Hlavní navigace

Windows 8: bude možný dualboot s Linuxem?

23. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden ze zaměstnanců Red Hatu kdesi utrousil, že se bojí, že dualboot možný nebude. Vysvětlil to novými pravidly, která Windows 8 zavedou ve spolupráci s UEFI. Druhým systémem nemyslel pouze Linux, mohlo by jít také o Windows. Zkrátka obecně o operační systém. Microsoft se k problematicky vyjádřit nechtěl, což hodně lidí vedlo k předpokladu, že uvedená informace bude přeci jen pravdivá.

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), nástupce BIOSu (Basic Input/Output System), dovoluje aplikovat nová bezpečnostní pravidla. Bezpečný start je sám o sobě jednou z jeho součástí, čili nejde o funkci Windows 8. Funkce z UEFI jde nicméně ruku v ruce s bezpečnostní architekturou osmiček. UEFI si umí zkontrolovat platnost načítaných komponent. Nepodepsanému a neautorizovanému obsahu nebude spuštění povoleno, zavaděče jiných systémů by podle všeho v tomto bodě mohly narazit.

Windows 8 zde figurují prakticky pouze jako subjekt, který obsahuje autorizované komponenty, a proto mu má být dovoleno spuštění. Microsoft musí spolupracovat s výrobci počítačů, aby jejich stroje dovedly tyto komponenty z osmiček rozpoznat.

MMF24

Jiné systémy by skutečně narazily, avšak bezpečný boot bude možné vypnout. To právě dovolí starším operačním systémům naběhnout, nebude se ověřovat jejich zavaděč. Samozřejmě to ale bude znamenat zvýšení bezpečnostního rizika, např. napadení rootkity.

Zdroj: ZDNet a Microsoft