Hlavní navigace

Winki: elegantní a rychlý Linux od MSI

5. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak vlastně takové "rychloprostředí" funguje? Pokud jej máte nainstalován a povolen jeho spouštění v BIOSu notebooku, spustí se automaticky po zapnutí počítače úvodní obrazovka, která nabízí možnost přímého spuštění některé z QuickStart aplikací. Pokud žádnou volbu neprovedete, pokračuje počítač po pěti sekundách ve startu hlavního operačního systému z pevného disku.

Tip: Přečtěte si naše rozsáhlé představení a test rychloprostředí ExpressGate.

Prostředí systému Winki je graficky velmi střízlivé, jeho významnou částí je spodní aplikační pruh, jenž nezapře inspiraci aplikací Dock známou z počítačů s operačním systém Mac OS X. Kromě základních aplikací jako je například webový prohlížeč postavený na bázi Firefoxu je součástí nejen komunikátor Skype (stejně jako u konkurenčního rychloprosředí), ale té multiprotokolový komunikátor Pidgin (který u konkurence nenajdete). Jeho prostřednictvím si tak pokecáte přes ICQ  stejně dobře, jako přes MSN nebo Jabber či Google Talk.

MSI Winki je prozatím dostupný ve formě hardwarové flash modulu instalovaného přímo na USB konektory na základní desky výrobce, počítá se však s jeho nasazením také v noteboocích. Samostatné hardwarové řešení je vhodnější než konkurenční řešení, které své prostředí instaluje do samostatného oddílu přímo na pevný disk. Díky samotnému Flash modulu může být systém nejen rychlejší, ale umožní také stavbu jednoduchých počítačových terminálů zcela bez pevného disku.

Zdroj: tisková zpráva MSI (anglicky), fotografie Engadget.com

MMF24