Hlavní navigace

Winklevossova dvojčata vzdala boj o Facebook

23. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo viděl film The Social Network, už je nejspíše v obraze. Tyler a Cameron Winklevossovi žalovali Marka Zuckerberga, že jim „ukradl Facebook“. Při společných studiích na Harvardu totiž dvojčata najala Zuckerberga, aby dokončil jejich projekt Harvard Connect, jenž se měl stát jakousi sítí pro tamní studenty, která by po čase expandovala i na jiné školy.

Jenže Zuckerberg jim dodal pouze nedokončený a nefunkční kód, sám přitom na své koleji spustil konkurenční projekt thefacebook.com. Ještě v roce 2004 Zuckerberga zažalovala jejich společná firma ConnectU (v ní ještě vystupuje další známý, Divya Narendra) a spor se táhl až do roku 2008, kdy musel zakladatel Facebook měl podle rozhodnutí soudu zaplatit oškodné 20 milionů dolarů v hotovosti a 45 milionů dolarů v akciích.

Tyler a Cameron Winklevossovi
Tyler a Cameron Winklevoss. Nebo Cameron a Tyler Winklevoss? foto: Reuters

Ale loni v květnu ConnectU znovu žaloval Facebook kvůli tomu, že silně podhodnotili cenu. Obchody na sekundární burze totiž ukazovaly, že by Facebook mohl po IPO mít tržní hodnotu okolo 50 miliard dolarů (dnes už se mluví o 100 miliardách).

Ale žádný z dalších soudů už se jim vyhrát nepodařilo a včera zástupci ConnectU potvrdili, že už se k Nejvyššímu soudu odvolávat nebudou. Tím Winklevossovi a Narendra boj de facto vzdali. Jestli Facecook opravdu otevře IPO za 100 miliard, i tak se bude jejich podíl počítat ve stovkách milionů.

CS24

Na Facebook si ale stále dělá nárok Paul Ceglia, který se prohlásil první investorem a žádá 84% podíl.

Zdroj: Reuters, WSJ