herních konzolí? Proč si nepořídit některou ze starších, když stojí o dost méně a vychází pro ně mnoho titulů? Nehledě na to, že se za uplynulá léta nastřádal pořádný houf pecek, které čekají na to, až vezmete ovladač do ruky.

Objevily se také vyloženě zajímavé a netradiční hračky a přístroje. Co si nakonec vyberete, záleží jen na vás.

Windows 8.1

Operační systém od Microsoftu představuje lákavější volbu než kdy dřív. Zatímco před rokem se Osmičky prodávaly pouze jako upgrade, s Windows 8.1 si kupujete běžné přenositelné licence. S novým počítačem si nadále koupíte levnější OEM. Pokud si ale raději stavíte svoje počítače doma, eventuálně měníte notebooky co půl roku, bude pro vás přenositelnost neocenitelná. Redmondští navíc v systému provedli řadu úprav, takže je radost ho používat, ať už máte dotykovou obrazovku, nebo nikoli.

Windows 8.1

HTC 8X

Divíte se, že doporučuji rok starý model? Upřímně, Windows Phone není a nikdy nebyl o výkonném hardwaru. Krom toho vás HTC ani po roce neurazí specifikacemi. Tchajwanci vsadili na originální design a provedení, které nechává ve člověku rezonovat krásné barvy. HTC 8X subjektivně patří k nejkrásnějším telefonům vůbec. Na displej je radost se dívat, ať se budeme bavit o jemnosti nebo realistickém podáním barev – nejde o AMOLED, ale o SLCD 2. Jen pozor na to, že 16GB interní paměť nelze rozšířit. Upgrade na Windows Phone 8.1 je zaručen, plynulost také. Za nízkou cenu jasná volba.

HTC 8X

Kindle Paperwhite 2

Je pravda, že v příštím roce Amazon posune trh se čtečkami do nových rovin. Displej bude opravdu jemný a lepší než kdy dřív. Plus se chystá nové písmo nebo výrazně jiné tvary těla. Ale pokud chcete náruživého čtenáře potěšit nějakým dárkem, opravdu si nedokáži představit, čím by ho mohl zklamat aktuální Kindle Paperwhite. V pořadí druhá čtečka elektronických knih od Amazonu, co má podsvícený displej, patří na špičku. Rozlišení na čtení knih dostačuje, navíc přístroj přinesl kritickou integraci služby Goodreads. Nevidím důvod, proč čekat a nenadělit pod stromeček současný Paperwhite.

Kindle Paperwhite 2

AVG PC TuneUp 2014

Autoři skoro až legendárního nástroje na optimalizaci výkonu počítače, kteří produkovali placené TuneUp Utilities, sice nejsou samostatní, ale ve své práci nadále pokračují pod hlavičkou ještě známější firmy AVG Technologies. Jejich zkušenosti se podepsaly na produktu samotném. Poskytuje široké možnosti, jak počítač vyčistit a zrychlit. Speciální režimy buď šetří akumulátor, nebo soustředí výkon na hraní. Nově AVG PC TuneUp obsahuje i režim pro práci v letadle a líbivé prostředí, podobné antiviru AVG 2014. Schopnosti řízení výkonu jsou unikátní a potěší každého nadšence do optimalizace.

AVG PC TuneUp 2014

Microsoft Office 365 Home Premium

Teprve od jara si můžeme v Česku předplácet kancelářské služby od Microsoftu. Je snadné přestat se orientovat. Office 365 si totiž za zhruba dva tisíce předplatíte na rok. Za své peníze mj. získáte nárok používat aktuální kancelářský balík Microsoft Office až na pěti počítačích v domácnosti a také na pěti smartphonech či tabletech. Microsoft zohledňuje to, že máme spoustu zařízení a střídáme je poměrně často. Čím více přístrojů doma máte, tím více se předplatné vyplatí. Někdy je až neuvěřitelně výhodné.

Microsoft Office 365 Home Premium

Toshiba Encore 8

Tablety jsou fajn a zvlášť to platí pro zařízení, na kterém běží Osmičky. Bez problému k němu připojíte klávesnici a můžete pracovat jako na běžném počítači. Toshiba možná v Česku ani v zahraničí nepatří k největším výrobcům, ale Encore 8 si pozornost zaslouží. Příjemné oblé tvary vypadají lákavě a tělo ukrývá procesor od Intelu. Ten nepatří k nejvýkonnějším, ale stačí. Znamená to ale, že dostanete plnohodnotná Windows 8.1 i s desktopem. A méně netradičně také kancelářský balík Office 2013 v ceně. 8" úhlopříčka je akorát a váha zhruba půl kila taktéž.

Toshiba Encore 8

Bioshock Infinite

Není nic lepšího, než když můžete povídat o své srdcovce. Nejsme sice specializovaný herní web, ale hrám se věnujeme (a na jakém hardwaru je rozchodíte, vám rovněž poradíme). Nový Bioshock vás zavede do města v oblacích, na které je radost pohledět. Prostředí vám nepřestane vyrážet dech a vaše chráněnka, kterou musíte zachránit – jak jinak – z nejvyšší věže, také ne. Užitečnější a podobně životem překypující parťák v žádné hře nebyl. Silný příběh s pekelným vyvrcholením je prošpikovaný divokou akcí z první osoby. Díky rozlehlému prostředí a variabilitě způsobů boje je každá bitva památná.

¨Bioshock Infinite

Chromecast

Každý správný geek potřebuje mít doma hračku. Zvlášť v Česku platí, že Chromecast je takový malý experiment. V zahraničí drobné zařízení připojíte pomocí HDMI k televizoru a můžete sledovat seriály z Netflixu nebo Hulu. Tyto placené kanály ale v Česku nemáme. Zbývá nám např. YouTube. Oficiálně lze streamovat obsah z počítače či telefonu s Chromem, ale potenciál by mohly odemknout uživatelské modifikace. Váš ještě složitá kabeláž baví? Možnost vzdáleného přehrávání, přičemž přenos probíhá pomocí Wi-Fi, je vskutku lákavá.

Chromecast

Xbox 360

Můžete namítnout, že konzole nové generace klepou na dveře. PS4 se u nás dokonce již prodává, zatímco na Xbox One si počkáme do příštího roku. Jenže k čemu je vám nejmodernější herní konzole, když na ní nemáte co hrát? Slabá dostupnost dobrých titulů bývá celkem normálním problémem při uvedení na trh. Koupě staršího Xboxu 360 ale není ani v nejmenším hloupá. Za velmi dobrou cenu dostanete schopný přístroj na vrcholu možností. Ani všechny vaše prsty by vám nestačily na to, kolik skvělých titulů a sérií si na modelu 360 zahrajete. Pokud vám ve sbírce chybí, neprohloupíte. Zabaví vás na pěkně dlouhou dobu.

Xbox 360

MMF24

Belkin Ease-Fit Sport Armband

Až vás nebude bavit sezení před televizorem a budete mít z držení ovladače ztuhlé prsty, vzpomeňte na sport. Sportování je důležité, to ví každý. A počítačový nadšenec nemůže jít běhat jen tak bez techniky. Musí si aspoň měřit čas a délku trati. S pouzdrem od Belkinu si k paži připnete rovnou celý telefon. Aktuálně se můžete poohlédnout po pouzdru pro iPhone 4 a 4S, případně po jiném modelu pro jiné smartphony. Sportu zdar. Jen abyste nakonec místo toho neskončili na lavičce a nehráli nejnovější Angy Birds.

Belkin Ease-Fit Sport Armband