Hlavní navigace

Windows 8 Release Preview jsou oficiálně zdarma ke stažení

31. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to tu. Nyní můžete zažít revoluci v akci, protože toto sestavení Windows 8 by už v podstatě mělo reprezentovat konečnou podobu produktu. Osmičky ani v této fázi rozhodně nesleví ze svého přesvědčení, stále nabízí Metro jako hlavní prostředí. Ačkoli Release Preview představuje prakticky hotový systém, velmi nezvykle v něm ještě nenajdete všechny novinky. Stále například obsahuje průhledné prostředí Aero Glass, které ve finále zmizí. Osmičky jsou prozatím pěkně žhavé a Microsoft je zjevně nenechá jen tak na pokoji, bude je upravovat a ladit, dokud to jen bude možné.

Tip: S Windows 8 budete moct šmírovat a omezovat svoje děti na plný úvazek

Z některých požadavků nicméně Redmondští neustoupí, takže například tlačítko Start zpátky nevrátí. Windows 8 Release Preview nám především ukáží úplně nové aplikace, plus aktualizované stávající aplikace. Dosud jsme měli možnost vidět pouze rané verze, povětšinou šlo o velmi jednoduché prográmky, kterým mnohdy scházela základní funkcionalita. Od Consumer Preview ale Microsoft zapracoval také na jiných věcech, například na podpoře více monitorů nebo na rodičovské kontrole. Nezapomeňte sledovat náš seriál Průvodce po Windows 8, kde se snažíme si přiblížit novinky a pochopit principy odvážného systému.

 

Ostrá verze Windows 8 by měla spatřit světlo světa v říjnu, oficiálně ale Microsoft žádné datum zatím neoznámil. Do výroby by nový operační systém měl odejít údajně někdy v srpnu. Očekává se, že bude levnější než jeho předchůdce, poněvadž Redmondští ušetří na některých poplatcích. Na druhou stranu ale přeinstalaci systém nepřehraje filmové DVD, budete si muset doinstalovat nějakou aplikaci od třetí strany, případně dokoupit Windows Media Center.

Minimální požadavky na počítač

  • Procesor o taktu 1 GHz (x86 kompatibilní)
  • 1 GB operační paměti pro 32bitovou edici, 2 GB pro 64bitovou edici
  • 16 GB místa na disku pro 32bitovou edici nebo 20 GB pro 64bitovou edici
  • Grafická karta podporující DirectX 9

Windows 8 Release Preview: odkazy ke stažení

Stáhnout si můžete klasicky obraz DVD k vypálení, můžete jej ale klidně převést na flash disk. Případně si stáhněte průvodce, který vás upgradem na nová Windows provede, aniž byste museli cokoli vypalovat. Česká verze zase nevyšla, musíte se spokojit s anglickou.

Windows Server 2012 Release Candidate: odkazy ke stažení

Microsoft vydal rovněž serverovou edici nových Windows, další komentář patrně netřeba. Další infromace zájemci naleznou na webu www.microsoft.com.

Videoukázka

Objevilo se také video, takže pokud nemáte zájem o vyzkoušení skoro hotového systému na vlastní kůži, můžete nahlédnout pod pokličku alespoň prostřednicím pohyblivých obrázků.

Také Redmondští mají svou videoupoutávku na nový systém:

MMF24

Průvodce instalací a kompatibilitou

Kromě stažení samostatného obrazu ISO, můžete vyzkoušet i zvláštního průvodce Pomocník při upgradu na Windows 8. Po spuštění se rozjede test systému, Pomocník zjistí kompatibilitu stávajících aplikací (trvá to dlouho, nakonec našel dost nepodporovaných kusů softwaru). pak zvolíte jazyk systému, vygeneruje se nové licenční číslo (pokaždé unikátní) a nakonec dojde se stažení instalačního obrazu.

Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8 Pomocník při upgradu na Windows 8