Hlavní navigace

Windows XP za $15: Pro výrobce netbooků

20. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Netbooky se od doby svého uvedení staly poměrně velkým hitem a jejich rychlý nárůst zaskočil i samotný Microsoft: Na slabším hardwaru běžely propagované Windows Vista ne zrovna moc svižně, a tak výrobci stále nasazují stará Windows XP, kterým tak byl nejedenkrát prodloužen život.

Problémem se stala rovněž relativně vysoká cena operačního systému v porovnání se samotným shlukem mikročipů. Toho využil opensource systém Linux, aby získal větší podíl trhu. Microsoft však nakonec boj na poli miniaturních notebooků vyhrál, a díky nejmenovanému (rozumějte neznámému) zdroji víme za jakou cenu.

Při prodeji licencí velkovýrobcům netbooků se uskromnil na méně než 15 dolarů, v přepočtu zhruba 300 Kč za licenci. K porovnání: Windows Vista pro masové produkce notebooků přijde na 50–60 dolarů (cca 1000–1250 Kč).

Připravovaný Windows 7 si na rozdíl od svého předchůdce poradí s méně schopným křemíkem dosti lépe. Ostatně si o tom přečtěte podrobný článek na serveru ExtraNotebook. Kolik bude sedmá iterace Windows stát, se zatím neví. Víme ale o takzvané Starter edici, jež má být údajně velmi levná, vhodná právě pro laciné stroje.

MMF24

Zadarmo však ani kuře nehrabe (pokud zrovna není nadšenec do opensource) a nízkou cenu „vyváží“ nemožnost běhu více jak tří aplikací najednou a absence mnoha dalších funkcí. Kdo nebude spokojen, obdrží některou z vyšších verzí, samozřejmě za příplatek. Detailní přehled edic Windows 7 lze nalézt zde.

Zdroje: Electronista, The Wall Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?