Hlavní navigace

Windows 8 RTM: spuštění přímo na plochu je zakázáno, musíte se přepínat ručně

7. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jistě vás zajímá, co je nového ve Windows 8 RTM. Postupně se dozvídáme, jaké změny Microsoft na poslední chvíli provedl, neboť hotový systém již stihl uniknout na výměnné sítě. Z dřívějška známe silácké řeči o tom, jak se Redmondským podaří zabránit alternativním nabídkám Start, aby v systému fungovaly. Minimálně ve Windows 8 Release Preview ale programy třetích stran pracovaly. Start8 prý nadále poslušně pracuje i ve finálním vydáním produktu. Ke svým snahám však firma přidala zablokovat možnosti, jak by se uživatel mohl místo nabídky Start po spuštění počítače objevit na ploše.

Rafael Rivera z webu Within Windows si ověřil, že do desktopového režimu skutečně nastartovat nelze. V testovacích vydáních se výchozí chování systému ale obejít dalo. Co tím Microsoft sleduje? Chce uživatele naučit pracovat s novým dlaždicovým prostředím, což je jistě chválihodné. Na druhou stranu někteří Metro neodmítají z principu, prostředí prostě nepoužívají, protože je příliš omezuje. Pokud máte běžně otevřeny řádově desítky aplikací, víte, o čem mluvím.

 

Produktivní jedinci, kteří potřebují s počítačem seriózně pracovat, by možnost přeskočit nabídku Start ocenili. Ruční přepínání se z Metra obtěžuje a zdržuje. Nějaká aplikace od třetí strany, která zákaz obejde, se pravděpodobně časem objeví. Do té doby si budeme muset vystačit buď se zástupcem v Metru, nebo s klávesovou zkratkou Win+D. Zmíněný Start8 obsahuje funkci spuštění na plochu, avšak jestli ve Windows 8 RTM náhodou nepozbyla funkčnosti, nevíme.

Zdroj: ZDNet