Hlavní navigace

Windows Blue unikla. Čekejte více personalizace a malé dlaždice

25. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tohle jste určitě nečekali, že ne? Dobrá, software má tu nevýhodu, že je snadné ho distribuovat. A není žádný problém ho umístit na odiv internetové populaci. I vývojová sestavení Windows pravidelně unikají. Kdyby nikdy k žádnému úniku nedošlo, zřejmě bychom si začali myslet, že se blíží apokalypsa. V Redmondu aktuálně pracují primárně nikoli na Windows 9, nýbrž na jakémsi oživení mladých Windows 8, kterého se dočkáme ještě v tomto roce. Windows Blue se vymykají dosavadnímu nastavení vývojového cyklu.

Druhá část: Novinky z Blue podruhé: nové vypínání nebo ukázka správce souborů

Přesto nejeden uživatel cítí, že pár vylepšení Osmičky potřebují jako sůl. První setkání s Metrem na osobních počítačích překvapivě nedopadlo vůbec špatně, jak mnozí zlí jazykové tvrdí. Spojení dotekového prostředí s tím klasickým nám dalo naději, že uvidíme nové stroje se zajímavým stylem ovládání. I z hlediska konstrukce klasické notebooky s dotekovou obrazovkou nejsou takovým omylem, jak byste si možná mysleli. Přesto nemůžeme Metro v úplně první verzi považovat za dokonalé.

 

Konečnou verzí Osmiček se stalo sestavení č. 9200. V temných vodách internetu se o víkendu objevilo sestavení 9364. První zprávy naznačují, že již v tuto chvíli dále vyvíjený operační systém ušel kus cesty. Podívejte se s námi na stěžejní vlastnosti uniklých Windows Blue, pardon, Windows 8. Předeslat můžeme, že se Microsoft vydal správnou cestou. Konec spekulacím, nyní máme k dispozici ověřené informace.

Modrá tsunami s rysy Windows Phone

Jistě zaslechnete hlasy, podle nichž měla jako Blue vypadat už Windows 8. O dlaždicích více rozměrů hovořily jedny z prvních spekulací, které jsme zaslechli. Nepletly se. Po vzoru Windows Phone 8/7.8 obsahuje chystaný hybridní systém celkem tři rozměry dlaždic. K velkým a běžným se zařadily ještě malé čtverečky. Současně můžete dlaždicím vybírat vlastní barvu, kterou do teď určovalo globální nastavení Úvodní obrazovky. To je opět věc, jíž znají majitelé smartphonů s Windows Phone.

S tím přímo souvisí snazší přizpůsobení novodobé nabídky Start. Úpravy probíhají skrze nabídku v postranním panelu, takže okamžitě uvidíte, jak se barevné schéma hodí k vašemu tandemu dlaždic. Nemusíte kvůli tomu zacházet do dotekových Ovládacích panelů s předvolbami. Barvy volíte nezávisle na vzoru na pozadí. Jak již bylo naznačeno výše, kromě barvy pozadí zvláštní odstín vyberete dlaždicím. A konečně, nyní můžete snáze míchat vlastní barvy.

Nový způsob přizpůsobení dlaždic
Nový způsob přizpůsobení dlaždic| Foto: Neowin

Armáda drobností

Blue jsou vůbec plná střípků vylepšení, která nebudeme brát jako revoluci. Ale to, že konečně můžete přejmenovat skupinu dlaždic, aniž byste museli přejít do tzv. sémantického režimu přiblížení, je určitě vítanou novinkou. Podobně bude možné připínat, odepínat a přesouvat více dlaždic najednou. Stěžovali jsme si na to, že nastavení počítače bylo ve Windows 8 rozdrobeno. Některé položky naleznete v Metru, jiné pouze v desktopovém prostředí. I na to se Redmondští zaměřili. Co můžete nově očekávat v dotekové verzi Ovládacích panelů?

Ve výchozím stavu se vám v nastavení nejprve ukáží nejčastěji používané položky, kam bude obvykle spadat změna avatara nebo pozadí zamykací obrazovky. Samostatná sekce se nyní věnuje zamykací obrazovce, jež je ve Windows 8 RTM součástí panelu Přizpůsobení. Bude na ní možné i přehrávat presentaci fotografií. Místo Uživatelů budeme spravovat Účty – v tomto případě se jedná spíše o kosmetickou změnu. Mezi položkami naleznete dále SkyDrive nebo Apps (Aplikace).

Předělaná podoba nastavení počítače
Předělaná podoba nastavení počítače | Foto: WinForum.eu

Bude tedy snazší spravovat úložiště SkyDrive, které je pevnou součástí Microsoft Account. A přihlašování pomocí tohoto účtu považujte za nutnost, pokud chcete Windows 8 používat naplno. Dokonce se na nás řítí automatické nahrávání fotek a videí do cloudu. Podobné funkce opět obsahují Windows Phone 8 a lze je vypnout. Vážně hrozí, že SkyDrive integrovaný v Metru bude schopný synchronizovat soubory, což je dosud doména klienta pro desktop. Jestli si nastavení interpretujeme správně, nám prozradí nadcházející měsíce.

Byla by to ale dobrá zpráva především pro majitele Windows RT. V případě Apps budeme pro změnu spravovat aplikace a věci kolem nich, například notifikace, sdílení nebo přepínání. Dokonce budeme volit výchozí aplikace. Výchozím prohlížečem obrázků může být samozřejmě buď dotekový, nebo desktopový program. Na řadu přijde dále správa napájení. Volit budete, jak dlouho má zůstat obrazovka při nečinnosti uživatele rozsvícená. Stejně tak určíte, za jak dlouho má počítač přejít do režimu spánku.

Správa napájení přichází do Metra
Správa napájení přichází do Metra| Foto: WinBeta

Kdo potřebuje desktop?

Díky těmto novinkám se potřeba po desktopu snižuje. Stále více věcí si odbudete v Metru, aniž byste museli přecházet na plochu. Můžeme to brát jako předzvěst toho, že Windows 9 desktop odbourají úplně? Jak bude Metro plně vybavené, bude k takovému kroku moci Microsoft přistoupit. Jak brzo tak ale skutečně učiní, nevíme.

Do dotekových předvoleb se nastěhovala i správa obrazovek. Dlaždicové rozhraní nám umožní měnit rozlišení nebo orientaci obrazovky. Lepší podpora více obrazovek se zhmotňuje v možnosti identifikovat displeje. Současně se budete moci snadno připojit k nějakému monitoru pomocí bezdrátových technologií.

Nejen v případě napájení se můžete divit, proč tyto záležitosti bylo možné dosud nastavit pouze v desktopu. Momentálně je ale důležité, že se konečně propracovaly do Metra, jež se stává stále nezávislejším prostředím. Dalším důkazem budiž správa aplikací, kde vám bude prozrazeno, kolik prostoru jednotlivé kousky zabírají a kolik volného místa zbývá v interním úložišti zařízení.

Teď víte, kolik prostoru vám zbývá
Teď víte, kolik prostoru vám zbývá| Foto: WinBeta

Multitasking v hranatém stylu

Málo dotekových zařízení nabízí pohodlný multitasking. Mobilní operační systémy se zaměřují na jednoduché úlohy, a proto v nich v jednom okamžiku obvykle pracujeme s jedinou aplikací. Metro představilo zajímavý koncept, kdy můžeme mít vedle sebe dvě aplikace. Jedna z nich běží v režimu postranního panelu. Úzká nudle podle ohlasů nevyhovuje každému. Microsoft na to ve Windows Blue reaguje přepracovaným režimem, jenž vám dovolí posadit vedle sebe dvě aplikace tak, že si každá z nich zabere svou polovinu obrazovky.

Dvě aplikace mohou běžet vedle sebe zcela rovnocenně
Dvě aplikace mohou běžet vedle sebe zcela rovnocenně | Foto:WinForum.eu

A to není všechno. Microsoft nám přidá nespočet možností, pokud jde o dotekové aplikace a obrazovky připojené k počítači. Oproti původnímu stavu jimi budeme doslova zaplaveni. Problémem nebude provozovat vedle sebe až čtyři aplikace, které budou sdílet rovnocenný prostor. Aplikace se podle všeho budou chovat inteligentněji, když budete mít k dipozici více zobrazovacích zařízení. Na každém monitoru budete moct mít jednu dotekovou aplikaci. Na hloupé chování Windows 8 si lidé s takovými sestavami stěžovali.

Maximem jsou čtyři aplikace vedle sebe
Maximem jsou čtyři aplikace vedle sebe| Foto: WinBeta

Nové možnosti, nové aplikace

Někoho potěší snímání obrazovky, byť asi ne běžného domácího uživatele. Osmičky představily klávesovou zkratku Win+Prinscreen, která obrazovku „sejmula“ a fotografii uložila do složky s ostatními obrázky. Ačkoli jste si tímto způsobem ve Windows 8 vyfotíte i dlaždice, na tabletu vám obvykle chybí klávesa Printscreen. Vynahrazuje to poměrně nešikovná kombinace, kdy musíte podržet symbol Windows a tlačítko pro snížení hlasitosti.

Pro snazší přístup k funkci vývojáři do nabídky sdílení v Šému přidali možnost uložit snímek na disk. Těšme i na nové dotekové aplikace. Vypadá to, že se dočkáme jakéhosi budíku a nástroje na nahrávání zvuků a poznámek. Kritizovali jsme, že Windows 8 neobsahují dotekové verze základní nástrojů. I na to firma reaguje a dodá nám aspoň kalkulačku. Bonusem pro nás bude editor videí, pokud jím ovšem Movie Moments jsou. Prozatím ale nevíme, zda se s nástroji setkáme ve finále.

Internet Explorer 11 s novinkami šetří
Internet Explorer 11 s novinkami šetří | Foto: WinForum.eu

V systému se již nachází Internet Explorer 11, o něm ale víme jediné. Bude synchronizovat otevřené stránky. Redmondský prohlížeč ve Windows 8 dovede synchronizovat některá uživatelská data, proti svým konkurentům ale zaostává. Ještě horší je fakt, že synchronizace nefunguje ve starších Windows. Díky synchronizovaným panelům budeme moci přecházet z jednoho zařízení na druhé a přitom plynule navazovat na prohlížení, byť o funkci opět zřejmě zůstanou ochuzeni majitelé Windows 7.

Možná přijde i správce souborů

Že se bavíme o jakémsi servisním balíčku pro Windows 8, potvrzují zprávy o desktopu. V něm se totiž nezměnilo vůbec nic. Pokud se novinek někdy ještě dočkáme, Microsoft si je jistě ponechá až pro příštího plnohodnotného nástupce Osmiček. Blue budou pouze rychle napravovat to, co se nepovedlo v první verzi Metra. Budou se přidávat základní funkce, které v dotekovém rozhraní měly dávno být. Budou se vylepšovat drobnosti, jež pro uživatele představují každodenní nepříjemnosti. V podstatě se jedná o Windows 8 ve verzi 2.0.

Desktop si zachovává stejnou tvář
Desktop si zachovává stejnou tvář | Foto: WinForum.eu

Jádro bude ve Windows Blue skutečně povýšeno na verzi 6.3, o čemž jsme sice věděli, ale náhlé povýšení naopak povaze Servisních balíčků neodpovídá. Na síť unikla 32bitová edice, ISO dosahuje velikosti 2,63 GB. Zdroj se zřejmě nachází ve Spojených státech. Samozřejmě, že uniklé sestavení nemusí obsahovat všechny novinky, ty stávající se rovněž mohou měnit. Máme však aspoň hrubou představu o tom, co můžeme od Windows Blue očekávat.

Na závěr jsme si nechali ještě jeden kousek. Díky zkoumání adresářů se nadšenci vytasili s objevem, který důležitostí patří na jedno z předních míst na seznamu vylepšení. Microsoft zřejmě kutí dotekového správce souborů. Kdyby byl v Metru i takový nástroj, mohlo by dotekové prostředí skutečně získat tolik potřebnou atraktivitu v očích těch, kdož s počítačem hodlají odvést kus práce. Správa souborů zůstávala doménou desktopu. Má ovšem cenu kopírovat prostředí, které již existuje?

Nový správce by přinejmenším byl použitelnější na dotekových obrazovkách, kde Průzkumník jednoduše příliš nevyhovuje. Prozatím taková aplikace ve Windows Blue není aktivní, data nicméně zaujala místo v příslušných adresářích. Protože si soubor FileManage do ikony vypůjčil logo SkyDrive, bude možná správa úzce souviset se synchronizovaným úložištěm. Jak již bylo řečeno výše, zřejmě se dočkáme automatické synchronizace souborů. Budeme ale moci spravovat i „offline úložiště“?

Videoukázka

Server WinBeta zveřejnil také video. Dosahuje délky 15 minut a ukazuje, že uvedené testovací sestavení oplývá technickými problémy. Podle prvních ohlasů jsou ale nová Windows 8, aktuálně známá jako Windows Blue, opravdu rychlá.

MMF24

Snímky: WinForum.eu
Zdroje: Neowin 1 | 2 | 3 | 4
WinBeta 1 | 2 | 3
WinSuperSite 1 | 2