Hlavní navigace

Windows RT: nejhůře pojmenovaný produkt aneb uložte Windows k ledu

18. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows pro ARM? Vždyť nemají okna…

Existují jména, která nestárnou. Jan nebo Tomáš prokazatelně patří ke jménům, jimž se nikdo nebude smát ani za padesát let. Mají tradici. Jiná jména to štěstí nemají, jejich trvanlivost dosahuje nižší úrovně a po několika dekádách, i dříve, mohou působit zastarale. Zatímco váš potomek Bořivoj by si ve škole pěkně užil a spolužáci by ho nenechali vydechnout, nebyl by jediný, kdo by se ocitl uprostřed křížové palby. Jména nejsou důležitá jen u lidí, pojmenováváme také své produkty.

Špatně pojmenovaný výrobek se stává předmětem šikany úplně stejně, jako jím může být váš Bořivoj. Bohužel, z prodejního hlediska představuje nedobrý název další výraznou nevýhodu. Lidé na něj neuslyší a čistě kvůli nevhodně zvolenému jménu se váš prodejní artikl nebude prodávat tak dobře jak by mohl. Říká se, že šaty dělají člověka. Kdybychom se bavili o softwaru, platí do jisté míry to, že si opravdu vybíráme podle toho, jak aplikace vypadá. Náš výběr ovlivní také název. A pak, že nejsme povrchní.

 

V souvislosti s Windows 8 se přitom jen o tom „hloupém“ názvu můžeme bavit hodiny. (Představte si ty diskuse, kdybychom probírali směr, jímž se operační systém v poslední verzi vydal.) Počátečním impulsem pro vznik tohoto článku se stala reakce firmy Dell, která by prý operační systém pojmenovala jinak. Nehovoří přímo o Windows 8, nýbrž o jejich odnoži pro procesory architektury ARM. Jako hlavní argument použila nemožnost spouštět ve Windows RT aplikace určené pro starší Windows.

Skrytá identita

Pakliže nás čtete pravidelně, víte, že jsem v minulosti párkrát spekuloval, zda by nebylo lepší dát značku Windows k ledu. Očividně nejsem sám, kdo smýšlí podobně. Uložit k ledu tak obří kolos, není jen tak. Tato operace musí být promyšlená do posledního detailu a firma si musí být jistá tím, co dělá. Microsoft nicméně na první pohled udělal několik chyb. Aniž bychom se bavili o tom, zda je dobře či špatně, že se pokusil osobní počítače posunout mobilním směrem, musíme se zeptat, proč svůj produkt pojmenoval Windows 8, resp. Windows RT.

Osmičky poprvé v historii Windows boří tradici a desktop s okny posouvají do pozadí. Místo nám dobře známého prostředí servírují zcela nové rozhraní. To se orientuje na dotekové obrazovky, primárně tedy i na mobilní zařízení. Osobní počítač s dotekovým displejem mít můžeme, ale taková sestava postrádá smysl. Zde můžeme mít napevno přidělanou klávesnici s myš s tím, že na takové stanici budeme pracovat. Nevyžadovali bychom ji, kdyby nám stačil přenosný tablet na prohlížení sociálních sítí a webu.

Windows RT obsahují zamykací obrazovku, což neměla žádná Windows před nimi
Windows RT obsahují zamykací obrazovku, což neměla žádná Windows před nimi

Novátorský přístup ale nemusíme brát jako spásu osobních počítačů. Spíše nám to zní tak, že se dočkáme jejich ústupu. Windows 8 se tak maskují za známou značkou, přitom nám ale dávají najevo, že míří jinam. Že se zřejmě celý segment posune jinam, a to mimo teritorium velkých šedých beden (a pěkných podsvícených krabic jakbysmet). Přestože je nám operační systém z Redmondu v tuto chvíli schopen nabídnout stejný zážitek jako v minulosti, vidíme, že podstupuje kompletní transformaci. Je to ještě vůbec ten starý známý? Jsou to ještě Windows?

Není desktop jako desktop

Dostáváme se ke klíčové části. Nová Windows na první pohled ani v nejmenším nepřipomínají stará Windows, ba právě naopak. Liší se snad úplně ve všem, od základní filosofie po způsob práce s aplikacemi. Jako by mimochodem obsahují také desktop, prakticky se ale bavíme o zcela novém produktu. A když vpustíte na trh nějakou tu novinku, nezapomenete ji opatřit pěkným novým jménem. Začnete tedy budovat novou značku. Microsoft ale zvolil jistotu. Měl ale právo něco podobného udělat?

Jistě, jeho operační systém, jeho pravidla. Z našeho pohledu se ale Windows 8 natolik vymykají tomu, co název o této řadě operačních systémů prozrazuje, že je skoro až zločin, oficiálně je zařadit do uvedené kategorie. Řekněme, že v případě Windows 8 si to ještě nějak ospravedlníme. Jak ale přistupovat k Windows RT? Tato verze neběží klasicky na procesorech x86, nýbrž na platformě ARM. O jejím významu na trhu s osobními počítači se nyní bavit nebudeme.

Ve Windows RT můžete běžně používat jen aplikace z Windows Store
Ve Windows RT můžete běžně používat jen aplikace z Windows Store

Navenek mají Windows RT všechno, co jejich sourozenec. Máme zde Windows Store, aktivní dlaždice a desktop. Microsoft nám nicméně připravil opravdu nehezký chyták. Desktop ve Windows RT skutečně najdete, na ploše si hoví ikony Počítač nebo Koš. Zásadní rozdíl ovšem spočívá v tom, že nám Microsoft nedovoluje spouštět libovolné desktopové aplikace. V podstatě sestavil bílou listinu s výjimkami, kam spadá několik jeho aplikací, mj. Internet Explorer a Průzkumník. Třetí strany nemají nárok. Zdejší desktop tedy neplní stejnou funkci, jako desktop ve Windows 8.

Windows pro ARM? Vždyť nemají okna…

Z výše uvedeného vyplývá, že Windows RT prakticky nemají desktop. Ne desktop, jenž by uměl to, co od něj očekáváme. Jsme proto odkázáni na dotekové prostředí Metro. Není těžké si spočítat, že ve výsledku nám tak v tomto operačním systému zbývá vlastně jen to úplně nové, zatímco to staré se s námi definitivně rozloučilo. Microsoft při vstupu na novou platformu mohl udělat tlustou čáru za minulostí. Rozhodl se ale jinak a opřel se o silnou značku.

Hádejte, kdo na toto rozhodnutí doplácí nejvíc. Přirozeně, že to není nikdo jiný než uživatel. Ne každý sleduje dění ve světě počítačů. Běžný uživatel si koupí počítač, naučí se, jak si v něm zahrát hry a zabrouzdat po internetu. Obvykle naprosto netuší, co za novinky Microsoft chystá a chce přinést v další verzi Windows. Přesto v něm v minulosti při troše štěstí zakořenila základní představa o tom, co je to počítač a co dovedou Windows. Počínaje letošním rokem má ale na výběr dvoje Windows.

Dotekové rozhraní podle některých ani na počítače nepatří
Dotekové rozhraní podle některých ani na počítače nepatří

Jak může tušit, že Windows RT nemají s Windows skoro nic společného? Jedná se skutečně o nový produkt. Microsoft na platformě ARM do ostrého provozu svůj operační systém dosud nenasadil. Když tak konečně učinil, vybral mu jméno, které v uživateli navodí zcela mylný pocit o tom, co bude zařízení s tímto systémem umět. K tabletu Surface RT sice normálně připojíte klávesnici, jenže budete muset zapomenout na všechny své oblíbené programy. Žádný Photoshop, žádný Firefox.

RT je věc pro odborníky

Frustrace

Jistě si dokážete představit, jak frustrovaný bude jedinec, jenž si v dobrém mínění pořídil nový počítač s Windows. Bohužel si nepřečetl ono drobné písmo pod čarou, kde jej Microsoft upozorňuje na to, že v tomto prostředí nespustí stávající aplikace pro Windows. Budování nové značky stojí hodně úsilí, nebylo by ale vhodnější v tomto případě zkusit začít na zelené louce? Minimálně by byl odstraněn zmatek, jenž postupně nastává a bude zřejmě sílit. Jak Windows RT, tak Windows 8 v důsledku tyto problémy ubližují.

Lidé si novinku spojí se starými Windows a pak ji shazují za to, že je jiná. Těžko by ale mohli např. operačnímu systému „Metro“ vyčítat, že se nechová jako Windows. Jednoduše by se tak nejmenoval, čili ukázal by posun jiným směrem. Za první problém považuji zachování značky Windows. Domnívám se, že by jí bylo lépe u ledu. Eventuálně mohla přežít, kdyby se Microsoft rozhodl oddělit Metro od desktopu a vyvíjet nadále samostatná Windows, po nichž by sáhly zejména firmy.

Desktop ve Windows RT neměl být, Microsoft by si ušetřil spoustu nepříjemností
Desktop ve Windows RT neměl být, Microsoft by si ušetřil spoustu nepříjemností

Nezdá se mi ale rozumné, prodávat pod značkou Windows produkt, který s ní již souvisí tak málo. Windows RT již prakticky nemají okna. Za druhé, když už nešlo ukončit kariéru Windows, jistě mohli Redmondští lépe pojmenovat jak Windows 8, tak Windows RT. První jmenovaný doplácí na to, že je očíslován. Microsoft se rozhodl, že bude dokonce i svůj operační systém aktualizovat častěji. Projekt Blue nám má přinést již v létě balíček s novinkami. Nikoli revolučními, ale dostatečně zajímavými na to, aby udržely náš zájem o Osmičky.

Čísla se nepoužívají

Vzpomeňme na Google a jeho Chrome, případně na Mozillu. Také tito výrobci softwaru nám dokázali, že číslo verze lze zatlačit do pozadí a zpochybnit jeho význam. S častějším aktualizováním se novinky drolí a rozmělňují do jednotlivých verzí. Na jedno vydání jich proto připadá méně. Z toho důvodu zase není nutné, abychom jednotlivé verze od sebe navenek tak rozlišovali. Když se nová Windows na trh dostaví jednou za tři roky, máme důvod, přistupovat k nim samostatně.

 

Každé vydání obsahuje několik vlastních prvků a novinek, které jej odliší od těch předchozích. Pakliže uvidíme inovace každý rok, nebylo by lepší číslo skrýt a produkt pojmenovat jinak? Stačil by název, který by označil celou jednu generaci Windows. Číslování by sloužilo spíše pro interní potřeby. Až by Microsoft za čas přišel s další větší revolucí či aspoň pořádnou evolucí, mohl by opět použít jiné jméno.

Nevypadá to jako Windows, přesto se to nazývá Windows…
Nevypadá to jako Windows, přesto se to nazývá Windows…

V tomto ohledu jsou Windows RT pokrokovější. Tento systém nebude díky jménu stárnout stejným způsobem, zatímco číslo osm bude za několik let vyvolávat dojem dávné minulosti.

RT je věc pro odborníky

Jedná se čistě o pocit, přesto stačí málo k tomu, aby to člověk cítil jinak. Poslední výtku bych směřoval k Windows RT. Nevím jak ve vás, ale ve mne tento název nevyvolává žádné velké sympatie. Co znamená RT? Jedná se o zkratku pro runtime. Anglický výraz bychom do češtiny přeložili jako dobu běhu (programu). Běhové prostředí pro dotekové aplikace pak Microsoft pojmenoval jako WinRT, resp. Windows RunTime. Co ale dělá RT v běžném názvu operačního systému? Většina uživatelů nebude mít tušení.

Microsoft má s podobnými názvy zkušenost, stačí se podívat na Windows XP, kde pro změnu vyjmul dvě písmenka z výrazu experience. Budiž. Ale RT? Co zkratka znamená, budou vědět jen nadšenci a odborníci. Redmondský gigant tentokrát bohužel pro svůj nový produkt zkombinoval pojmy Windows a RT, aniž by jeden z nich aspoň trochu napovídal, copak je novinka zač. I kdyby se rozhodl pro Windows ARM, bylo by přinejmenším jasné, čím se tato verze Windows liší od obyčejných Osmiček. Svět by byl o kousek srozumitelnější.

Windows Store je prvek, jenž pojí Windows nové generace
Windows Store je prvek, jenž pojí Windows nové generace

Na podobně hloupé nápady může Microsoft dojet. Podle ohlasů ze zahraničí se nemálo zákazníků podivovalo nad tím, proč jejich Surface neumožňuje spouštět klasické programy. Obvykle pak následuje vrácení produktu a vyplacení peněz. Pokud lidé měli víru ve značku Windows, spousta z nich nejspíš věřit přestane.

CS24

Vzpomeňte na Windows Mojave

Mimochodem, že na názvu záleží, dokázal sám Microsoft v době, kdy měl na trhu Windows Vista. Tento systém se dostal pod těžkou palbu. Protože bylo moderní na něj plivat, málokdo k němu přistupoval s nadšením. Řada uživatelů se nechala zbytečně negativně ovlivnit. Microsoft v rámci reklamní kampaně na omezené skupině uživatelů testoval nový operační systém s kódovým označením Mojave. První dojmy byly veskrze pozitivní.

Průměrné hodnocení uživatelů, kteří byli vystaveni desetiminutové ukázce Mojave, bylo 8,5 bodu z deseti možných. Ve srovnání s tím hodnotili Windows Vista mnohem hůře, v průměru tento systém dostal 4,4 bodu. Jaké bylo překvapení zúčastněných uživatelů, když se dozvěděli, že Mojave je vlastně Windows Vista. K podobným experimentům můžeme mít plno výtek, aspoň trochu ale Microsoft dokázal, že stačí změnit jméno a lidé k vašemu produktu přistupují jinak, bez předsudků.