Hlavní navigace

Windows 8 budou startovat jen pár vteřin (video)

9. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sebraná data z počítačů s Windows 7 ukázala, že polovina všech uživatelů své stroje vypíná. V Redmondu by rádi viděli širší využívání režimu spánku, ten ale požívá slabá polovina lidí. Následující grafy rozlišují mezi majiteli notebooků a klasických stolních počítačů. Pokud jste čekali jiná čísla, budete zklamáni. Režim spánku se na obou typech strojů využívá skoro stejně:

Laptopy jen častěji přechází do stavu hibernace. Standardní vypínání nicméně není zrovna okrajovou záležitostí, takže vylepšit studený start počítače se Microsoft stále musí snažit. K vypínání se lidé odhodlávají, protože nechtějí, aby jejich počítač spotřebovával elektrickou energii. Domnívají se proto, že úplné vypnutí je řešením. Alternativu představuje hibernace, kdy se rovněž počítač zcela vypne, ale řada jedinců odpověděla, že nechtějí pokračovat v předchozí relaci, preferují čerstvý začátek.

 

Redmondští tudíž vědí, na čem jsou. Stanovili si cíle, podle nichž počítač ve vypnutém stavu takřka nesmí odebírat energii (jinými slovy se nesmí využívat operační paměť jako při spánku) a musí být připraven k práci co nejdříve. V podstatě nejde o žádné novinky, s těmito cíli se pracuje skoro odjakživa. Řešením prý bude jakýsi hybrid mezi klasickým studeným startem a obnovou ze stavu hibernace.

U klasického vypnutí dochází k ukončení uživatelských relací a v jádru systému se ukončí služby a tak podobně. Hybridní spouštění naproti tomu ukončí uživatelské relace, zatímco stav systémového jádra setrvá a převede se do režimu hibernace. Na následujícím grafu můžete vidět výsledky nového spouštěcího režimu:

Jestliže Windows 7 na některých strojích startují znatelně déle než na jiných, Windows 8 nabíhají všude skoro stejně rychle. A rozhodně vždy o kousek rychleji nežli jejich předchůdce. Další obrázek názorně vysvětluje základní rozdíly mezi dvěma starty:

Hybridní spouštění můžete dokonce spatřit v akci ve videu od Microsoftu:

CS24

" frameborder="0" height="390" width="640">

Zdroj: Building Windows 8