Hlavní navigace

Windows Live 3 jde do finále: novinky na webu

16. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

O novinkách, které třetí vlna Windows Live přinese, jsme psali již v době vydání její anglické betaverze v zářijovém článku Novinky ve Windows Live Wave 3. Článek byl zaměřen především na desktopové aplikace z balíku Windows Live. Jeho součástí je ale také několik online služeb, na které se podíváme dnes.

Domovská stránka Windows Live

Do nedávna byla domovská stránka Windows Live (home.live.com) pouze jakýmsi prostředkem k vyhledávání, jehož vzhled jste mohli částečně upravit a doplnit o bloky k prohlížení několika RSS feedů. Současná podoba domovské stránky Windows Live připomíná spíše úvodní stránku z Outlooku.

Uvidíte zde nejbližší události naplánované ve Windows Live Kalendáři. Je tu boxík s posledními zprávami ve vašem účtu na Hotmailu. Novinky v síti zase zobrazují informace o aktualizacích uživatelských profilů vašich přátel. Mimochodem, to stejné se zobrazuje i v hlavním okně nového Windows Live Messengeru 2009. Novinky můžete odebírat i ve formě RSS kanálu.

Na domovské stránce jsou umístěny i fotografie z vašeho online alba. Jejich počet, stejně jako počet posledních zpráv a aktualizací lze upravit v nastavení přes odkaz Možnosti. Nechybí možnost změny vzhledu, podobně jako u nového Hotmailu.

Aktivity na webu

Snahou Microsoftu je nabídnout domovskou stránku Windows Live jako centrální místo, kde se dozvíte veškeré informace o tom, co dělají vaši přátelé. Kromě agregace informací z ostatních služeb a programů Windows Live je zde možné zobrazovat i RSS výstupy z domovských stránek jednotlivých uživatelů. Například když napíšu článek na svůj blog, ostatní uvidí odkaz na něj u informace o změně v mých aktivitách. Jde v podstatě o další možnost jak své známé upozornit na váš web.

Dalšími aktivitami, které lze na Windows Live propojit, jsou Flickr, Pandora, Twitter, StumbleUpon a řada dalších. S největší pravděpodobností se objeví i různé sociální sítě.

Profil na Windows Live

Stránka vašeho profilu dříve odpovídala tomu, co jste si nastavili ve službě Spaces. Při migraci na novou verzi Windows Live zřejmě přijdete o dosavadní vzhled, což až tak nevadí. Důležité je zachování ostatních komponent na této stránce. V profilu je opět nejvýraznější seznam změn, které jste na webu provedli, jsou zde zahrnuty i aktivity z ostatních služeb a vašich webů, pokud jste nastavili propojení. Podobně jako u sociálních sítí si zde se svým profilem můžete hrát celý den.

Windows Live Spaces

Webový prostor Windows Live Spaces, kde si můžete velmi jednoduše vytvořit vlastní blog, zůstal zachován. Když se k němu budete chtít přihlásit jako majitel, nabídnou se vám kromě zobrazení prostoru i odkazy na nejnovější komentáře. Výrazných změn tu až tak moc není, tou nejdůležitější je navýšení úložného prostoru, který je poskytován zdarma.

Z 5GB na 25 GB

Windows Live vám nabízely možnost uložení až 5 GB dat, jako jsou fotografie, přílohy článku a podobně. Nyní došlo k navýšení na 25 GB, zároveň s tím však dochází k propojení prostoru Windows Live Spaces, webové fotogalerie (viz níže) a Windows Live SkyDrive.  25GB prostor budou tyto služby nově sdílet společně. Kapacita e-mailové schránky na Hotmailu je naštěstí zcela samostatná.

Lidé - váš webový adresář

Jako každodenní uživatel Windows Live jsem si zvykl na pohodlí, které nabízí propojení počítače, mobilního telefonu a online služeb, co se týče kontaktů. Nová verze Windows Live přichází s webovou aplikací Lidé. Ta představuje jakýsi online adresář pro správu všech vašich kontaktů, které jste pomocí Windows Live nasbírali.

Kontakty je možné třídit do kategorií, nechybí jejich fotografie (přebírané z Messengeru). Po rozklepnutí budete moci odeslat rychlou zprávu a uvidíte také seznam posledních e-mailů, které jste si s dotyčnou osobou pomocí Hotmailu vyměnili. Praktické je zobrazení všech oprávnění, které danému uživateli nabízíte.

Windows Live Fotografie - vaše webové fotoalbum

Doposud se vaše fotografie nahrané přes webový prohlížeč nebo program Windows Live Fotogralerie ukládaly jako jedna z položek v rámci Spaces. Nyní je tomu jinak, pro fotografie slouží samostatná část Windows Live. Na titulce opět vidíte seznam nejnovějších snímků - svých vlastních i svých přátel.

Windows Live Fotogalerie nabízí zobrazení náhledů, což se hodí - není nutné čekat na načítání jednotlivých obrázků v promítacím panelu. Vylepšeno bylo i procházení jednotlivých snímků v albu. Přibyly i políčka s adresou odkazu na fotogalerii/obrázek a kód pro vložení snímku do vašich stránek.

Zajímavou novinkou, kterou jsem zmiňoval už v případě desktopových aplikací Windows Live, je označování osob na fotografiích. Windows Live Fotogalerie to dovede více méně automaticky, přiřazení osob k obličejům na snímcích je velice snadné. Tyto informace jsou přebírány i po nahrání na web, kde je lze dále upravovat. Podobně jako třeba u Facebooku budete moci prohlížet všechny snímky, kde se objevujete, nebo na kterých je konkrétní osoba.

Skupiny Windows Live

Nový nástroj Skupiny umožňuje sdružovat několik uživatelů - praktické využití nabízí například Windows Live Messenger 2009 pro hromadnou komunikaci více uživatelů. Skupiny však využijete třeba i pro sdílení kalendářů.

SkyDrive, Kalendář, Hotmail

U většiny služeb si všimnete, že se změnilo uživatelské rozhraní tak, aby odpovídalo všem ostatním novinkám ve Windows Live. V případě SkyDrive je zde i navýšení kapacity na 25 GB a její sdílení s dalšími službami. Hotmail má svůj vlastní oddělený prostor. Pravidelní uživatelé webové schránky jistě zaregistrovali, že změny ve vzhledu i ovládání proběhly již před nějakou dobou.

Hotmail v podobě z Windows Live Wave 3 nabízí opět o něco rychlejší prostředí připomínající desktopové aplikace. Výkonostním optimalizacím však zcela nesmyslně padla za oběť možnost označení více zpráv pomocí myši a klávesy Shift. Opravdu by byl JavaScriptový kód obsluhující tuto funkci tak náročný?

Kalendář je k dispozici také již delší dobu, hlavní novinkou je jeho oficiální uvedení v češtině a především možnost synchronizace s Outlookem pomocí nástroje Outlook Connector. Ten doposud synchronizoval pouze e-mailové zprávy. Služby Windows Live tak můžete použít pro jednoduché a praktické zálohování. Lze je samozřejmě využívat i s vlastní doménou.

KL24

Reklama a webový Messenger

Změny na webech Windows Live stále probíhají. Ve finální podobě by se měl objevit i webový Windows Live Messenger, který bude fungovat napříč všemi online službami Windows Live. U některých online aplikací si již můžete všimnout, že došlo ke změně reklamního formátu. Nepraktický horní pruh, který ubíral místo pro praktické využití je přesunut do přijatelnější čtvercové a podélné podoby na boku.

Stahujte Windows Live

Desktopové aplikace Windows Live jsou označovány jako Windows Live Essentials a stahovat je můžete z adresy download.live.com. V tuto chvíli web stále hovoří o betaverzích, nicméně 127 MB velký instalátor betu již nezmiňuje. Pokud se vám automaticky nenastaví čeština, nezapomeňte to udělat ručně. Jinak si stáhnete anglickou verzi.

Byl pro vás článek přínosný?