Hlavní navigace

Windows Update: méně restartování ve Windows 8

15. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kapitola první

Co si budeme povídat, instalace aktualizací pro operační systém je dost možná ještě důležitější, než používání antiviru. Aspoň, když přijde řada na ty bezpečnostní. Aktualizační platforma Windows Update za nás všechny instalace obstará, což by bylo fajn, kdyby až příliš netlačila na pilu s restartováním počítače, aby se mohla instalace aktualizací zcela dokončit. Microsoft postupně slevoval ze svých nároků ve prospěch nás, uživatelů, takže třeba v sedmičkách můžete dotaz na restart odložit až o čtyři hodiny. Ještě v XP ale podobný dotaz pravidelně vyskakoval v pevně nastoleném řádu minut, nikoliv hodin.

A to nemluvím o automatických restartech, které jsou Windows schopná provést, když zrovna nesedíte u svého stroje, a akci proto nemůžete zrušit. Pořád je přesto příjemnější nechat se obskakovat, nežli si opravné balíčky shánět všude možně. Kde jsou ty doby, kdy jsme místo internetu procházeli CD přílohy papírových časopisů. Dnes si může internet pořídit kdokoliv, bezplatně a bonusově lze k němu dokonce získat malware, který zneužívá zranitelností Windows.

Již do osmadevadesátek Microsoft zabudoval aktualizační službu. Windows Update má rozhodně dlouhou tradici. I díky tomu si firma časem vybudovala dobře fungující ekosystém. Všichni vědí, kdy mají s aktualizacemi počítat. Hlavní dávka se vydává ke spotřebitelům pravidelně v každém druhém úterý v měsíci. Řád je velmi důležitý. Microsoftu se nemůže stát, že by zmateně vydával aktualizace, jak se mu zamane. Ostatně, právě této skutečnosti využívají Windows 8 ve svůj prospěch.

Windows Update: Dobrý sluha, špatný pán

Kromě Windows Update můžete narazit na Microsoft Update, což je taková lepší verze první jmenované služby. Oproti ní instaluje aktualizace pro veškerý software od Microsoftu. Zahrnuje tedy také kancelářský balík Microsoft Office, nebo například sadu aplikací Windows Live. Windows Update si hlídá pouze samotný operační systém a Internet Explorer.

Rozlišuje se v podstatě mezi dvěma základními typy aktualizací. První zalepují nalezené zranitelnosti, druhé „jenom“ opravují chyby ve funkčnosti softwaru. Méně důležité aktualizace, které vám nemají zachránit krk před nebezpečenstvím z internetu, se občas objevují nahodile. Je přitom zbytečné, aby vás systém v takovém případě obtěžoval s restartem počítače. Microsoft se tak rozhodl a zareaguje ve Windows 8.

Skoro devadesát procent uživatelů Windows 7 (samozřejmě, připojených k internetu) má Windows Update nastavený tak, aby instaloval aktualizace automaticky, bez vnějšího přičinění. Skoro pět procent lidí se na něj ale nespoléhá a nechává ho ležet ladem.

Pakliže povolíte úplně samostatnou instalaci oprav a záplat, čas od času na vás vyskočí dialog, který vám oznámí, že se počítač musí zrestartovat. V sedmičkách toto oznámení můžete odložit na čtyři hodiny, avšak posléze se zase přihlásí o slovo. Někdy se Windows o restart pokusí samovolně, obvykle vám však nechávají příležitost akci zastavit. Pokud do několika minut nezareagujete, máte smůlu. Hloupé je, když se u počítače nenacházíte. Po návratu vás pak čeká nepříjemné překvapení, které může být dokonce spojené se ztrátou dat.

Redukce restartů: jen jednou za měsíc

Windows Update v podobných případech hraje roli strašáka. Přinejmenším vás obtěžuje neustálými dialogy. Zkuste v XP bojovat se stejným dialogem několikrát za hodinu, to už raději vše uložíte a restartu se podvolíte. Počítač ale musí sloužit vám, ne vy jemu. Jistě, je důležité, aby se všechny díry zazáplatovaly dříve, než váš stroj napadne nějaký druh malwaru. Jenže vy nesmíte být obtěžování a už vůbec se nesmíte podvolovat tomu, že po vás počítač v tu chvíli žádá restart. A chceme žít ve strachu z automatického restartu?

Jak již bylo řečeno, bezpečnostní aktualizace vychází pravidelně. Když už si je Microsoft tak dlouho nechává pro sebe, mohou snad Windows chvíli počkat, než si je sami nainstalujete, že? To, že nezrestartujete počítač hned ráno, ale třeba až večer, přece není tak hrozné zpoždění. A přesto vás systém nepřestane bombardovat vyskakujícími okny. Až Windows 8 se umoudří a záplavu dotazů zarazí.

V první kroku zredukují počet restartů, a to na jeden jediný. Ten proběhne při příležitosti vydání pravidelné měsíční dávky bezpečnostních aktualizací, čili v druhém úterý. Tím Microsoft potvrdí, že pouze bezpečnostní záplaty si mohou dovolit vás výrazněji rušit. V průběhu měsíce budou nadále standardně uvolňovány méně důležité opravy. Vzhledem k nízké prioritě se s jejich instalací počká na záplatovací úterý a všechny aktualizace se posléze nainstalují najednou a proto si vyžádají jediný restart. Více jich v jednom měsíci neznamenáte.

Leda by Microsoft urychleně uvolnil záplatu v reakci na čerstvě nalezenou zranitelnost a další odklad by nepřipadal v úvahu. Z dosavadních zkušenostní můžeme říct, že se to moc často nestává. Pokud k tomu dojde, restart počítače spojený s instalací aktualizace lze považovat za nutný a oprávněný. Důležité je, že se vám už nestane, aby vás Windows Update obtěžoval s podružnými instalacemi. Vždy budete vědět, kdy jediný nucený restart počítače čekat.

Žádné násilí, jen pasivní informace o nevyhnutelném

Další věcí, kterou Microsoft musel napravit, bylo změnit chování Windows Update v situacích, kdy se počítač potřebuje zrestartovat. Sice k tomu v osmičkách bude běžně docházet jedenkrát za měsíc, ale ani tak už nás redmondský gigant nechce nechat napospas obtížným dialogům a automatickým akcím. Služba bude i nadále stahovat a instalovat aktualizace na pozadí, jenže jak se zachová, když dojde do bodu, kdy bude restart jediným, závěrečným krokem?

Světe div se, o nějaké vypnutí a opětovné zapnutí počítače nebudete vůbec požádáni. Po tři dny vás budou Windows o nadcházejícím restartu informovat prostřednictvím přihlašovací obrazovky. Ta se standardně ukáže po patnácti minutách vaší nečinnosti. Budete tedy mít tři celé dny na to, abyste se na nadcházející aktualizační cyklus připravili. Nebudete už však urgováni o okamžitý zásah, systém vás jen prostřednictvím proužku textu bude informovat o tom, jak se věci mají. Nic víc.

Během této „informační lhůty“ ovšem můžete sami zasáhnout a instalaci dokončit. Vypínací nabídka se totiž lehce promění. Místo restartu se v ní objeví položka aktualizovat a restartovat, to stejné se přihodí také tlačítku vypnout, které se ale ve rovnání s prvním jmenovaným nezpřístupní v pozměněné podobě ihned. Aktualizovat a vypnout spatříte až ve druhém a třetím dnu.

Kapitola druhá

Restartujte, kdy se vám to hodí

Během tří dnů tudíž dostanete možnost počítač sami zrestartovat, až se vám to bude hodit. Pokud se to té doby nerozhoupete, systém k restartu přistoupí sám. Alespoň si ale pohlídá, zda jste si neotevřeli nějaké důležité aplikace. V takovém případě počká na vhodnější okamžik, konkrétně do dalšího přihlášení (po uzamknutí počítače), kdy vás pobídne k uložení rozdělané práce a spustí patnáctiminutový odpočet. Ztráta dat je tak solidně pojištěná, snad se jí už kompletně vyhneme.

Systém bude rovněž detekovat, zda nehrajeme hry či nekoukáme na film. Při podobných aktivitách se opravdu nehodí, aby nás nějaké hloupé restarty vyrušovaly. Žádná oznámení, ani nucené akce, Windows už nás v takových momentech nechají na pokoji. Správci ve firmách ocení, že bude opět možné automatické restartování z preventivních důvodů kompletně zakázat. To lze i v sedmičkách, domácích uživatelů se to ale převážně netýká.

Po úplném dokončení instalace aktualizací se přihlašovací obrazovka i vypínací nabídka přirozeně vrátí do původního stavu.

I ve Windows 8 budete moci nastavit automatické stahování aktualizací s tím, že instalaci již musíte vy osobně povolit. Nebo můžete povolovat i stahování. Tyto předvolby zůstanou a informační proužek na přihlašovací obrazovce bude reagovat podle očekávání. Buď vám bude říkat, že jsou aktualizace nachystané ke stažení, nebo již k instalaci. Bude záležet na tom, jak si službu Windows Update nastavíte.

Evoluční skok

Nic se nebude dít s aktualizováním softwaru od třetích stran. Myšlenka jednotného aktualizačního systému se Microsoftu oficiálně líbí, ale nechce, aby uživatelé ztratili důvěru vloženou do Windows Update. Což by se údajně mohlo stát, kdyby Microsoft svou aktualizační platformu otevřel třetím stranám. Nadále se jejím prostřednictvím budou doručovat ovladače k hardwaru, ale jiný software si budeme muset hlídat sami. Změnu názoru proto v blízké, ani vzdálenější budoucnosti nečekejme, Microsoft nechce nést zodpovědnost za třetí strany.

Jedinou výjimku budou tvořit aplikace pro Metro, jejichž distribuce bude probíhat výhradně přes Marketplace. Díky tomu budou vývojáři schopní své produkty aktualizovat pomocí společné platformy. A to toho budeme těžit i my doma.

Bohužel se z technických důvodů asi nikdy nedočkáme instalace na pozadí. Instalační program nedokáže aktualizovat soubory, které se zrovna používají. Trochu to řeší Windows Restart Manager. Aplikace, jež jej podporují, se mohou vrátit do stavu před restartem, takže plynule navážete na svou předchozí práci. Windows by se teoreticky jednou mohla naučit ukládat stav počítače a po restartu jej obnovit. Rozhodně víme, že to nebude případ osmiček.

Osmičky však dost zásadně omezují rušivé prvky Windows Update. Daří se jim to díky synchronizovanému instalačnímu cyklu, který proběhne jedenkrát za měsíc. A co víc, při této výjimečné příležitosti se vám systém nebude s oním restartem ani vnucovat. Instalaci budete moci restartem sami dokončit během tří dnů, po této lhůtě už nebude úniku, automatický mechanismus si přesto dá pozor na spuštěné aplikace a nikdy vám neztratí žádná důležitá data. Nebo se výskyt těchto případů přinejmenším hodně minimalizuje.

Aktualizační situace stejná...

Platforma Windows Update v současnosti obslouží denně více než 800 milionů počítačů s operačním systémem z Redmondu. A z toho přes 350 milionů strojů s Windows 7. Ne každý se na takto distribuované automatické aktualizace spoléhá. Službu nicméně úplně vypíná asi pět procent uživatelů sedmiček, jak vyplývá z nasbíraných statistik. Po uvolnění záplat se většina počítačů zaktualizuje do tří dnů, dále už počet aktualizovaných strojů rapidně klesá. Dá se tedy říct, že Windows Update plní svůj účel velmi spolehlivě.

Za týden si uvolněné aktualizace nainstaluje 90 % uživatelů Windows 7 připojených k internetu. Čísla budou jistě velmi podobná i u Visty a XP. V případě osmiček se proces možná malinko (opravdu jen malinko) zpomalí, zato nadšení uživatelů z nerušené práce na počítači se znásobí. Reálně se valná většina počítač každý den vypíná, takže to bude celé probíhat zhruba tak, že Windows Update při doporučeném nastavení aktualizace ihned stáhne (stejně se to děje dnes) a uživatel si je nainstaluje při nejbližším vypnutí počítače, protože místo vypnutí se mu bude ukazovat položka aktualizovat a vypnout.

Aktualizace se tedy stáhnout stejně rychle jako v sedmičkách, ale lehce se zpomalí jejich instalace. Předpokládám, že málokomu vydrží počítač celé tři dny bez restartu nebo vypnutí. Ve spojení s těmito akcemi si aktualizace obvykle nainstalujete dříve, než po uplynutí oněch tří dnů.

...nadšení uživatelů obrovské

Ve Windows 7 automatické aktualizace určitě nepracují optimálně. Velká část uživatelů nějakým způsobem interaguje s vyskakovacími dialogy, dotazy na restart odkládá a automatické restarty ruší. Bez rušení se aktualizace dle vytyčeného plánu reálně nainstalují pouze na třicet procent strojů s uvedeným systémem. Nejčastěji se vyskytují situace, kdy klepnete na tlačítko aktualizovat a vypnout. To je přítomné i v sedmičkách, když systém čeká na restart, aby se instalační operace mohla dokončit. Než tak učiníte, obtěžují vás všemožné dotazy na restart, však to znáte.

MMF24

Pokud jste nevěděli, proč se na Windows 8 těšit, je to právě nerušivý, nenápadný a stále velmi spolehlivý aktualizační mechanismus Windows Update.

Zdroj: Building Windows 8 | Vlastní