Hlavní navigace

Spring Creators Update vydán nebyl. Získal opravný balíček podobně jako starší Windows

11. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Domnívali jsme se, že Microsoft v rámci včerejšího záplatovacího úterý zahájí širokou distribuci Windows 10 Spring Creators Update. Místo toho byl jen do testovacích kanálů vyslán opravný balíček. Pokud používáte stabilní větve Windows, získáte opravný balíček pro svou verzi. Ale pozor, některá vydání Desítek získala své poslední opravy.

Včera večer proběhlo dubnové záplatovací úterý. Na základě předchozí zkušenosti jsem se podobně jako mnozí další domníval, že by právě v tento den Microsoft mohl oficiálně zahájit distribuci Windows 10 Spring Creators Update – k tomu ale nedošlo. Místo toho, jak upozornila Dona Sarkar, vedoucí programu Windows Insider, byl vydán opravný balíček pro ty, kdo se zapojili do testování. Nadále tak platí, že pokud chcete získat Spring Creators Update hned, snadno jej získáte zapojením se do programu Insider. Abyste neriskovali, že váš počítač získá sestavení z další vývojové větve, zvolte kanál Release Preview. Více informací najdete ve článku Windows 10 Spring Creators Update můžete získat v předstihu v kanále Release Preview.

Opravný balíček pro nevydaný Spring Creators Update

Historicky první kumulativní aktualizace pro finální vydání Spring Creators Updatu nese označení KB4100375. Po instalaci se číslo sestavení zvedne na 17133.73. Aktualizace je k dispozici v kanálech Fast ring, Slow ring a pak samozřejmě v kanále Release Preview. Jako hlavní body ze seznamu změn Microsoft uvádí tyto (byť balíček skoro určitě nabízí další menší opravy):

  • Byl vyřešen bezpečnostní problém související se čtečkou PDF v Edgi.
  • V některých případech Internet Explorer nebyl schopný identifikovat vlastní nastavení ovládání.
  • Byly opraveny díry v těchto komponentách: Internet Explorer, Edge, Microsoft scripting engine, Windows kernel, Microsoft graphics component, Windows Server, Windows cryptography a Windows datacenter networking.
[block]Spring Creators Update zatím zůstává dostupný jen v rámci testovacího programu Windows Insider Spring Creators Update zatím zůstává dostupný jen v rámci testovacího programu Windows Insider

Proč nedošlo ke všeobecnému vydání? Microsoft zřejmě identifikoval aspoň jeden zásadní problém. Během pondělí měl být Spring Creators Update nainstalován každému, kdo se přihlásil ke kanálu Release Preview. O pár dní dříve totiž začala řízená distribuce. Jenže v pondělí firma na blogu Windows Experience zveřejnila novou informaci – k plnému nasazení v kanále RP stále nedošlo, pokračuje řízená distribuce.

Přehled aktualizací

Protože ale Microsoft k oficiální široké distribuci Spring Creators Updatu zatím nepřikročil, bude většinu lidí zajímat Windows 10 Fall Creators Update, případně Windows 7. Opravné balíčky vyšly samozřejmě i pro tyto systémy, ale nejen pro ně:

  • KB4093112 pro Windows 10 v1709 zvedá číslo sestavení na 16299.371,
  • KB4093107 pro Windows 10 v1703 zvedá číslo sestavení na 15063.1029,
  • KB4093119 pro Windows 10 v1607 zvedá číslo sestavení na 14393.2189,
  • KB4093114 pro Windows 8.1 přináší všechny opravy,
  • KB4093115 pro Windows 8.1 přináší jen záplaty,
  • KB4093118 pro Windows 7 přináší všechny opravy,
  • KB4093108 pro Windows 7 přináší jen záplaty.

Tip: Od března už se kvůli aktualizacím nekontroluje kompatibilita s antiviry

[block]Instalace aktualizace pro Windows 7 Instalace aktualizace pro Windows 7

Hlavní opravy ve Windows 10 Fall Creators Update

  • Aktualizace nabízí podporu pro zamezení zneužití díry CVE-2017-5715 (Spectre Variant 2) na některých procesorech AMD. Pro další informace Microsoft odkazuje na dokumentaci AMD, já vás mohu odkázat na článek AMD vydává aktualizace mikrokódu procesorů proti chybě Spectre od kolegy Jana Olšana. Microsoft sám pak případně nabízí další informace ve článku KB4073119.
  • Docházelo k neschválenému přístupu v Internet Exploreru, když prohlížeč běžel na platformě Microsoft Application Virtualization.
  • V režimu Enterprise docházelo k nežádoucím přesměrováním v IE a Edgi.
  • K narušení pravidel přístupu docházelo v IE na některých stránkách, pakliže docházelo k vysokému vytížení při vykreslení graficky v SVG.
  • Byly zaktualizovány informace o časových zónách.
  • Služba App-V mohla spadnout na serveru RDS, pakliže k němu bylo propojeno mnoho klientů.
  • Uživatelské účty mohly být uzamčeny poté, co došlo k přesunutí aplikací na sdílenou platformu použitím App-V.
  • Docházelo k potížím při tisku obsahu vygenerovaného prvky ActiveX v Internet Exploreru.
  • Chyba způsobovala, že příkaz document.execCommand("copy") v Internet Exploreru vždycky odpověděl hodnotou False.
  • V některých případech Internet Explorer nebyl schopný identifikovat vlastní nastavení ovládání.
  • Byly opraveny díry v těchto komponentách: Internet Explorer, Edge, Windows kpp platform a frameworks, Microsoft scripting engine, Windows graphics, Windows Server, Windows kernel, Windows datacenter networking, Windows wireless networking, Windows virtualization and Kernel a Windows Hyper-V.

Známé problémy

Ve Windows 10 FCU už dlouho přetrvává problém, kdy Windows Update nesprávně hlásí, že instalace aktualizace KB4054517 selhala a jde o chybu 0x80070643. Kontrolou aktualizací si ale můžete ověřit, zda to je či není pravda. Ve Windows 8.1 se známé problémy nenachází, pročistil se minule delší seznam týkající se Windows 7.

Po instalaci aktualizace může server SMB způsobovat úniky paměti. Aktualizace může dále způsobovat nestabilitu zařízení s procesory nepodporujícími instrukce SSE2 z roku 2001.

KL24

[block]Windows 10 build 17133.73 Windows 10 build 17133.73

Konec podpory některých verzí Windows

Běžné spotřebitelské edice Windows 10 verze 1511 (November Update) přestaly získávat servisní aktualizace v říjnu, půl roku prodloužené podpory navíc pak měly organizace používající edice Enterprise nebo Education. V dubnu ale získaly poslední opravy také tyto dvě edice. Řešením je tak přejít na jedno z novějších podporovaných vydání Desítek.

Poslední servisní aktualizace teď získal také Windows 10 verze 1607 (Anniversary Update). V tomto případě ale končí podpora spotřebitelských edic, takže organizace používající edice Enterprise nebo Education mohou na verzi 1607 vydržet až do října. Spotřebitelská zařízení by již měla být dávno automaticky upgradována na novější vydání. Podobnosti k problematice najdete ve starším článku Microsoft za dva týdny ukončí podporu některých verzí Windows 10.

Byl pro vás článek přínosný?