Hlavní navigace

Windows 8 se k bezdrátové síti připojí za jednu vteřinu

23. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 8 nebudou mít se sítěmi mobilních operátorů problém. Když nebudete mít po ruce Wi-Fi, pokaždé budete moci využít zabudované podpory mobilních sítí. Osmičky v tomhle působí poměrně přelomově, protože se budou více podobat chytrým mobilním telefonům. Vůbec nebudete muset instalovat dodatečný obslužný software, většinou dokonce ani ovladače od nějakého toho modemu. Ve správě bezdrátových sítí vedle sebe uvidíte Wi-Fi a mobilní sítě.

Vám by pouze mělo stačit pouze vložit do zařízení kartu SIM, ovladače by si Windows měla najít sama. Když nebudou pasovat ty obecné, zkusí prohledat službu Windows Update. Poté už vám oznámí, že je k dispozici připojení. Uvidíte jej na stejném místě jako Wi-Fi.

V prostředí osmiček bude v tomto důležitý postranní panel. Když bude potřeba, právě v něm se objeví přihlašovací dialog k připojení. Přirozeně se bude počítat s tím, že mobilní sítě nemusí být tak rychlé jako vaše domácí připojení, a hlavně bývají zatížené limity FUP. Z toho důvodu budou umět osmičky s připojením šetřit, u mobilních sítí se bude automaticky zapínat jakýsi úsporný režim, který omezí přenosy na pozadí, komunikovat budou smět pouze základní aplikace. Nejčastěji ty aplikace, které máte zrovna otevřené.

A Wi-Fi bude mít přednost. Když systém takovou síť detekuje, pokusí se k ní připojit. S mobilní sítí počítá až do zálohy. Windows dokonce stáhnou z katalogu aplikací správný program podle toho, co máte za operátora. Ten vám pak nabídne přehled vašeho mobilního připojení: množství přenesených dat či počet dní zbývajících do dalšího zúčtovacího období. Datový plán si navíc budete moct rovnou objednat. Uvidíme, jak bude něco podobného fungovat v České republice, mám trochu pochybnosti. Systém vám oznámí i to, že se blížíte ke stropu datového plánu.

Mobilní sítě ale lze vypnout v nastavení. Microsoft kromě nich zapracoval na rychlejším připojení k Wi-Fi. Bezdrátové spojení tak může být obnoveno do jedné vteřiny po přechodu z režimu spánku. Systém se nebude pokoušet připojovat k sítím, které jste v minulosti odmítli, a bude se prioritně připojovat k Wi-Fi, které zná. Pěkný souhrn novinek nabízí následující video:

MMF24

Zdroj: Neowin | Building Windows 8