Hlavní navigace

Windows Store v České republice obsahuje přes 4 000 aplikací

25. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na začátku měsíce jsme počítali, kolik aplikací se nachází ve Windows Store a slíbili jsme, že se před vydáním Windows 8 podíváme, kolik si jich zhruba budete moci stáhnout v den uvedení operačního systému, tedy v pátek. Před nějakými dvaceti dny jich v Česku bylo dostupných okolo dvou tisíc. Bez dalšího napínání prozradíme, že se jejich počet razantně zvýšil, a to na 4 181 kusů. Podotýkám však, že se v katalogu začaly příležitostně vyskytovat odkazy na desktopové aplikace, které bohužel nemůžeme efektivně odfiltrovat.

Tip: Odvážná předpověď: v lednu ve Windows Store napočítáme 100 000 aplikací

Těchto aplikací je zde ale minimum, výsledky nám proto zatím příliš neovlivňují. Nadále platí, že si velkou spoustu aplikací nevyzkoušíme. Celkový počet položek Windows Store by měl dosahovat takřka k osmi tisícům kusům. Ani ve Spojených státech si ale neužijí všechny programy. V Americe mají přístup ke 4 516 aplikacím. Mimochodem, z toho je jich 83 % poskytováno zadarmo. Když už se vývojáři rozhodnou své programy zpoplatnit, vydají se většinou nejschůdnější cestou a zvolí nejnižší možnou cenu, tj. 1,49 dolaru.

 

Podle WinAppUpdate.com je z celkových 7 873 aplikací dokonce 88 % procent poskytováno zdarma. Celkově se tempo naplňování Windows Store zvyšuje, avšak jestli se katalog bude v lednu pyšnit 100 000 programy, o tom máme pochybnosti. Z posledního reportu bychom vytáhli ještě tyto zajímavosti:

  • jen dvě aplikace cílí čistě na platformu ARM, tedy na Windows RT,
  • 31 aplikací cílí čistě na 64bitovou edici Windows 8,
  • většina aplikací je dostupná jak pro 32bitová, tak pro 64bitová Windows 8,
  • 6 % aplikací nepodporuje Windows RT.

Data WinAppUpdate.com pochází z 24. října, naše pak ze dne 25. října.

CS24

Stav Windows Store v Česku
Stav Windows Store v Česku

Zdroj: WinAppUpdate.com via Neowin | vlastní