Hlavní navigace

Windows Blue: bude vývojový cyklus systému zkrácen na jediný rok?

14. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že Microsoft pracuje na nástupci Windows 8, o tom by si těžko někdo dovolil pochybovat. Firma nemůže čekat věčnost, než začne něco dělat, to by jí ujel vlak. Profily některých zaměstnanců na LinkedIn již obsahují zmínky o Windows 9. Tak se pravděpodobně bude nástupce hotového, ale nevydaného operačního systému nazývat. Mohlo by tradičně jít jak o kódové označení, tak o konečný název, pod nímž budeme produkt hledat v obchodech. Jenže přehledná situace se nám lehce zamotala.

Zničehonic se vynořil kódový název Blue. Co si pod tímto pojmem máme představit? Budou tak označena bájná Windows 9, o kterých v tuto chvíli nevíme zhola nic? Proč by Microsoft porušoval systém označení z předchozích let? Když se Windows 7 říkalo i ve finále Windows 7, nikdo si nestěžoval, ba právě naopak. Totéž platí pro Windows 8. Naopak, situace se značně zpřehlednila, když Redmondští upustili od kreativních kódových jmen. Nemohlo dojít k záměně za jiný produkt.

 

Jenže název projektu Blue nevypovídá o jeho povaze nic. Poslední spekulace přitom hovoří o tom, že pod tímto označením skutečně vyjdou nová Windows. Nyní nastává zvrat: nepůjde prý o Windows 9, nýbrž o nějaké menší vydání, které jim pravděpodobně bude předcházet. Pokud zvěsti mluví pravdu, pak se Windows „Blue“ dočkáme již za rok. Údajně by toto vydání mělo představovat cosi jako Service Pack. Vlastně máme několik možností. Buď dostaneme balíček s novými funkcemi, nebo jenom soubor záplat.

Nechce se mi ale věřit, že by Microsoft takto nazýval obyčejný balíček se záplatami a opravami vydanými za poslední rok. Naopak dává smysl tvrzení, že bychom se měli dočkat nových funkcí. Kdyby ano, znamenalo by to, že Microsoft opravdu změnil uvažování o tom, jak často vydává nová Windows.

 

  

 

Kratší vývojový cyklus po vzoru smartphonů

V posledních měsících se spekulovalo o tom, že by Microsoft mohl změnit zajetý cyklus. Ten si zvolil před lety, od té doby vychází nová Windows každé tři roky. Sedmičky se dostavily tři roky po Vistě, Osmičky pak za další tři roky. Jenže doba se změnila, nabrala jiný směr. V současnosti světu vládou chytré telefony, o slovo se rovněž hlasitě hlásí tablety. Tato mobilní zařízení obvykle dostávají nové verze operačních systémů v poměrně krátkých intervalech. Jeden rok se ukázal být tím správným obdobím, během něhož uživatel platformy nezešílí z toho, že za celou tu dobu používá stejný produkt.

Po roce dostane nášup a je spokojený. Vývoj prostě tři roky trvat nemůže, to by uživatelé značku nejspíš opustili a prodeje zařízení by uvítala brána pekelná. Apple ví, že rok je vhodná doba, má dostatek času připravit solidní porci novinek pro svůj mobilní iOS. Jednou za rok dokonce vychází i domácí Windows Phone. Naposledy to byla verze 7.5, po ní se nám do přízně pokusí vetřít verze 8.0. Změní Microsoft cyklus vydávání „velkých“ Windows po vzoru těchto mobilních systémů? Nasvědčuje tomu několik faktů.

Především bude Windows Phone 8 vlastně postavený na Windows 8. Přímá příbuznost si možná vyžádá, aby se svět okolo Windows 8 vyvíjel rychlejším tempem. Pokud budou Osmičky přítomné v novém Xboxu, jak se čerstvě spekuluje, bude mít Microsoft na stole další důvod. Co si budeme nalhávat, Apple si méně času na vývoj dopřává už nějakou dobu i pro svůj OS X, strategie se mu osvědčila. Během dvanácti nebo čtyřiadvaceti měsíců nestihne připravit tolik převratných novinek, jako kdyby měl na přípravu více let, avšak uživatelé dostávají novinky dříve a jejich systém a počítač prakticky nepřestává vonět novotou.

A co Windows RT? Tato speciální verze pro platformu ARM v názvu pro jistotu nemá žádné číslo. Ryze tabletová odnož by tím spíš mohla být obohacena něčím novým nejméně jedenkrát za rok. Dokážete si představit, že si koupíte tablet s tímto systémem, a Microsoft vám dodá pořádnou aktualizaci s novými funkcemi až za tři roky? Tady něco nesedí, že? Ve světě, kde lze s trochou nadsázky podobné spotřební zboží považovat po třech letech již za veterána, si nic takového nelze dovolit. Celá strategie by vyhořela.

Windows RT: připravena na nové funkce

Domácí uživatel by z častějšího vydávání tedy těžil. Pokud by byl někdo proti, pak by to byly firmy. Ty budou Redmondští těžko opomíjet, takové chování by je v důsledku možná položilo na lopatky. Opět se dostáváme k otázce, zda by se vývoj klientských a podnikových Windows neměl rozdělit. Zatímco podniky by těžily z tradičního a propracovaného desktopového režimu, běžní uživatelé by konzumovali obsah ve vyvíjejícím se (bývalém) Metru. Zřejmě převážně na tabletu. Přípustných řešení samozřejmě existuje více.

Vývoj může být nadále natažený na tři roky s tím, že jednou za toto období vyjde opravdu zásadní verze (Windows 9), zatímco v mezidobí nás budou Redmondští zásobovat prostřednictvím balíčků funkcemi a vylepšeními menšího rázu (Windows „Blue“). Evoluce kombinovaná s revolucí? Mohlo by to takto fungovat? Firmy by braly v potaz pouze objemná hlavní vydání, zatímco běžný uživatel by ochotně platil nižší částky, avšak o to častěji, podobně jako u Applu.

Případně se systém může vyvíjet a jednou za tři roky Microsoft z dostupných vylepšení slepí novou hlavní verzi Windows. Jak vidíte, možností se naskýtá více. Jen tu šanci nepromarnit. Z mého pohledu nemá výrobce operačních systémů zase tolik možností, musí se přizpůsobit době. Podobný trend můžeme sledovat u internetových prohlížečů, byť se tyto aplikace těžko porovnávají s plnohodnotným systémem. Na druhou stranu, Chrome tak vlastně funguje, viz Chromebook. Zde si uživatelé také zvykli na to, že funkce dostávají průběžně.

Blue: konec zajetých kolejí?

Svět Microsoftu se v posledním roce proměnil k neuvěření. Skoro všechny produkty dostávají fasádu, které bychom ještě nedávno říkali Metro. Dotekové prostředí se prosazuje všude, otázkou přirozeně zůstává, jak bude úspěšné. Stále nevíme, jak velký ohlas Windows 8 zaznamenaní. Pokud nebudou úspěšná, bude v Redmondu o to víc rušno, o to víc se bude spěchat na trh s novinkami, které budou produkty posouvat dál, aby byly uživatelům více po chuti. Možná se tedy za rok dočkáme „Windows 8.1“.

Pravdu se zřejmě v nejbližší době nedozvíme, uvidíme, co se stane v příštím roce. Myslíte, že je zkrácení vývojového cyklu reálné? Může vůbec Microsoft přežít, aniž by se k takovému kroku odhodlal? Kupovali byste si levnější Windows, kdyby vycházela jednou za rok (třeba i formou dodatkového balíčku)? Nebo snad budeme dostávat přídavky k Windows 8 zadarmo? Mimochodem, jestli si pamatujete na domnělý uniklý vývojový plán, tak podle něj Windows 9 spatříme v roce 2014.

MMF24

Zdroj: ZDNet