Hlavní navigace

Windows 8 v září používalo pětkrát méně lidí, než tomu bylo u Windows 7

2. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Těžko se můžeme podivovat nad tím, že zájem o Windows 8 v době před vydáním nepředčí Windows 7. Zatímco Sedmičky navazovaly na nepříliš úspěšnou – a v očích mnoha zbytečně zatracovanou – Vistu a chválu na ně pěl sborově celý svět, Osmičky tíží spojení s minulostí. Sice se stále nazývají Windows, o desktop jim ale moc nejde. Do popředí se zde dostává dlaždicové Metro, které ve spojení s desktopem může působit zmatečně a především neznalý člověk se ho zalekne z principu.

Tyto důvody mohou stát za tím, proč podle počátečních měření analytiků používá nový systém pětkrát méně lidí, než tomu bylo ve stejné době v případě Windows 7. Měsíc před oficiálním vypuštěním ale nemůže Windows 8 legálně používat každý, ba právě naopak. Můžete si vyzkoušet 90denní demo, avšak z toho zase nelze upgradovat dále. Navíc, kdo si jako první stáhne novinku, kterou si nemůže ještě ani koupit? Nadšenec. Ten ale bude asi spokojenější s čistým desktopem v Sedmičkách.

 

Současná měření používanosti nevypovídají nic moc o tom, jak bude produkt nakonec úspěšný u běžných uživatelů. Statistika od Net Applications nicméně napovídá, jak svět novinku přijme. 0,33 % všech počítačů, tolik jich v září obsahovalo Windows 8. Windows 7 tou dobou běžela na 1,64 % všech strojů. Před třemi měsíci byl rozdíl o něco menší, v porovnání Osmičky používala čtvrtina lidí. Zahájení prodejů naproti tomu podpoří velmi levný upgrade.

KL24

Analytici v to však nevěří. Přinejmenším je nám jasné, že firmy Windows 8 odmítnou. Společnost IHS mezitím zkrátila předpověď prodejů ultrabooků o polovinu. Vysoce mobilní počítače se budou patrně prodávat mnohem hůře, než se původně myslelo. Ani to nehraje Microsoftu do karet. Ten ale může být úspěšný se svým tabletopočítačem Surface. Nedělám si iluze, že by se navíc neprodávaly tablety s Windows 8.

Každý počítá s tím, kolik počítačů operační systém ovládne, jenže on bude jako ryba ve vodě především na dotekových zařízeních. Tablety spoustě lidí na prohlížení Facebooku stačí, jejich vzestup postupně utlumí klasické počítače.

Byl pro vás článek přínosný?