Hlavní navigace

Windows Live Essentials: vzestup a pád oblíbených nástrojů (1. díl)

13. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Microsoft se rozhodl, že u příležitosti uvedení nového systému Windows 8 přebuduje svou internetovou strategii a s ní pochopitelně i portfolio služeb a produktů, aby na jedné straně odpovídalo nástupu nových trendů a technologií a na straně druhé bylo více konkurenceschopné než tomu bylo doposud (zejména v souboji s Googlem).

Zohledňuje i své dlouhodobé plány na poli mobilních systémů, kde má nyní zatím nepříliš žhavé želízko v ohni jménem Windows Phone. Slibuje si však, že konvergence a synergie všech jeho klíčových produktů pomůže k celkovému růstu celého jeho portfolia včetně operačních systémů pro osobní počítače, mobily a tablety, kancelářského softwaru a služeb, další internetových projektů až po herní konzole a s nimi související služby.

 

Dílčím výsledkem celého tohoto procesu je ukončení používání roky pracně a draze budované značky Windows Live, s nímž přišla i nemilá zpráva pro uživatele alespoň některého programu z populárního bezplatného balíku Windows Live Essentials. Verze pro rok 2011 byla jeho poslední velkou aktualizací. Další vývoj již není v plánu. Některé součásti budou nahrazeny. Čím a jak se dozvíte právě v našem třídílném miniseriálu, jehož úvodní díl právě čtete.

Z nechtěných zbytečností žádaný software

Nejdříve si ale stručně shrňme historii balíčku Windows Live Essentials, který začínal pod názvem Windows Live Suite. Jeho základním stavebním kamenem byl komunikační program Windows Live Messenger, k němuž se přidaly další programy. Šlo o nástupce aplikací z příslušenství ve Windows Vista, za které Microsoft sklidil velkou kritiku. Prý se „piplal se zbytečnými programy“, které s úkoly operačního systému nemají nic společného, namísto tvrdší práce na doladění systému.

Microsoft si vzal kritiku v srdci při skládání reparátu, kterým byla a jsou Windows 7. Velmi dobře odladěný systém byl očištěn od řady ne nezbytně nutných programů pro chod systému, jako je e-mailový klient či editor pro střih videa. Ty se v nové verzi přesunuly do samostatně a bezplatně šiřitelného balíku softwaru, jenž měl uživatelům usnadnit využívání Internetu. Od komunikace s přáteli přes sdílení fotek a videí po synchronizaci dat.

 

Ten si nakonec získal díky velmi dobře nastartovanému vývoji a pravidelnému přinášení zajímavých novinek značnou popularitu, přestože šlo o pokračování velmi kritizovaných aplikací. Z toho, co neslo značku Windows Live, to minimálně v našich končinách byl dost možná vůbec nejžádanější produkt. A proto věnujeme zvýšenou pozornost konci vývoje tohoto balíčku.

Stávající instalaci vám nikdo nevezme

Na úvod jedno malé uklidnění. Stávajícím uživatelům nikdo Windows Live Essentials v poslední dostupné verzi brát nebude. I když by Microsoft teoreticky měl technické nástroje, jak tento balíček či jeho součásti dálkově přes Internet z počítačů uživatelů odstranit, určitě to neudělá. Vedle vlny negativní publicity by riskoval i žaloby, které zejména v americkém právním systému mohou dopadnout takřka jakkoliv.

V tuto chvíli je balíček Windows Live Essentials normálně dál šířen. Z jeho původního webu si lze stáhnout instalační program, který pak stáhne data pro instalaci zvolených programů z nabídky balíčku. Nicméně Microsoft zřejmě nebude Windows Live Essentials nabízet věčně, takže se určitě vyplatí pro případ nutné reinstalace stáhnout kompletní instalační balík obsahující veškerá nutná data.

S ním bude možné kdykoliv znovu nainstalovat libovolný program z balíčku Windows Live Essentials bez jakékoliv závislosti na Microsoftu. Uživatelé balíčku Windows Live Essentials nebo některých jeho částí, by si tak rozhodně měli onen kompletní instalační balík stáhnout a dobře uschovat. Nicméně ani to je neuchrání před ochromením některých programů závislých na své internetové složce a omezení některých funkcí v dalších programech. Oč konkrétně půjde?

Windows Live Mesh: osud zpečetěn, služba nahrazena

Na odstřel je se stoprocentní jistotou synchronizační služba Windows Live Mesh. Microsoft ji nahradil službou SkyDrive, která se kromě očištění od značky Windows Live přerodila z prostého internetového skladiště dat v plnohodnotnou synchronizační službu. Nyní poskytuje aplikaci pro synchronizaci souborů a složek mezi počítači s Windows Vista, Windows 7 a OS X a velmi pokročilé webové rozhraní úzce provázané s webovou kancelářskou sadou Office Web Apps.

 

Nový SkyDrive oproti službě Windows Live Mesh poskytuje o 5 GB větší bezplatné úložiště pro synchronizaci souborů a možnost jeho levného navyšování. V současnosti je nejlevnější synchronizační službou na trhu a také z nich poskytuje nejvíce místa zdarma (standardně 7 GB, dřívějším uživatelům v rámci časově omezené akce 25 GB). Přesto uživatelům zvyklým na Windows Live Mesh mohou některé funkce chybět.

Tou první je přímá synchronizace mezi počítači bez ukládání dat do cloudu. Kdo nechtěl nechat svá data skladovat na Internetu, mohl s nástrojem Windows Live Mesh využít přímé synchronizace mezi počítači. To SkyDrive momentálně neumožňuje. Stejně tak neumožňuje synchronizaci oblíbených položek z Internet Exploreru nebo vlastních šablon, stylů, podpisů a slovníků z MS Office, což Windows Live Mesh uměl a dosud stále ještě umí.

 

Otázkou je další rozvoj klienta služby SkyDrive. První trochu zajímavá novinka představená po spuštění nové verze služby SkyDrive se týká jen uživatelů Windows 8. Jde o zpřístupnění fotek napříč počítači v rámci aplikace Photos pro Metro bez nutnosti jejich synchronizace. Lze předpokládat, že vývoj klienta bude pokračovat tímto směrem, tedy v protežování nové vlajkové lodi Microsoftu, kterou se na podzim stanou právě Windows 8.

Čím nahradit Windows Live Mesh, když nevyhovuje SkyDrive

K synchronizaci oblíbených položek z Internet Exploreru lze pomocí jednoduchého triku přimět i klientskou aplikaci služby SkyDrive, přestože to není oficiálně podporovaná funkce. Alternativou pro zajištění synchronizace oblíbených položek z Internet Exploreru je pak služba Xmarks, která díky svým doplňkům umožňuje i synchronizaci napříč různými prohlížeči. To spadá do základní bezplatné verze služby, která podporuje ještě i Windows XP.

 

Alternativou za Windows Live Mesh pro synchronizaci souborů může být nová služba Google Drive, osvědčená služba Dropbox nebo zatím stále méně známá služba SugarSync, která si však díky svým kvalitám říká o stále větší pozornost. SkyDrive je vynikající službou, pokud jde o internetovou složku (webové rozhraní, napojení na bezplatnou webovou kancelářskou sadu Office Web Apps, kapacitu úložiště a možnost jeho rozšíření), ovšem zatím trpí nízkými možnostmi klienta.

SugarSync se však jeví zajímavěji, pokud vám nečiní problémy dosavadní absence české lokalizace a nevadí vám ani o trochu menší prostor zdarma (5 GB) a dražší jeho navýšení, které je však vyvážené funkcemi cloudového úložiště jako je přehrávání skladované hudby přímo v prohlížeči (tedy takové soukromé Spotify), uchovávání starších verzí souborů pro možnost jejich obnovy nebo nahrávání souborů do úložiště i prostřednictvím e-mailu.

Klient této služby, který je mimochodem dostupný i pro starší, avšak stále oblíbená Windows XP, se řadí mezi ty vůbec nejvyspělejší. Podporuje synchronizaci libovolných složek napříč pevnými disky v počítači (nikoliv jen jedné speciální), selektivní synchronizaci složek mezi počítači, regulaci vytížení internetové přípojky při přenášení dat a nabízí speciálního souborového manažera pro pohodlný přístup k datům v internetovém úložišti z desktopového prostředí.

 

KL24

SugarSync převyšuje konkurenci také šíří podpory nejrůznějších mobilních platforem, pro které má k dispozici svou aplikaci pro přístup k datům nebo snadné sdílení a synchronizování fotek pořízených mobilním zařízením. Jediným opravdu podstatným nedostatkem služby je chybějící napojení na webové kancelářské aplikace, v čemž jej Microsoft SkyDrive (Office Web Apps) nebo Google Drive (Google Docs) překonávají.

Tím jsme se dostali na konec prvního ze tří dílů miniseriálu věnovaného osudu aplikací z balíčku Windows Live Essentials – a s nimi souvisejících služeb – s tipy na zajímavé alternativy, nad nimiž se momentálně nevznáší žádné otazníky ohledně další budoucnosti. Příště budeme mimo jiného hledat odpověď na otázku, jak Microsoft naloží se službou Windows Live Messenger po akvizici služby Skype a uvedení Windows 8.

Byl pro vás článek přínosný?