Hlavní navigace

Windows 8 budou katastrofa, tvrdí Gabe Newell. Chce proto podpořit Linux

26. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gabe Newell, spoluzakladatel a ředitel firmy Valve, se rozhovořil na konferenci Casual Connect v Seattlu. V rámci svého vystoupení se například svěřil, jak vidí Windows 8, budoucnost dotykového ovládání a proč Valve vyvíjí Steam pro Linux (momentálně je služba ve fázi veřejné betaverze, naostro by měla být spuštěna někdy letos).

O otevřených a uzavřených platformách

Newell pracoval 13 let v Microsoftu, z jeho nejnovějšího produktu ale zdaleka není nadšen. Pravděpodobně má obavy, že Windows Store – „tržiště aplikací“, jaké známe z mobilních operačních systémů v čele s Apple iOS – připraví Steam o kšeft.

„Aby mohlo docházet k inovaci, musí se stát několik věcí, které se na uzavřených platformách nedějí. Valve by dnes neexistovalo nebýt PC. Nebo Epic, Zynga, Google, nikdo z nich by neexistoval, nebýt otevřenosti platformy. Je zde ale silná motivace platformu uzavřít, všichni přemýšlí o tom, čeho by dosáhli, kdyby omezili přístup konkurence a říkají si, jak je to zajímavé.

My se podíváme a říkáme si: vždycky jsme byli svobodní jezdci a dokázali jsme těžit ze všeho, co nabízely počítače a internet. Proto musíme bádat, jaké otevřené platformy zde do budoucna budou.“

 

„Windows 8 je katastrofa pro všechny ve světě PC“

Valve tlačí Steam na Linux nikoli navzdory tomu, že svobodný operační systém byl zatím na okraji zájmu hráčů, ale právě proto. Vidí v tom dobrou strategii, jak se zajistit proti riziku.

„Velký problém, který brání rozšíření Linuxu, jsou hry. Lidé si neuvědomují, jak důležitou roli mají hry při nákupním rozhodování.

Chceme, aby bylo co možná nejsnazší, aby 2 500 her na Steamu běhalo také na Linuxu. Je to zajišťovací strategie. Myslím, že Windows 8 jsou pro všechny ve světě osobních počítačů katastrofou. Myslím, že přijdeme o některé OEM výrobce, kteří z trhu odejdou; myslím, že spoustě lidí se vypaří jejich marže. Pokud to bude pravda, bude dobré mít alternativy, kterými se pro takový případ pojistíme.“

O dočasnosti dotykového ovládání

„S dotykovým ovládáním počítáme jen krátkodobě. Klávesnice a myš byly stabilní 25 let, ale myslím, že dotykové ovládání bude stabilní tak 10 let. Post-touch [to, co přijde potom] bude stabilní hodně dlouhou dobu, déle než 25 let.“

„Post-touch“ bude podle Newella kombinace několika různých technologií. Zpráva o tom, že Valve vyvíjí vlastní herní konzoli, se sice ukázala být kachnou, avšak to, že společnost vyvíjí nové způsoby ovládání za pomoci biometrických senzorů, je pravda pravdoucí. Technologie post-touch jsou prý zatím hodně spekulativní a z dnešního pohledu šílené. Za celkem jasnou věc ale Newell považuje, že budeme mít na rukou náramky a budeme dělat gesta rukama.

CS24

Celý přepis vystoupení, kde Newell hovoří mimo jiné o budoucnosti distribučních systémů a o tom, proč Valve najalo ekonoma, naleznete na AllThingsD.

Zdroj: AllThingsD