Hlavní navigace

Windows XP: loučíme se a vzpomínáme

28. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows XP přišly na trh v době, kdy desktopovým počítačům dominovaly na DOSu postavené Windows 95/98 a jejich problémové a dnes skoro zapomenuté vylepšení s názvem Windows ME. Byly zde také na serverové technologii NT (new technology) postavené Windows 2000, které však na desktopu měly problémy s řadou tehdy populárních her, DOSovými aplikacemi a multimediálními programy.

Příchod Windows XP znamenal zásadní obrat k lepšímu. Ve srovnání s jeho desktopovými předchůdci to byl výborný stabilní systém nabízející podporu nového hardwaru a her, vylepšenou práci s multimédii, nový vzhled a řadu nových funkcí. Microsoft se tak na desktopu konečně odpoutal od zpětné kompatibility s DOSem a Windows tak už přestaly být jeho grafická nadstavba. Na rozdíl od Windows 9x/ME už XP nefungovaly jako doplněk spouštěný nad DOSem, ale měly vlastní jádro i zavaděč, podobně jako Windows 2000.

Novinky ve Windows XP

Pojďme se podívat, co nám Windows XP kromě absence možnosti restartovat systém do DOSu přinesly:

grafický vzhled Luna - mnozí redaktoři tehdy Microsoftu spílali za tyto omalovánky a mnozí přepínali zpět na klasický vzhled Windows, dnes je však Luna nezaměnitelným rozpoznávacím znakem Windows XP.

nová nabídka Start - poprvé se objevila dvousloupcová nabídka Start s odděleným seznamem instalovaných programů a rychlým přístupem k uživatelským složkám.

rychlejší start systému - oproti předchozím verzím Windows došlo k nárůstu rychlosti startu operačního systému.

rychlé přepínání uživatelů - Windows XP přinesly snadnou správu více uživatelů na jednom počítači, jejich rychlé přepínání a novou přihlašovací obrazovku.

vzdálená pomoc - novinka umožňující požádat například správce o pomoc pomocí počítačové sítě, řada lidí si tuto funkci dodnes plete se vzdálenou plochou

vypalování na CD/DVD - ve Windows XP se poprvé objevila vestavěná podpora zápisu na CD

nový způsob aktivace - mírně upraven byl také způsob aktivace Windows XP, později se objevil také nástroj kontrolující pravost instalace systému.

lepší podpora hardwaru - pamatujete si, jak složité bylo zprovoznění optické mechaniky v DOSu a Windows 9x/ME? Windows XP přišly se spoustou nových integrovaných ovladačů, automatickým zprovozněním běžného hardwaru a sníženým počtem restartů při změně nastavení například u grafické karty.

Přehled edicí Windows XP

Všichni máme zafixované dvě edice Windows XP. Na domácích počítačích se většinou objevovaly (alespoň tedy na těch s legálním systémem) Windows XP Home Edition s prostředím Luna nastaveným do zelené barvy. Daleko známější jsou Windows XP Professional, v modré barvě. Edicí tohoto systému však bylo mnohem víc.

Windows XP posloužily jako základ pro Windows Media Center, multimediální systém pro počítače do obýváku, jehož základem byla stejnojmenná aplikace, kterou známe i z Visty nebo Windows 7. Objevila se také speciální edice pro počítače s dotykovou obrazovkou (tablety) a vestavěná verze v různých speciálních zařízeních typu bankomat.

Postupem doby byly vydány tři servisní balíčky, objevilo se také nepříliš úspěšné 64bitové sestavení (možná moc brzy a s malou podporou ze strany výrobců hardwaru). Neúspěšné bylo také sestavení s přídomkem N, které kvůli požadavkům Evropské komise neobsahovalo multimediální přehrávač Windows Media Player. Kompletní přehled edicí Windows XP je zde:

  • Windows XP Home Edition
  • Windows XP Professional Edition
  • Windows XP 64-bit Edition
  • Windows XP Tablet Edition
  • Windows XP Media Center 2005
  • Windows XP Embedded
  • Windows Fundamentals for Legacy PCs
  • Windows XP Starter Edition
  • Windows XP Edition N

Windows XP v datech

Dne 25. října 2001 přišly Windows XP oficiálně na trh. Od té doby prošly řadou změn, z nichž asi nejvýznamnější bylo vydání druhého velkého servisního balíčku. Windows XP Service Pack 1 byl vydán 9. září 2002 a přinesl mimo dalších drobností podporu USB 2.0. Windows XP SP2 přišel 6. srpna 2004 s mnohem většími změnami. Microsoft vrátil programátory do školy a naučil je programovat bezpečně (alespoň tak to v té době tvrdil). SP2 zcela změnil zabezpečení Windows, přidal vylepšený firewall, nabídl WPA a lepší podporu sítí Wi-Fi a připojení na Bluetooth. Do Internet Exploreru přidal blokování vyskakovacích oken a stahovaných souborů. Poprvé se také objevila centrální správa bezpečnosti - zde v podobě kontroly přítomnosti a aktuálnosti bezpečnostního programu. Windows XP SP3 přinesl změn v porovnání s předchozím balíčkem opravdu minimum a objevil se 21. srpna 2008.

Kdo z vás si pamatuje, jak rychle došlo k nákaze Windows XP SP1 po připojení k internetu bez nainstalovaného firewallu a internetu?

Hardwarové požadavky Windows XP

Z dnešního pohledu byly hardwarové požadavky Windows XP skutečně velmi nízké. Ve své době ale pro mnoho uživatelů znamenaly potřebu nákupu výkonnějšího hardwaru. Dnes je bez problémů splní každý chytrý mobilní telefon:

  • CPU 233 MHz (doporučeno 300 MHz)
  • 64 MB RAM (doporučeno 128 MB)
  • 1,5 GB disk
  • CD/DVD mechanika
  • rozlišení 800 x 600

Současnost a budoucnost Windows XP

V lednu 2010 Microsoft oznámil, že zásoby instalačních médií s Windows XP docházejí a další již nebudou. Windows XP jsou stále hojně využívaným systémem a Microsoft ukončení jejich životnosti neustále prodlužoval. Krabice s Windows XP se přestaly prodávat v roce 2008, OEM distributoři však měli k dispozici instalační média i nadále. To je již minulost a s nově nainstalovanými Windows XP od výrobce se tak už setkáte pouze u některých minibooků.

KL24

U výrobců počítačů by měly být Windows XP nahrazeny nejnovějšími Windows 7. Ty by měly dokázat to, co se nepovedlo Vistě. Přinutit uživatele k upgradu. Mají k tomu ty nejlepší předpoklady - skvělé recenze, vhodný čas a přiměřené hardwarové nároky, stejné jako měla Vista. Budoucnost Windows XP už pokračuje pouze ve formě aktualizací, které by měly být vydávány až do jara 2014, kdy se kapitola Windows XP dokončí.

Zajímavou formou existence Windows XP je také speciální virtualizovaný režim ve Windows 7, do kterého jsou Windows XP integrovány. Více se dozvíte v článku Virtuální Windows XP ve Windows 7.

Byl pro vás článek přínosný?