Hlavní navigace

Windows Store: pět zařízení na jednu aplikaci

23. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z hlediska funkčního bude největší novinkou Windows 8 dotykové ovládání, s čímž souvisí katalog aplikací. Metro bude prostředí, které oceníme především na tabletech, nevyhne se ale ani běžným počítačům. Aplikace do něj ovšem nepůjde běžně instalovat jinak než skrze Windows Store. Tato platforma pro nákup a stahování aplikací už nám tak neznámá není, základní věci o ní víme. Známe třeba podíly, které budou vývojáři dostávat z prodejů. Windows Store by měl být spuštěn společně s uvedením Windows 8 beta někdy ke konci února.

Tip: Windows 8 beta potvrzena na únor, uvolněny další výživné detaily o Windows Store

Na svém blogu o obchodě Microsoft popsal dalších pár drobností. Důvody vzniku si nicméně dovedeme představit i bez asistence firmy. Ucelený katalog, kde budeme moci snadno objevovat jak žhavé novinky, tak časem ověřené programy, je zkrátka nutností. Bez něj by se redmondský gigant vůbec nemohl odvážit s vážnou tváří vstoupit na trh s tablety. Koncepci katalogu naznačuje obrázek:

Windows Store bude mít klasicky úvodní stránku, kde se bude mísit naprosto všechno dohromady. Budete ale moci procházet jednotlivé kategorie, kde už nebudou chybět všemožné seznamy nových a oblíbených aplikací. Své řeknou také uživatelská hodnocení a recenze. Aby vás nerozbolela hlava, bude vzhled pojatý velmi střídmě, což ostatně platí o Metru obecně. Vzhledem integrovanému k vyhledávání napříč systémem nepřekvapuje fakt, že aplikace bude možné hledat doslova odkudkoliv.

Stránka s aplikací vždy poskytne dostatek informací k tomu, abyste svůj nákup předem dobře zhodnotili. Nebudou scházet ani obrázky. Důležitá je informace o tom, že se do katalogu podívají desktopové programy, které projdou certifikací. Bude se však pouze odkazovat na jejich domovskou webovou stránku. Aktualizace aplikací se budou hledat jednou denně.

Microsoft rovněž potvrdil, že uživatelům přihlášeným pomocí Windows Live ID se bude ukládat nastavení a stav programů. Budete moci procházet kousky ze svých jiných zařízení (třeba domácí počítač) a instalovat je jinam (třeba na tablet). Jedna zakoupená licence zahrnuje maximálně pět zařízení, pokud byste jich měli víc, máte smůlu.

CS24

Zdroj: Neowin | Microsoft