Hlavní navigace

Windows 8 vám řekne, které aplikace jsou špatné

11. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezpečnost je neustálým problémem nejenom operačního systému Windows, přičemž se ji vývojáři stále snaží navyšovat různými bezpečnostními opatřeními či antiviry a podobným softwarem, největším nebezpečím je však často uživatel samotný, který podezřelou aplikaci přece jenom spustí, bude-li sám chtít.

Nová ochranná funkce ve Windows 8 by pak měla toto řešit a chránit tak uživatele před jimi samotnými. Problémem dnešních prohlížečů i systému Windows je, že bezpečnostní varování zobrazují prakticky u všeho, u řady důvěryhodných a bezpečných aplikací, i u těch podezřelých, ovšem právě kvůli četnosti těchto hlášek ji uživatel odklepne i u podezřelé aplikace.

Obdoba SmartScreen filtru z Internet Exploreru pro systém Windows 8 přitom zobrazí varování jen u opravdu podezřelých aplikací, či spuštění úplně zakáže (dle nastavení). Využívat přitom bude neustále aktualizované hodnocení aplikací, kdy aplikace označené jako bezpečné budou nainstalovany a spuštěny bez okolků, zatímco ty z podezřelých zdrojů budou zablokovány, respektive nedoporučeny ke spuštění.

CS24

Podobný systém založený na hodnocení aplikací (například komunitou) mají i některé dnešní bezpečnostní produkty, určitě bude výhodou mít takový bezpečnostní systém integrovaný přímo do systému, otázkou zůstává, jak kvalitní, rozsáhlý a aktuální bude seznam bezpečných aplikací a jestli budou uživatelé tuto funkci vůbec využívat, nebo ji prostě vypnou, či budou i tak ignorovat veškerá hlášení.

Zdroj: Softpedia