Hlavní navigace

WinOptimizer 2010 Advanced pro rychlejší počítač (kompletní návod)

29. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedná se samozřejmě o zásahy, do kterých by se neměli pouštět úplní začátečníci. Také je potřeba zvážit, jestli a jaký program k této činnosti použijete. Ne každý software je dostatečně kvalitně připraven a některé programy mohou spíše způsobit problémy s fungováním počítače.

Instalace a úvodní kontrola systému

Program Ashampoo WinOptimizer 2010 patří k těm kvalitnějším. Nabízí celou řadu funkcí pro optimalizaci systému Windows v různých jeho částech. Dovede se zaměřit zvlášť na výkon, vyčištění počítače, ochranu soukromí, ale i na vše dohromady. Méně zkušené uživatele potěší pomůcka provádějící optimalizaci systému na jedno kliknutí. Co je velmi důležité, Ashampoo WinOptimizer 2010 nabízí vytvoření zálohy prováděných úprav. Máte tak k dispozici možnost návratu v případě, že nějaká úprava systému nebude podle vašich představ – například, když ovlivní fungování některých jiných programů.

Instalace a nastavení jazyka

Ashampoo WinOptimizer 2010 Advanced najdete ke stažení například zde

Aplikace nepodporuje češtinu. Mezi mnoha dalšími jazyky, do kterých je lokalizován, však najdete nám blízkou slovenštinu. Uživatelské rozhraní programu si do slovenštiny přepněte následovně: V hlavním okně programu klepněte nahoře na tlačítko Options. Zobrazí se dialog s nastavením, kde se přepněte na záložku Language. Zde klepněte na slovenštinu a nastavení potvrďte tlačítkem OK. Po chvíli se program sám přepne do slovenského jazyka a při dalším startu už tak zůstane nastaven.

Rychlé nebo úplné skenování

Nejrychlejším způsobem, jak zkontrolovat aktuální stav vašeho systému, je provést Rychlý nebo Úplný sken. Příslušná tlačítka najdete na záložce Přehled. Rozdíl mezi oběma kontrolami spočívá v tom, že Rychlý sken kontroluje pouze vybrané nejdůležitější části systému. Úplný sken pak prohledá celý váš počítač. Proto při prvním použití Ashampoo WinOptimizeru 2010 doporučuji provést právě Úplný sken, později si již vystačíte jen s jeho rychlou variantou.

Během skenování počítače sledujete ukazatel v levé části, kde odhadnete, kolik času k dokončení kontroly asi ještě zbývá. V hlavní části okna WinOptimizeru uvidíte výsledky kontroly. Dozvíte se například, že přehrávač Windows Media Player není nastaven tak, aby plně chránil vaše soukromí, že po prohlížení internetu zůstalo na disku množství již zbytečných souborů, nebo že je potřeba vyčistit databázi registru Windows.

Nalezené problémy je samozřejmě potřeba odstranit. Zatrhovátky určíte, které problémy budete řešit. Standardně jsou všechny zahrnuty do opravy. Pokud z nějakého důvodu nechcete problém řešit, jednoduše zatrhovátko odstraňte. Klepněte na tlačítko Spustit optimalizaci. WinOptimizer 2010 se pustí do práce a pokusí se opravit vybrané problémy.

Po dokončení oprav uvidíte souhrnné hlášení o tom, kolik problémů zbývá vyřešit. V levé části okna WinOptimizeru navíc najdete souhrn položek, které je vhodné z počítače odstranit, protože pouze zabírají místo.

Součástí Ashampoo WinOptimizeru 2010 je řada modulů – funkcí, které se starají o konkrétní úpravy systému. Najdete je, jak jinak, na záložce Moduly.

Moduly aplikace, optimalizace výkonu

Čištění systému

Hned první skupinou modulů jsou nástroje určené k čištění systému a odstranění zbytečných souborů a jiných položek z počítače. Souborové smetí, které se v počítači hromadí, nejenom ukrajuje z volného místa na disku. Často se jedná o velmi malé soubory, které však při větším počtu mají velký vliv na fragmentaci disku a tedy i zpomalení celého systému. Proto je vhodné počítač pravidelně těchto zbytečných souborů zbavovat. Po klepnutí na skupinu Vyčištění systému uvidíte trojici modulů pro čištění disku, registru a webových prohlížečů.

Klepněte na Drive Cleaner. Objeví se nové okno, kde spusťte Nové prohledávání a počkejte, než program dokončí svou práci. Chvilku to potrvá, podle toho, jak velký disk a kolik souborů v něm máte. Poté uvidíte informaci o tom, kolik dalšího volného místa na disku získáte odstraněním zbytečných souborů. Můžete je ihned smazat, ale doporučuji klepnout na odkaz pro zobrazení detailů. Soubory pak uvidíte v tabulce, kde bude uvedeno i jejich umístění. Kdyby se mezi ně náhodou dostal důležitý dokument, můžete jeho smazání zakázat tím, že u něj odstraníte zatrhovátko. Odstranění označených souborů pak spusťte tlačítkem Smazat.

Doporučuji se podívat na Nastavení. Na záložce Položky najdete seznam všech míst v počítači, které nástroj pro čištění disku prohledává.

Čistič registru funguje podobným způsobem. Opět můžete ihned spustit prohledávání, nebo jako u disku se podívat na jeho nastavení odkazem Konfigurovat nastavení. Určíte a uvidíte, které položky v registru program optimalizuje. Po prohledání registru se zobrazí nefunkční spárování typů souborů s nějakými programy, odkazy na neexistující písma, nefunkční cesty k aplikacím a další problémy. Opět doporučuji prohlédnout si detaily a stisknout mazací tlačítko až v tomto zobrazení.

Internet Cleaner, neboli čistič internetu, pracuje s některými webovými prohlížeči (Internet Explorer, Firefox, Opera), u kterých dovede odstranit dočasné soubory, cookies a historii navštívených stránek. Po spuštění tohoto čističe klepněte na odkaz Upravit nastavení a vyberte si, u kterých prohlížečů se budou mazat které položky. Zatímco smazáním dočasných souborů prohlížeči i počítači ulevíte, po smazání cookies může dojít k tomu, že se budete muset znova přihlásit na některé weby. Co se stane po smazání historie, asi pochopíte sami. V případě čištění internetu asi nemusíte kontrolovat jednotlivé položky a můžete je po vyhledání ihned odstranit klepnutím na odkaz Smazat všechny vybrané položky.

Optimalizace výkonu

Všimněte si, že všechny moduly jsou v Ashampoo WinOptimizeru seřazeny tak, jak by měla údržba počítače postupně probíhat. Poté, co jej zbavíte zbytečných souborů v části Vyčištění systému, se můžete přepnout na Optimalizaci výkonu. Najdete zde defragmentační program a pomůcku pro sledování programů „po spuštění“.

Defragmentační program poskládá data na disku. Čtecí hlavičky tak nebudou muset hledat potřebný soubor rozházený po částech diskové plotny, ale přečtou jej z jediného místa na disku. Díky defragmentaci se tak zvýší výkon počítače. Protože jsou při ní data na disku přeskládávána tak, aby byl diskový prostor maximálně efektivně využit, můžete občas zaznamenat i mírné zvýšení volného místa na disku. Není to však to hlavní, co po defragmentaci chtít.

Jakmile defragmentaci ve WinOptimizeru spustíte, objeví se samostatné okno, ve kterém zvolíte disk, který chcete nefragmentovat. Poté jen klepnete na odkaz Spustit defragmentaci. Během ní je zobrazena grafická mapa disku s rozlišením souvislých a fragmentovaných souborů. Na ní lze sledovat, jak defragmentace probíhá. Nezapomeňte, že byste při ní neměli mít spuštěn žádný další program ani s počítačem jinak pracovat. Defragmentace je citlivá záležitost a zbytečné narušování by mohlo teoreticky vést ke ztrátě dat. Navíc ji používáním jiných programů zpomalíte.

Jestliže defragmentace zrychlí načítání a zápis dat na pevný disk, modul StartUp Tuner vám pomůže zrychlit start počítače. Po spuštění systému totiž automaticky startuje celá řada programů a výsledkem je zpomalení startu celého počítače. Modul vás uvítá odkazy na několik položek; přepínat se mezi nimi můžete i v bočním panelu nebo v záložkách. První z nich, Autostart položky, zobrazuje běžný seznam samospouštěcích programů. Pokud některý z nich nepotřebujete, pak jej vypněte odstraněním zatržítka. Změnu není třeba dále potvrzovat. Podobným způsobem můžete a vedlejší záložce zakázat spouštění služeb některých aplikací.

Zůstaly vám v seznamu instalovaných programů záznamy o aplikacích, které jste z počítače dávno odstranili? Těchto záznamů se zbavíte na záložce Software. Označte je a klepněte na tlačítko Smazat položku.

Pokud vás trápí různé nástrojové lišty a další reklamní doplňky komplikující život při práci v Internet Exploreru, pak je označte na záložce IE Pluginy a odstraňte tlačítkem Smazat. Na záložce Zálohy můžete mazat zálohy registru vytvořené přímo WinOptimizerem.

Soukromí a bezpečnost

Ashampoo WinOptimizer se nesoustředí pouze na optimalizaci výkonu počítače, stará se i o vaše soukromí. Třetí skupina modulů obsahuje jako první nástroj File Wiper. S jeho pomocí nenávratně smažete jakýkoli soubor nebo obsah Koše. Při běžném smazání lze soubory získat zpět pomocí různých programů pro obnovu smazaných dat. File Wiper zajistí, že citlivé soubory po smazání už nikdo neuvidí. Po spuštění vyberte likvidaci souborů nebo adresářů, tlačítkem přidat přidejte příslušné položky a nenávratně je odstraňte tlačítkem Smazat. V nastavení File Wiperu si můžete vybrat, jak moc spolehlivá metoda se pro mazání souborů použije.

WinOptimizer funguje i jako tweakovací program. Spusťte příslušný modul a postupně si projděte nabízená nastavení. Vyzkoušejte třeba hned první a užitečné automatické přihlašování. Zadejte jméno a heslo uživatele, který bude po startu počítače automaticky přihlášen. Nastavení potvrďte tlačítkem OK. V položce Ovládací panel zase můžete nepatrně snížit spotřebu počítače tím, že změníte neustálé kontrolování přítomnosti USB disků z jedné milisekundy na pět milisekund. WinOptimizer dále nabízí ukrytí vybraných disků, odebrání staré verze Windows Messengeru ve Windows XP, nebo vypnutí UAC ve Windows Vista.

Podobně, jako File Wiper sloužil k nenávratnému odstranění souborů, můžete je pomocí nástroje File Encrypter & Decrypter zašifrovat. Data tak budou zabezpečena před zrakem nevítaných uživatelů, ale zároveň budou k dispozici pro rozšifrování oproti heslu. Spusťte nástroj, vyberte si zašifrování souboru a klepnutím na tlačítko se složkou jej vyberte v otevíracím dialogu. Zadejte heslo a klepněte na tlačítko Spustit. Zaheslovaná varianta souboru vznikne ve stejné složce jako originál. Odkódování souboru provedete podobným způsobem – výběrem souboru a zadáním patřičného hesla.

Používáte-li Windows XP, můžete WinOptimizer použít k zablokování vyskakovacích oken ve webových prohlížečích a k blokování spamu na základě IP adres. Tento nástroj však nefunguje ve Windows Vista, navíc moderní webové prohlížeče si s tímto úkolem poradí lépe.

Vylepšování a informace o systému

Tweakování a systémová nastavení

Čtvrtá skupina modulů nabízí přístup k tweakování, čili úpravám nastavení systému ve stejné podobě, jako se s ním setkali ve skupině modulů zaměřených na bezpečnost. Podívejme se tedy rovnou na druhý nástroj – Internet Tuner. Výborně poslouží uživatelům, kteří jsou k internetu stále ještě připojeni přes vytáčené připojení na telefonické lince. Po jeho spuštění klepněte na odkaz Optimalizovat automaticky, vyberte typ připojení, který používáte a nastavení potvrďte tlačítkem pod tabulkou.

Nastavení je k dispozici i pro ADSL nebo kabelové modemy, zda se však optimalizace nijak zásadně neprojeví.

Informace o systému

Trojice diagnostických a informačních nástrojů vám podá informace o tom, jaké je využití vašeho pevného disku. Po spuštění první analýzy totiž uvidíte rozdělení disku z hlediska počtu multimédií, programů, dokumentů a dalších typů souborů.

Chcete-li vědět, co se skrývá v útrobách vašeho počítače, ale nechcete brát do ruky šroubovák, pak si spusťte modul System Information. Na několika záložkách zobrazí informace o procesoru, základní desce, monitoru, síti a USB zařízeních.

Třetím informačním modulem je System-Benchmark. Otestuje výkon vašeho počítače a porovná jej s výsledky v databázi na internetu. Můžete si tak ověřit, zda je váš počítač stejně výkonný jako stroje ostatních uživatelů se stejnou nebo podobnou konfigurací.

Souborové nástroje

Poslední skupinou modulů z Ashampoo WinOptimizeru 2010 jsou pomůcky pro práci se soubory. Do jisté míry jde o kombinaci modulů z předchozích částí – najdete tu mazání dat a šifrování souborů. První tlačítko nazvané Windows Standard Tools otevře okno, kde najdete zkratky pro spuštění standardních systémových nástrojů pro práci s diskem – jeho kontrolu, defragmentaci a obnovení dat.

Užitečnější je File Splitter & Joiner. Jedná se o pomůcku, se kterou rozdělíte velký soubor na několik menších. Hodí se vám to například v případě, že potřebujete něco nakopírovat na USB flashdisk s malou kapacitou. V novém okně klepněte na odkaz Rozdělit soubor. Pokračujte klepnutím na procházecí tlačítko a tento soubor vyberte. Nastavte si velikost pro rozdělení a klepněte na tlačítko Spustit. Podobným způsobem soubory poskládáte dohromady na vedlejší záložce.

Práce se zálohami

Pokaždé, když bude WinOptimizer mazat nějaké údaje v registru Windows nebo měnit nastavení systému, vytvoří si zálohu aktuálního nastavení. Tyto zálohy můžete zobrazit na stejnojmenné záložce v hlavním okně WinOptimizeru. Pokud po poslední provedené úpravě nefunguje vše, jak by mělo, jednoduše označte poslední zálohu a klepněte na tlačítko Vrátit změny. Staré a nepotřebné zálohy samozřejmě můžete i mazat.

Snadná optimalizace, zhodnocení

Optimalizace jedním klepnutím

Všimněte si, že po instalaci Ashampoo WinOptimizeru 2010 vznikne na ploše a v nabídce Start zástupce pro spuštění programu v podobě One-Click-Optimizeru, tedy nástroje, který kompletní optimalizaci počítače provede jen po jediném klepnutí myši. Výrazné žluté tlačítko pro spuštění tohoto režimu najdete i přímo v okně programu.

Optimalizace jedním klepnutím je velice pohodlná a spouští hned několik nástrojů obsažených ve WinOptimizeru. Je zde však jeden problém. Čištění počítače od zbytečných souborů nebo položek v registru se nastartuje hned, jak režim One-Click-Optimizer spustíte. Je nutné s tím počítat a zejména zkušenější uživatelé, kteří chtějí mít kontrolu nad tím, co program v počítači maže, raději využijí výše uvedené samostatné nástroje.

Pokud však optimalizaci spustíte a v jejím průběhu zjistíte, že ji chcete z nějakého důvodu zastavit, máte možnost. V okně programu je k dispozici příslušné tlačítko pro ukončení optimalizace.

Po dokončení optimalizace, ale i po jejím přerušení, uvidíte výsledné hlášení shrnující její průběh. Dozvíte se, kolik bylo nalezených problémů, kolik položek program ze systému smazal atd. V levé části se můžete přepnout na detailní hlášení čističe disku, optimalizátora registru nebo prohlížeče dat z webových prohlížečů (soubory cookies, dočasné soubory a historie).

Až si hlášení o proběhlé optimalizaci prohlédnete, klepněte na tlačítko Zavřít a vraťte se zpět do hlavního okna WinOptimizeru.

Nastavení programu

Volby, které ovlivňují chování samotného programu WinOptimizer 2010, jsou přítomny poskrovnu. Najdete je v okně zobrazeném po stisku tlačítka Volby v horní části hlavního okna. V nastavení voleb je umístěna již známá záložka pro přepínání jazyka a záložka pro výběr vzhledu programu. Verze, kterou jste si mohli nainstalovat z našeho DVD, nabízí pouze jediný vzhled – i ten je však moderní a určitě se vám bude líbit.

Přepněte se na položku Ostatní, kde je možné zaheslovat přístup k programu před jeho neoprávněným použitím. Pokud se vás na počítači střídá více a máte strach, aby ostatní s programem vašemu systému nějakým způsobem neuškodili, pak nastavení hesla využijte. Zadejte jej do příslušných políček a potvrďte tlačítkem Nastavit.

Při prvním spuštění Ashampoo WinOptimizeru 2010 jste si jistě všimli výzvy k odběru informačních kanálů od Ashampoo. Chcete-li své tehdejší nastavení upravit (například dodatečně vypnout upozorňování na novinky), pak se přepněte na záložku Ostatní. Klepněte na tlačítko Nastavení a zatrhovátky určete, které informace chcete od Ashampoo dostávat.

Posledním nastavením ve WinOptimizeru 2010 je úprava 1-klik optimalizace. Určíte zde, které součásti programu se mají během tohoto procesu automaticky spustit. Pokud vám například vadí, že WinOptimizer v 1-klik optimalizaci automaticky maže položky z registru, pak si tuto funkci v nastavení vypněte.

Pokud by se vám zdálo, že vám vlastní nastavení nevyhovuje, klepněte na odkaz Obnovit a Ashampoo WinOptimizer se vrátí k původnímu nastavení.

Tipy na závěr

Při práci s jakýmkoli čisticím programem, tedy nejenom s Ashampoo WinOptimizerem, byste měli dodržovat několik zásad. Ušetříte si tím pozdější čas strávený znovuzprovozňováním počítače po nevhodném zásahu.

Pozorně sledujte, jaké položky se program chystá z počítače odstranit. Pokud máte pochybnosti, pak jejich smazání nedovolte.

Po vyčištění registru vyzkoušejte své oblíbené programy. Pokud nebudou fungovat správně (což se čas od času může stát), vraťte zpět původní nastavení ze zálohy.

Při čištění internetových prohlížečů můžete lehko přijít o historii navštívených stránek a informace o přihlášení. Je na každém z vás, zda dá raději přednost soukromí s neustálým nastavováním, nebo pohodlí, kdy v prohlížeči zůstanou informace o naposledy navštívených stránkách.

Zálohujte. Záloha dat patří k nejvíce nudným a opomíjeným činnostem při práci na počítači. Určitě ale nechcete přijít o důležité dokumenty nebo fotografie. Přestože s kvalitním čisticím programem by se nic takového stát nemělo, člověk nikdy neví. Pro zálohování můžete využít i program Cobian Backup, jehož příručku k ovládání jsme vám nabídli v jednom z nedávných vydání tohoto časopisu.

KL24

Defragmentujte. Po vyčištění systému od zbytečných souborů je vhodné spustit defragmentaci disku a poskládat tak soubory, které zůstaly. Neměli byste zapomenout ani na defragmentaci registru. Po odstranění přebytečných informací se jeho velikost v paměti nezmenší. Toho docílíte až právě defragmentací registru, například pomocí freewarového prográmku Free Registry Defrag.

Před vypnutím automaticky startujících programů pomocí WinOptimizeru se podívejte, zda nejde automatické spouštění zakázat přímo v nastavení příslušných aplikací. 

Byl pro vás článek přínosný?