Hlavní navigace

Windows Defender Offline: odstraňte malware před spuštěním systému

8. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Máme tady další novinku, která následuje nedlouho po zahájení testování antivirové aplikace Microsoft Security Essentials 4. Ona vás příliš nepřekvapí, když se to tak vezme, máme tu čest s klasickým Windows Defenderem. Tento nástroj potkáváme přímo v systému, a to od dob Visty. Novinka s přízviskem Offline (možná lživě, čtěte dál) napovídá, že jde o stále stejný nástroj, jen je tento určen k použití bez přístupu k Internetu. Ke stažení a instalaci ovšem připojení potřebovat budete. Dokonce k vám dat přiteče docela hodně, v řádu stovek megabajtů.

Tip: Microsoft Security Essentials 4: ukázky z bety

Řada výrobců antivirových a antimalwarových řešení nabízí jednoúčelové aplikace, které vydávají s jediným posláním: vyčistit počítač od škodlivých kódů. Některé z nich se právě „instalují“ na CD nebo DVD, případně na flash disk. Microsoft se v tomto inspiroval a s velikým zpožděním si zaplnil díru ve svém portfoliu. Windows Defender Offline se tedy spouští před operačním systémem, což má především jednu velkou výhodu v podobě snazšího odstranění hrozeb.

Malware, který je již aktivní, se z počítače někdy odstraňuje velmi těžce. Některé typy ani neběží neustále na pozadí, naopak se probudí k činnosti pouze při spouštění Windows. A právě na podobné breberky je běžný Windows Defender krátký. Podívejme se, jak edici Offline použít. Oficiálně se zatím stále jedná o betaverzi, jíž také schází český překlad. I u tohoto nástroje si volíte mezi 32bitovou a 64bitovou verzí. Jednu z nich si koždopádně stáhněte od Microsoftu.

Jak nainstalovat Windows Defender Offline?

Stažený soubor kapacitou nepřekračuje jeden megabajt, takže jak správně tušíte, hlavní porce stahování teprve přijde. Momentálně se proto akorát ujistěte, že vám funguje připojení k Internetu. A že máte po ruce nějaké to prázdné optické médium či flash disk. Instalace programu zabere přinejmenším 250 MB. Asi by byla škoda na jednorázový antimalwarový nástroj kazit celé DVD. Na to už znovu nezapíšete, zatímco na USB klíčence můžete udržovat aktuální verzi programu. Při výběru zvažte především to, jak jej budete využívat.

Na třetím obrazovce rozhodujete, kam Windows Defender Offline umístit. Na CD? Na DVD? Či na Flash disk? Poslední volba vás bude zajímat zdaleka nejméně, při ní se na disk umístí obraz ISO. My si na ukázku vybereme nejpřístupnější možnost, USB flash disk. Berte v potaz, že ne všechny počítače dokáží z USB startovat, takže se možná budete muset stejně spolehnout na cédéčko.

Pokud se rozhodnete stejně, vězte, že o veškerá uložená data přijdete, takže si je nejprve někde zazálohujte. Instalační program je po potvrzení následující obrazovky vymaže.

Jakmile instalaci potvrdíte, nebude cesty zpět. Poté dojde mj. ke stažení více než dvou set megabajtů dat.

Na konci instalace obdržíte pár pokynů, jak s čistícím nástrojem naložit.

Windows Defender nebo Microsoft Security Essentials?

Pracovní postup je jednoduchý, i když se může docela snadno zvrhnout. Flash disk nechce zastrčení v USB portu a infikovaný počítač zrestartujte. Pokud vám bude přát štěstí, nástroj se sám spustí. Pokud ale máte nastavené spouštění z pevného disku, nedostane vaše klíčenka (nebo CD) vůbec šanci. V takovém případě budete muset vyvolat nabídku všech dostupných zařízení, z níž si vyberete právě to vaše s Windows Defenderem Offline. Nabídku obvykle vyvolá klávesa F12 (což není podmínka). Eventuálně lze přeorganizovat priority seznamu spouštěcích zařízení v BIOSu.

Při spuštění si budete připadat, jako byste instalovali Windows. Dokonce uvidíte startovací obrazovku ze sedmiček, samozřejmě v angličtině.

Jak si můžete všimnout, přes zvolené jméno se překvapivě jedná o běžný Microsoft Security Essentials, který se ovládá úplně stejně jako byste jej nainstalovali do Windows. Proto ani nemá cenu prostředí programu příliš komentovat. Pakliže máte v počítači více operačních systémů, program se zeptá, na který z nich se má zaměřit. V opačné situaci se bez dalších řečí rovnou spustí. Windows Defender má tak jako tak k Microsoft Security Essentials blízko. Těžko odhadovat, jestli používá jádro jedno nebo druhé.

Vzhled si nicméně půjčuje od antivirového programu, takže jádro možná také. Pak bych ale příliš nechápal, proč Microsoft zvolil název Windows Defenderem Offline. Pokud jste zapomněli, jak původní Windows Defender vypadá (on se totiž moc neprojevuje a neukazuje), tak se dívejte:

Ještě před prohledáním počítače můžete stáhnout nejnovější virové definice, musí vám ale pracovat připojení k Internetu.

Jak program zase ukončíte? Prostě jej zavřete křížkem, počítač se poté opět zrestartuje.

CS24

Jak program aktualizovat?

Pokud ho umístíte na CD nebo DVD, tak opravdu těžko. Tehdy nejlépe vezměte nové médium a opakujte postup uvedený výše. Jestli jste si zvolili flash disk, můžete k aktualizaci využít stejný instalační program, jako jste si stáhli na samém začátku. Namísto plné instalace se pak dososají nově uvolněné soubory.

Tip: Antivir ve Windows 8 odhalil jen 50 % malwaru

Byl pro vás článek přínosný?