Hlavní navigace

Windows Updates Downloader: stáhněte všechny aktualizace

26. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi otázky, které budete řešit, ať už jako firemní administrátor, nebo příležitostný „ajťák“ pro rodinu, kamarády a známé, bude jistě patřit: jak nainstalovat všechny aktualizace na počítači bez připojení k Internetu? Jak postupovat, pokud budete chtít instalovat Windows včetně všech opravných balíčků, abyste nemuseli další hodinu trávit nad Windows Update? Jak se prodlužuje doba od vydání posledního Service Packu, rozušířuje se také seznam aktualizací systému Windows, které nejsou integrovány v instalačním médiu.

V minulosti jsme zmínili možnost vytvoření bezobslužné instalace systému Windows včetně všech záplat – k tomu využijete například aplikaci RT Se7en Lite, kterou jsme popisovali ve článku Snadná integrace SP1 do instalačního média Windows 7. Podobnou službu pro Windows XP odvede nLite a pro Windows Vista vLite. Všechny jmenované aplikace ale řeší jen část problému, konkrétně přípravu upraveného a doplněného instalačního média.

Pokud se rozhodnete pro vytvoření vlastního instalačního CD/DVD, narazíte na fakt, že abyste mohli aktualizace integrovat, je nejprve nutné je všechny ručně stáhnout. Pokud se jedná jen o integraci Service Packu, je to celkem jednoduché, stačí najít a stáhnout odpovídající verzi. Pokud ale budete chtít implementovat i ostatní aktualizace, možná zjistíte, že se jejich počet blíží trojcifernému číslu. Jistě uznáte, že stahovat desítky balíčků, každý z jiné stránky, je zbytečným během na dlouhou trať. Přesně v tomto okamžiku vám Windows Updates Downloader (dále jen WUD) od Jean-Sebastien Carlea přijde jako velice dobrý nápad.

 

WUD umožní stáhnout všechny současné aktualizace pro zvolený systém Windows skrze jednoduché rozhraní. Všechny opravné balíčky jsou obsaženy v seznamech aktualizací (UL = Update list), které umožňují zvolit, pro kterou verzi systému Windows chcete stáhnout aktualizace. Poté, co stáhnete všechny potřebné záplaty, je můžete vypálit na CD, uložit na USB disk, nainstalovat nebo integrovat do instalačního média.

Instalace Windows Updates Downloader

Na webové stránce programu stáhněte instalační program. Doporučujeme používat poslední dostupnou verzi (tj. v době psaní této recenze verze 2.50 Build 1002), jejíž instalační balíček má pouhých 250 kB.

Po spuštění staženého WUD250B1002Setup.exe se patrně jako první zobrazí dotaz, zda chcete soubor skutečně otevřít. Pokud souhlasíte, stisknete tlačítko Spustit.

Pak se zobrazí první dialogové okno průvodce, oznamující změny v poslední verzi. Zde se po vás nechce nic více než stisknout Next.

V následujícím kroku Choose Components můžete zvolit součásti, jež se mají nainstalovat – zde tedy, kromě nezbytné aplikace Windows Updates Downloader, můžete ovlivnit, zda mají být vytvořeny ikony v nabídce Start (předvolba Start Menu Shortcuts) a na ploše (předvolba Desktop Shortcuts). Vyberte tedy, dle libosti, kde ikony chcete mít, a pokračujte klepnutím na Next.

V dalším kroku Choose Install Location můžete ovlivnit, kam bude program nainstalován. Pokud nemáte nic proti výchozí variantě (tj. C:\Program Files\Windows Updates Downloader), pokračujte tlačítkem Install. Jestliže chcete WUD nainstalovat do jiné složky, použijte tlačítko Browse.

Install započne instalaci, o jejímž dokončení budete informováni dialogem . Průvodce instalací ukončíte tlačítkem Close.

Pro jaké Windows chceme stáhnout aktualizace?

Pokud nyní WUD spustíte (můžete tak učinit buď přes ikonu na ploše, nebo přes nabídku Start → Programy → Windows Updates Downloader → Windows Updates Downloader), pravděpodobně narazíte na chybovou hlášku. V ní se píše, že nebyl nalezen tzv. update list (seznam aktualizací) a následuje poučení, že WUD nebudete moct používat, dokud nenainstalujete UL. V dialogu se dále dočtete, že k tomuto účelu slouží tlačítko „plus,“ po jehož stisknutí by se měla otevřít nabídka se všemi dostupnými seznamy aktualizací. Nuže, potvrďte upozornění stiskem OK a pojďte vyzkoušet, co radí.

Stiskněte tedy tlačítko s plusem, vedle rozbalovací nabídky.

Překvapivě se nestane nic víc, než že se otevře stránka www.windowsupdatesdownloader.com. Zde přejděte do sekce Update Lists (ULs). Samotnou aplikaci Windows Updates Downloader můžete zatím ukončit, neboť ji chvilku nebudete potřebovat.

V roletovém nabídce Language vyberte jazyk, pro který chcete stahovat aktualizace. Čeština v nabídce nechybí, slovenština bohužel ano.

Následně se zobrazí nabídka všech systémů a jejich verzí, které jsou aktuálně podporovány. Pro češtinu to jsou následující:

  • Office 2003
  • Windows 2000 Professional SP4
  • Windows 2003 Server SP2 (32bitová edice)
  • Windows Vista SP1 (32bitová i 64bitová edice)
  • Windows Vista SP2 (32bitová i 64bitová edice)
  • Windows XP SP2 (32bitová edice)
  • Windows XP SP3 (32bitová edice)

Kliknutím na tlačítko download u verze odpovídající verzi požadovaného operačního systému stáhnete na disk soubor s příponou ULZ. To ještě není aktualizační balíček pro Windows, ale pouze zkomprimovaný XML soubor, v němž jsou uloženy adresy jednotlivých záplat.

Jistě jste si povšimli, že v nabídce chybí poslední verze operačního systému – Windows 7. Naštěstí otevřený systém dovoluje vytvářet vlastní seznamy aktualizací v podstatě pro jakýkoli produkt. Aktualizované balíčky *.ULZ tak najdete například na fóru MSFN.

Nyní tedy máme soubor s příponou ULZ, který otevřeme.

Tím dojde k nainstalování seznamu do WUD, o čemž budete informováni. Takto je možné nainstalovat více nezávislých seznamů, mezi kterými budete moci přepínat skrze již zmíněnou rozbalovací nabídku.

Pokud nyní spustíte WUD, neměla by se již zobrazovat chybová hláška a v rozbalovací nabídce Update list bude k dispozici nabídka všech nainstalovaných seznamů. Vyberte tu variantu, jejíž aktualizace chcete stáhnout. My začneme záplatami k Windows XP se třetím Servisním balíčkem.

Políčka označujete k volbě kategorie aktualizací, jež chcete stáhnout. Můžete také označovat přímo konkrétní aktualizace.

Ještě než zahájíte stahování, doporučujeme zkontrolovat složku, kam budou soubory uloženy – ve výchozím nastavení je to složka Windows Updates Downloader v Dokumentech. Jestliže chcete záplaty uložit jinam, použijte tlačítko Change.

Závěrečné vyladění nastavení můžete provést pod tlačítkem Show Options, po jehož stisknutí se okno aplikace trochu rozšíří, aby mohlo nabídnout další předvolby, jako je minimalizace do systémové oblasti, nebo nastavení proxy serveru.

Stahování všech zvolených aktualizací spustíte tlačítkem Download.

O průběhu stahování budete informováni samostatným dialogem.

MMF24

To, jak dlouho celý proces potrvá, závisí na tom, kolik záplat a jaké celkové velikosti jste zadali je stažení. Pochopitelně rychlost stahování závisí především na rychlosti vašeho připojení k Internetu.

Pokusili jsme se takto stáhnout aktualizace pro Windows XP SP3 a Microsoft Office 2003 a vše fungovalo bezchybně. Aplikace se nám líbila především tím, že není složitá, nemusíte se proklikávat složitým nastavením a v hlavním okně obsahuje jen zcela nezbytné předvolby, takže nebudete potřebovat mnoho času k pochopení a seznámení se s ovládáním.