Hlavní navigace

Windows Store drtí Mac App Store jak v počtu aplikací, tak v počtu stažení

29. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nyní budeme hovořit o jednom z důkazů, které nám připomínají, jak moc se světy Windows a OS X liší, co se velikosti týče. Apple ve svém desktopové obchodě prodává aplikace mnohem déle než Microsoft. Není nicméně zdaleka tak úspěšný, jako sesterský App Store v iOS. Mobilní aplikace jdou na dračku víc, ostatně, chytré telefony a tablety běžné zákazníky nyní zajímají více než desktopové sestavy. Minimálně u Applu to platí beze zbytku.

Tip: V Česku máme ve Windows Store již téměř 10 000 aplikací, celý svět 20 000

Microsoft se včera vyjádřil sice poměrně neurčitě, ale aspoň nemlčí. Počet aplikací ve Windows Store se prý měsíc od vydání Osmiček zdvojnásobil. Některé kousky prý zaznamenaly více než milion stažení. Připomínám, že celkově již Redmondští prodali čtyřicet milionů kopií Windows 8. Na poměry Microsoftu se minimálně z hlediska prodejnosti systému nejedná o tak velký zázrak, v jaký společnost doufala. Měsíc po velkém uvedení je na tom Windows Store nicméně lépe než jeho jablečný konkurent.

 

Aspoň tohle víme přesně. Pokud porovnáte denní počet stažení u 300 nejpopulárnějších aplikací, zjistíte, že Windows Store zaznamenává třikrát více stažení než Mac App Store. Kdybyste ale do měření započítali jen placené kousky, vychází to jinak. Zpoplatněné aplikace jsou v Mac App Store staženy v pětkrát větším množství. Microsoftu se podle všeho daří propagovat lokální aplikace. Žebříček nejúspěšnějších 300 kusů v Japonsku tvoří ze 41 % lokální. V Korei se lokální aplikace podílí na stejném žebříčku ze 30 %.

Windows Store versus Mac App Store
Windows Store versus Mac App Store | Foto: Distimo 

Po prvním měsíci obchod obsahuje přes 20 000 aplikací, zatímco Mac App Store jich má jen asi 13 000. Jak jsme si sami ověřili, velkou část z nich bohužel představuje obyčejný spam. Řada velkých značek ve Windows Store stále chybí, byť vývojáři dělají, co mohou, aby se svou aplikací přispěchali. Čekáme tak mj. na Dropbox.

MMF24

Windows Store a všudypřítomný spam
Windows Store a všudypřítomný spam

Zdroj: Distimo via Neowin