Hlavní navigace

Windows Recall má po odkladu nové datum vydání. Vybraní uživatelé si jej vyzkouší v říjnu

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Po kontroverzním startu a následném odložení si funkci Recall vyzkouší Windows Insideři využívající počítače Copilot+ už v říjnu.

Microsoft oznámil nový termín pro vydání jeho funkce Windows Recall, která má zaznamenávat časovou osu aktivity na počítači a následně pomocí umělé inteligence zpětně poskytovat informace. Tato funkce byla původně představena s velkým očekáváním už v květnu, po zpětné kritice od uživatelů a bezpečnostních expertů se Microsoft rozhodl pro její odložení na dobu neurčitou.

Neurčito nyní končí a testeři operující v programu Windows Insider, kteří zároveň používají počítače s Copilot+, si budou moci Windows Recall vyzkoušet už v říjnu. Původní odložení přišlo kvůli obavám o bezpečnost citlivých dat uživatelů. Windows Recall totiž původně uchovával citlivá data (například hesla nebo jiné citlivé údaje) nešifrovaná, což by v případě napadení počítače malwarem mohlo znamenat kompletní ztrátu kontroly nad počítačem i osobními údaji.

Made by Google 2024 oficiálně: nové Pixely jsou prošpikované umělou inteligencí, čip Tensor se dostal i do sluchátek Přečtěte si také:

Made by Google 2024 oficiálně: nové Pixely jsou prošpikované umělou inteligencí, čip Tensor se dostal i do sluchátek

Nová bezpečnostní opatření by měla zahrnovat to, že Windows Recall nebude ve výchozím nastavení automaticky aktivovaný a uživatel jej bude muset manuálně povolit. Zároveň bude vyžadováno ověření prostřednictvím Windows Hello, tedy ověření pomocí skenu obličeje nebo otisku prstů. Poslední známé bezpečnostní opatření je šifrování „just in time“, které by mělo ochránit uživatelská data před útočníky, pokud oni sami nezískají přístup k biometrickým údajům.

MMF24

Další informace o dostupnosti funkce se dozvíme v říjnu prostřednictvím programu Windows Insider. Už nyní je ale jisté to, že pro provoz Windows Recall bude nutné využívat počítač s technologií Copilot+ a s aktuálně kompatibilními čipy Snapdragon X Plus a Snapdragon X Elite od společnosti Qualcomm.

zdroj: Engadget