Hlavní navigace

Windows 8: Co všechno vlastně (ne)víme?

9. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvě prostředí, dotykový Internet Explorer

Šušká se o něm už od vydání veleúspěšných Windows 7, báje a pověsti ale začaly nabírat reálných tvarů relativně nedávno. Zásadní zlom přišel s videem, kde Jensen Harris, který u Microsoftu vede týmy zabývající se uživatelskými zkušenostmi, ukázal připravovanou podobu zcela nového uživatelského prostředí. Pro mnohé nastal šok – novinka se ani trochu nepodobá svému předchůdci.

Dotykové Metro pro Windows

První věcí, která vás nutně musí napadnout, je, že Windows 8 vypadají jako Windows Phone. První, co uvidíte, když spustíte počítač, bude obrazovka nazvaná prozaicky „Start“. Nabídka Start v dnešních Windows představuje jakousi výchozí oblast, odkud se systém ovládá a spouští se programy. A uvítací obrazovka Start zastupuje jednak ji, druhak plochu s miniaplikacemi. V podstatě kombinuje oba prvky dohromady. Obrazovka rozkouskovaná přesně ve stylu Metra z Windows Phone má být vlastně takovou novou pracovní plochou. Jen na ní nenajdete klasické ikony, nýbrž o kus větší karty.

Karty vyplňující plochu tedy nahrazují ikony a svou existenci si řádně ospravedlňují. Kromě toho, že poklepáním na ně spustíte příslušný program, se jejich obsah mění, takže už nejde o nepohyblivý obrázek. Interaktivita je velkou novinkou oproti statickým ikonám. Samozřejmě zdaleka nejde pouze o to, že to celé lépe vypadá, živé náhledy mohou být totiž opravdu užitečné. Vezměme si oblíbené téma pro autory miniaplikací napříč platformami – předpovídání počasí. Aktuální stav a předpověď se dozvíte ihned z karty na ploše Start. Ani kvůli tomu nemusíte otevírat celou aplikaci, byť stále platí, že můžete.

A když to uděláte, program se normálně otevře. Tady narážíme na další odklon od klasického ovládání. Aplikace se otevírají v celoobrazovkovém režimu. Všechno spojuje dotykové ovládání. Už obrazovka Start je na první pohled navržená především pro dotek lidského prstu. Malé ikony by se špatně trefovaly, zatímco kartu prstem neminete. To, že Microsoft zvětšenou plochu využil pro interaktivitu nové generace ikon, je vlastně příjemným bonusem a možná i vedlejším produktem. Programy spustitelné z plochy Start se konceptem liší od těch nám známých.

Multitasking jde vyřešit dotykem

To, že vše běží v celoobrazovkovém režimu, se podřizuje dotykovému ovládání. Mimochodem, Microsoft se tímto směrem neubírá sám, podívejte se na poslední Mac OS X od Applu. Bylo potřeba nějak vyřešit zavírání a přepínání mezi programy bez klávesnice. Gesto, kterým procestujete všechny otevřené aplikace, si doslova zamilujte. Prostě přejedete prstem z levé strany obrazovky a přepnete se na další otevřený program. Pokud něco podobného provedete na pravé straně, otevře se nástrojová lišta, která vás především může přenést zpět na plochu Start.

Problém nebude ani se dvěma „okny“ vedle sebe. Multitasking je pro Windows odjakživa charakteristickým rysem, díky jeho důležitosti ho žádná gesta a celoobrazovkové režimy nezabijí. Rozdělení monitoru dosáhnete vytažením aplikace ze strany, někde v půlce známého gesta se ovšem musíte zastavit a náhled na kraji obrazovky doslova upustit. Tím se program otevře, a to v režimu postranního panelu. Můžete jej roztáhnout, takže zabere větší část z dostupného prostoru, čímž zase přejde do speciálního režimu druhá otevřená aplikace. Prakticky tak v novém prostředí mohou programy běžet ve dvou rozdílných situacích. Buď poběží standardně a zaberou pro sebe celou obrazovku (případně její větší část), nebo v minimalistickém režimu postranního panelu. Multitasking se omezuje na maximálně dva programy otevřené vedle sebe (na pozadí jich ale může běžet víc).

Začínajícím vývojářům paradoxně postačí, když si poradí s HTML5 a JavaScriptem. Za pomoci těchto jazyků vytvoříte efektní, hezké a docela mocné aplikace. Počítače se v podstatě přímo propojí s webem. Proč ne, karty jsou užitečné a když nám už na ploše Start prozradí, jaké bude dneska počasí, a kolik e-mailů dorazilo do schránky, nemůžeme si stěžovat. Webové technologie hrají v Microsoftu čím dál větší roli, což potvrzuje informace o kancelářském balíku Office 15 – podle všeho půjde rozšířit doplňky, které se budou vytvářet rovněž pomocí HTML a JavaScriptu.

Internet Explorer po desáté a zcela jinak

Význam prohlížeče vzrůstá, takže si Microsoft dává záležet na tom, aby premiéru prohlížení v novém prostředí uvedl velkolepě. Obdiv nakonec asi skutečně získá, předělaný způsob ovládání Internet Exploreru vypadá mnohem lépe než například poslední pokus o dotykové prostředí v Chromiu. V první řade je třeba myslet na celoobrazovkový režim. Aplikace nemůže mít žádné záhlaví, v němž by mimo jiné sídlila tlačítka pro zavírání a minimalizaci. Oproštění od zažitých konceptů se nelze vyhnout. Je třeba přemýšlet jinak. Výsledek musí být použitelný a co možná nejintuitivnější.

Jediným gestem vytáhnete na dohled vše důležité. Ve výchozí stavu se žádné ovládací prvky nezobrazují, prostor dostává samotná webová stránka. Teprve přejetím prstem směrem z horní nebo spodní části obrazovky se vysune panel s otevřenými stránkami a z okraje monitoru vystoupí adresní řádek. I zde najdete minimum doplňkových ovládacích prvků. Bez hardwarové klávesnice se zase obejdete, po klepnutí do adresního řádku se objeví hezká softwarová klávesnice modifikovaná pro surfaře. Jedna z kláves mezi standardní určitě nepatří, zato ji ocení každý, protože doplní koncovku „.com“. Nad klávesnicí se objevují i oblíbené a často navštěvované weby. Mít desítky až stovky záložek ale asi nebude to pravé ořechové.

Pokud jste si zrovna představovali sami sebe, jak píšete na klávesnici zabírající polovinu velké dotykové obrazovky, určitě vás napadlo, že mávání rukama po velkém prostoru nebude moc pohodlné. I na to v Microsoftu mysleli a vyvinuli ergonomičtější variantu, která uspoří místo. V tomto režimu se klávesy rozdělí na poloviny, přičemž se každá zarovná na jednu stranu plochy. Díky kompaktnímu seskupení tak můžete použít obě ruce a psát pohodlněji.

Okna nezmizela (zatím)

To, že se nadcházející operační systém s kódovým označením Windows 8 bude dát ovládat dotykem, ještě neznamená, že by Microsoft spěchal s opuštěním současného prostředí. Jistě, variace na Metro je krokem k dotykovým zařízením a obrazovkám a bude se na nich skvěle ovládat, ale na běžných počítačích, kde obyčejné monitory doprovází klávesnice s myší, bychom z ní nebyli zrovna nadšení. Současná Windows nejsou dotykovému ovládání předurčena a úplně stejně divně byste si připadali na ploše Start s myší, přestože ji touto periferií ovládat půjde.

Mezi obrazovkou Start a nám momentálně velmi dobře známou klasickou pracovní plochou se půjde plynule přepínat. Teoreticky díky tomu ani jedno ze dvou prostředí nebude dominantní. Jedno z nich budete až na vzácné výjimky přirozeně používat více, na dotykových obrazovkách zřejmě převáží nový koncept, zatímco s myší zůstanete věrní spíše klasických oknům. U Microsoftu ale momentálně nechávají prostor oběma. Jak ono přepínání bude vypadat? Mezi ostatní karty lze umístit i zástupce na normální aplikace (skoro by se chtělo říct „plnohodnotné“), při jejichž spuštění Windows přejdou do standardního prostředí s Aerem. Jedna z karet reprezentuje samotnou plochu. Jednoduché, že?

Ani obrácený postup není příliš komplikovaný. Přestože se po otevření standardního programu nacházíte v prostředí poháněném Aerem, Windows nepřestávají rozeznávat gesta. Stejná sada gest, kterou jsme si popsali, je použitelná i tady. Pohybem z pravé strany obrazovky vyvoláte panel s tlačítkem pro přechod na plochu Start. A co víc, dokonce můžete vedle pracovní plochy s okny posadit do režimu postranního panelu aplikaci z nového dotykového prostředí.

Neznamená to, že by se už staré prostředí nikam nevyvíjelo. Naopak, Průzkumník bude užitečnější než kdy dřív. Do vínku dostane pás karet ribbon. S touto nástrojovou lištou budete mít okamžitý přístup k více funkcím, které budou šikovně rozdělené do několika kategorií. Pro obě prostředí potom platí, že integrace sociálních služeb dosáhne poměrně velkých rozměrů. Tlačítek pro sdílení obsahu se bude všude povalovat dost. Většina základních úkonů by měla být snadno proveditelná z obou rozhraní. Prohlížení fotografií v Průzkumníku určitě znáte jako své boty, prohlížeč fotek se ale najde i ve „světě dotyků“.

Rychlá instalace, průnik do cloudu a na platformu ARM

Instalace a spouštění: rychle a zběsile

Jádro systému bude zase o něco lepší, zároveň se ale bude dost podobat svému předchůdci. Lépe řečeno, staví na něm a rozšiřuje jeho možnosti. Tímto způsobem se automaticky zaručí kompatibilita pro velkou část programů určených pro předchozí vydání Windows. Už teď tady víme, že přechod na nový systém by měl vždy proběhnout bez větších potíží. To ostatně platilo i při přechodu z Visty na Windows 7. Pozvolné vylepšování stávajících technologií zachovává kompatibilitu na vysoké úrovni a díky odladěnosti se pokaždé o něco zlepší výkon. Windows 7 běží solidně i na starších počítačích, na nových pak ještě lépe. Hardwarové nároky Windows 8 se ani tentokrát nezvýšily, naopak by systém měl se ctí ustát provoz na opravdu pomalých strojích.

Zlepšení poznáme už při instalaci systému. Windows 7 v tomto směru předvedla doslova heroický výkon, na standardní mašině bylo za čtvrt hodiny vymalováno. Ani půlhodinová instalace na pomalejších počítačích není špatná, naopak jde o výborný čas. Testovací sestavení Windows 8 prý s celým procesem skončilo za osm minut. A to můžeme předpokládat, že konečná verze bude odladěnější. Spuštění systému se také zkrátí, zde ale na sekundy. Za všechno může hybridní režim spouštění. Jakmile přijde na nastartování systému, za pár vteřin budete moci pracovat. S vařením kávy během rozjíždění stroje tak máme utrum.

Končí nám i období nekonečného koloběhu přeinstalovávání operačního systému. Windows 8 nám má ušetřit práci tím, že se uvede do stavu jakoby po instalaci. Těžko říct, jak dlouho tato obnova potrvá, čistá instalace by možná stejně mohla být rychlejší. To si ale snad Microsoft pohlídá. Menšími nároky na výkon zřejmě optimalizace systému neskončí. Plnohodnotnému pracovnímu prostředí Aero podle všeho bude sekundovat Aero Lite. Odlehčená verze okenního systému by měla nabídnout skoro to stejné, jako „plnotučné“ Aero, jen ji rozchodíte úplně všude.

Konec Wintelu, nástup na ARM

Skutečně, Microsoft se dušuje, že Windows 8 proniknou na všechny myslitelné platformy. Vedle běžných počítačů to znamená především jedno – útok na tablety. Windows přestávají být věrná platformě x86 a Intelu. Invazní plány strýčka Ballmera jasně říkají, že procesory ARM (používají se hlavně v tabletech a smartphonech) musí pohánět co možná největší počet zařízení s Windows. Běh operačního systému na ARM zůstává zatím zahalen tajemstvím, pouze se logicky předpokládá, že současná generace aplikací bude s novou platformou nekompatibilní. Intel, který za x86 stojí, z toho samozřejmě nemá radost, sám se pokouší protlačit do segmentu tabletů úsporné procesory Atom.

Zejména díky ARM se Microsoft zaměřil na vývoj programů pomocí webových technologií. Aplikace napsané jazyky HTML5 a JavaScript by měly fungovat bez větších rozdílů jak na x86, tak na mladším ARM.

Vraťme se k tomu, co je důležité. Windows 8 poběží na tabletech. A již dnes mají potřebné dotykové rozhraní. A nebude jim chybět další prvek, bez něhož by se mobilní operační systémy neobešly – obchod s programy. Ne, že bychom ho na počítačích neuvítali, vstup na trh s tablety a mobily by se ale bez jednotného centra s aplikacemi rovnal sebevraždě. Shánět softwarové vybavení všude možně není zrovna v módě a v katalogu vždy najdete přehledně seřazené programy. Nápomocné popisky nebudou chybět, z uvedených informací se dozvíte, na kterých platformách má program pracovat, jaké má požadavky, nebo jak vlastně vypadá.

Data do cloudu

Nakupování se velmi zjednoduší a zakoupené produkty budou zcela jistě svázány s vaším osobním účtem. Na devětadevadesát procent Microsoft využije svoji vlastní síť Windows Live. Využití Windows Live bude ve finále asi mnohem širší, než si kdo myslí. Účtem v této síti se bude možné i přihlásit k Windows. Nastavení systému a uživatelská data by se pak měla ukládat do cloudu a synchronizovat mezi počítači. Při troše štěstí nainstalujete Windows 8, přípojíte se k internetu, zadáte vaše Live ID a všechno podstatné se stáhne do nového počítače. Systém by pak v ideálním scénáři vypadal stejně jako na předchozím počítači, který se vám například rozbil. Včetně rozložení ikon na ploše.

Portfolio online služeb pod jednotnou značkou se opravdu rozrostlo, takže doufejme, že jej Microsoft využije smysluplně. Mezi webovými aplikacemi pod značkou Windows Live nechybí e-mailová schránka, nebo třeba velké datové úložiště. Jen polemika nad tím, co s těmito službami provést, by vydala na samostatný článek.

Obchod s aplikacemi vás v principu ochrání před nedobrými či škodlivými výtvory lajdáckých autorů. S tím souvisí lepší zabezpečení systému, který bude sám kontrolovat, zda je aplikace bezpečná. Z oficiálního obchodu by k vám sice žádné nebezpečné produkty proniknout neměly, pořád si je ale můžete do počítače natáhnout z internetu. Filtr postavený na systému hodnocení by v krajním případě měl zasáhnout a podezřelý program úplně zakázat.

KL24

Kdy se dočkáme?

Microsoft bohužel stále počítá s implementací tzv. obrazovky smrti, takže si můžeme jen tipovat, které pády vývojáři naplánovali, a které jsou výsledkem obyčejné chyby v softwaru. Humor stranou, vývojáři mají právo dělat chyby a už od nějakých Windows 2000 běží systém tak jako tak dost poslušně. Windows 7 pak pracují skoro dokonale a modrou smrt zde v podstatě nepotkáte. Pokud takto drsný pád ve Windows 8 přesto nastane, těšte se alespoň na mnohem hezčí a přehlednější obrazovku, z níž se spíše dozvíte příčinu neblahé události. Teď si jen musíme zvyknout, že nepůjde o modrou obrazovku, nýbrž o černou.

„Černou smrt“ pronikne do obchodů v roce 2012, to potvrdil i Steve Ballmer. Oficiální slovo, které by upřesnilo aspoň měsíc vydání Windows 8, zatím nepadlo. Máme se každopádně nač těšit, s přibývajícími informacemi dostává systém tvář a ta je zatraceně hezká. I maličké detaily, jako že se barva oken přizpůsobí natavenému pozadí, pohladí na duši. A co teprve zpráva o možnosti vytvořit si přenosnou instalaci systému pro flashdisk? Vyčkejme na betaverzi, její vydání by nemělo být zase tak vzdálené.

Byl pro vás článek přínosný?