Hlavní navigace

Windows Live: mají to Messenger a Family Safety spočítané? (2. díl)

20. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Live Messenger: přerod s nejistým výsledkem

Stejně jako někdejší Windows Live Hotmail je nyní již jen Hotmail (což je mimochodem návrat k původnímu jménu služby), tak i někdejší Windows Live Messenger je nyní už jen Messenger. To je ale to jediné, co momentálně o dalším osudu této komunikační služby víme. Je zvláštní, že Microsoft početnou uživatelskou základnu nechává v nejistotě.

I když to z české kotliny nemusí být na první pohled patrné. Dosavadní Windows Live Messenger byl (je) jednou z globálně nejpoužívanějších komunikačních služeb svého typu. Boduje hlavně doma na americkém trhu, ale své uživatele si našel i v České republice. Podle nám nejčerstvějších známých čísel Windows Live Messenger využívá zhruba 150 000 českých uživatelů, což odpovídá téměř třetině uživatelské základny ICQ, jehož pozice na tuzemském trhu bývá považována za tradičně hodně silnou.

 

Windows Live Messenger byl sice dosud součástí balíčku Windows Live Essentials, ale to neznamená, že konec zmíněného balíčku programů se dotkne i komunikačního klienta Windows Live Messenger. Microsoft aktualizoval své webové stránky tak, že vytvořil samostatnou stránku pro službu Messenger a všechny zmínky o programu Windows Live Messenger jako součásti balíčku Windows Live Essentials z webu odstranil.

 

Je tedy zřejmé, že samotná služba Messenger balíček Windows Live Essentials určitě přežije. Otázkou ovšem je další osud její klientské aplikace. Ve hře jsou možné nejrůznější scénáře, jejichž počet navyšuje skutečnost, že Microsoft loni koupil službu Skype. Nabídka funkcí programu Skype for Windows se překrývá s výčtem funkcí dosavadního programu Windows Live Messenger a v mnohém jej i převyšuje.

Nepravděpodobně se jeví spojení obou služeb, protože Microsoft dopřává projektu Skype značnou autonomii. Což si pochvaluje i Tony Bates, bývalý šéf firmy Skype a nyní viceprezident Microsoftu pro divizi Skype. Microsoft zřejmě nechce zasahovat do něčeho, co dobře funguje. Alespoň pokud jde o poptávku uživatelů, s monetizací je na tom Skype už hůře.

Možné ale je, že Microsoft v rámci konsolidace služeb Skype ponechá komplexním komunikačním řešením a Messenger se v duchu svého názvu vrátí ke kořenům, tedy čistě textové komunikaci. Tato hypotéza je založena na aplikaci Messaging, která je základní výbavou nového prostředí Metro ve Windows 8 a Windows RT.

Aplikace Messaging umožňuje textovou komunikaci v rámci stávajících komunikačních sítí (Windows Live) Messenger a Facebook Chat. Další funkce nenabírá, přestože samotný systém již pomalu ale jistě míří na trh. Nelze však vyloučit další vývoj aplikace i po uvedení Windows 8 (a Windows RT) na trh. Podivné se může zdát, že by se klientská aplikace služby Messenger jmenovala Messaging, ale aplikace pro přístup na Hotmail také nenese název služby, nýbrž jednoduší a prostší jméno Mail.

 

Nikde samozřejmě není řečeno, že aplikace Messaging bude jediným klientem podporujícím komunikační službu Messenger. Nicméně všechny údajné náhrady za programy obsažené v končícím balíčku Windows Live Essentials dostaly výhradně podobu aplikací pro Metro, které jsou samozřejmě dostupné jen uživatelům Windows 8 a odvozených systémů (Windows RT a Windows Server 2012).

Čestnou výjimkou je SkyDrive, ale i v jeho případě lze zatím pozorovat zvýšený důraz na podporu Windows 8. Je tedy dost dobře možné, že nástupce dnešního programu Windows Live Messenger z balíčku Windows Live Essentials ve verzi pro rok 2011, nebude vůbec dostupný pro Windows 7 a starší systémy. Vše ale může být úplně jinak a bohužel nám nezbývá než si počkat až se Microsoftu zachce rozvázat jazyk.

 

To může ještě nějakou dobu trvat, protože při přípravách uvedení klíčových produktů Windows 8, Windows RT, Windows Server 2012 a Office 2013 evidentně a pochopitelně nemá Messenger nejvyšší prioritu. Z uživatelského hlediska je v tuto chvíli dost možná nejlepším řešením zdravě se naštvat a přejít na lépe vybavený Skype pro Windows.

Ten přichází se širším spektrem funkcí, rovněž početnou (a dost možná i početnější) uživatelskou základnou a příslibem dalšího rozvoje služby ku prospěchu uživatelů. Zde je dobrou zprávou hlavně to, že si Microsoft váží práce a názorů týmu, který Skype dostal do popředí uživatelského zájmu. To by mělo snížit riziko nějakých jeho vlastních ztřeštěných experimentů.

Windows Live Family Safety: zatím velký otazník

Microsoft se rozhodl, že ve Windows 7 odstraní z integrované rodičovské kontroly všechny funkce pro sledování a řízení přístupu dětí k internetu. Udělal z nich samostatnou internetovou službu úzce provázanou s programem Windows Live Family Safety z balíčku Windows Live Essentials. Právě provázanost s tímto balíčkem, jehož vývoj byl ukončen, evokuje otázky o další dostupnosti služby.

Ve Windows 8 se omezování přístupu dětí k internetu a dozor nad jejich internetovými aktivitami stává součástí celkově vylepšené sady nástrojů rodičovské kontroly. Stejně jako ve Windows Vista tak nebude nutné instalovat software šířený nezávisle na systému. Nicméně Microsoft bude nadále spoléhat na internetovou složku rodičovské kontroly.

Rodiče budou moci nastavení funkcí rodičovské kontroly a aktivitu dětí monitorovat po přihlášení z webového prohlížeče na každém počítači, který má přístup na Internet. Podobně je tomu i v případě nástroje Windows Live Family Safety a zatím se zdá, že jak Family Safety, tak nová Windows 8 budou využívat stejný online systém.

Uživatelům Windows Live Family Safety se totiž ve webovém rozhraní služby objevují funkce, které budou dostupné jen pro Windows 8. Konkrétně jde o blokování přístupu k počítači v určitou denní dobu s přesností na 30 minut. Dosud bylo možné nastavit omezení minimálně na jednu celou hodinu. Ve Windows 8 lze nově pracovat s úseky po 30 minutách.

 

Windows Live Family Safety tak o svou nezbytnou online složku nemusí přijít, protože s ní Microsoft evidentně nadále počítá, když do ní doplňuje funkce pro Windows 8. Nicméně to neznamená, že v rámci posílení efektu tzv. morálního zastarání Windows 7 nebude v budoucnu Windows Live Family Safety blokovat i z jiných než technických důvodů. Otázkou totiž je, jak dlouho hodlá balíček Windows Live Essentials dál podporovat.

Jednou věcí je ukončení vývoje a druhou věcí je délka poskytované podpory pro poslední dostupnou verzi. Tu Microsoft zatím nijak nespecifikoval, takže není třeba jasné ani to, kdy přesně dojde k odstřižení nástroje Windows Live Mesh od jeho samostatného úložiště (přestože je všeobecně známo, že k tomu jednoho dne dojde a spíše dříve nežli později).

KL24

Windows Family Safety tak teoreticky může fungovat za využití současné palety funkcí dál souběžně s novou rodičovskou ochranou ve Windows 8. Otázkou je, co v Microsoftu převáží: zájem poskytovat jako společensky odpovědná firma ochranu pro děti na jedné straně nebo zájem tlačit uživatele k pořízení Windows 8 na straně druhé? K prvnímu se obecně Microsoft aktivně a vehementně hlásí, ale druhá možnost je zase nesporně v jeho ekonomických zájmech.

Zde končí prostředí díl našeho třídílného miniseriálu článků o neslavném konci vývoje balíčku Windows Live Essentials a jeho dopadu na uživatele. V závěrečném díle si povíme právě o dopadech na uživatele programů Windows Live Movie Maker, Windows Live Photo Gallery a Windows Live Mail a budeme se zabývat i alternativními službami a programy.

Byl pro vás článek přínosný?