Hlavní navigace

Windows 8 zřejmě přijdou se zabudovanou PDF čtečku

14. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

S Windows 8 patrně skončí doby, kdy jsme stahovali Adobe Reader a optimalizovali jej, aby se rychleji spouštěl. Momentálně se podle jistých informací zdá, že čtečka PDF dokumentů bude v systému zabudovaná. Tedy, alespoň v Metru ano. Snímek obrazovky Start, který zveřejnil čínský web PCBeta.com aplikaci ukazuje aspoň z dálky. Sice nemáme možnost vidět ji v akci, ale zástupce pro spuštění se mezi ostatními dlaždicemi nachází (v sekci Entertainment). Program Reader prý dovede otevírat i pédéefka.

Na desktopu si většina lidí nainstaluje čtečku jako Adobe Reader a dokumenty prohlíží přímo v prohlížeči, protože se do něj většinou doinstaluje také zásuvný modul, který to umožní. Uživatelé produktů od Googlu si možná zvykli používat webové aplikace, takže se bez programů pro Windows obejdou úplně. I s PDF si Google poradí. Osmičky nicméně žádné zásuvné moduly nepovolí (o edici pro ARM to platí dvojnásob), takže bychom nějakou podporu pro čtení pédéefek zabudovanou v systému čekali.

Windows 8 pro ARM přijdou o podporu zásuvných modulů úplně. Prohlížeč jich nebude moct využívat ani v desktopovém režimu. Na platformě x86 nicméně desktop i s pluginy dostupný bude. Pro srovnání, Windows Phone třeba zabudovanou čtečku (zatím) nemá.

Zdroj: Neowin