Hlavní navigace

WinToFlash: Snadná instalace Windows z flashdisku

8. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve článku UNetbootin: Nainstalujte si Linux z USB disku jsme si ukázali, jak si v prostředí Windows můžete připravit instalaci Linuxu pro případ, kdy počítač není vybaven optickou mechanikou. Na stejný problém ale narazíte i v situaci, kdy na takový stroj budete chtít nainstalovat Windows. Dnes si tedy představíme aplikaci WinToFlash, která umí převést instalační médium Windows XP, 7 a 8 z CD/DVD na USB.

Co je WinToFlash?

WInToFlash je jednoduše ovladatelná aplikace, kterou by měli zvládnout i začínající uživatelé. Ve zkratce se jedná o nástroj, který převede instalační médium systémů Windows z CD nebo DVD na USB disk. Díky tomu můžete pak nainstalovat Windows z flash disku, paměťové karty, přenosného disku apod., což je užitečné například pro netbooky bez CD/DVD mechaniky. Kromě toho je USB médium výrazně kompaktnější než optický disk, v ideálním případě také může poskytovat vyšší rychlost přenosu dat a tím pádem i samotné instalace. Navíc na USB disk si můžete kromě instalace Windows nahrát i další soubory – ať už dokumenty, nebo instalační balíčky aplikací, ovladače, atd..

Práci s aplikací dále usnadňuje 31 jazykových mutací, mezi kterými nechybí ani čeština a slovenština. Nesporným kladem je také skutečnost, že je nabízena zcela zdarma.

Seznam funkcí

  • Převod instalace Windows XP/2003/Vista/2008/7/8 na USB médium.
  • Přenos WinPE (BartPE založené na Windows XP/2003, WinPE založené na Windows Vista/2008/7) na USB.
  • Vymazání USB média.
  • Vytvoření USB disku s nouzovým zavaděčem pro Windows XP/2003.
  • Převod systému MS-DOS na USB médium.
  • Vytvoření USB disku s Konzolí pro zotavení Windows XP/2003.

Instalace a první spuštění

  1. Stáhněte si nejnovější verzi WinToFlash (má necelých 7 MB).
  2. Rozbalte stažený soubor a dvojitým poklepáním spusťte WinToFlash.exe.
  3. Zobrazí se okno průvodce, stručně představující možnosti aplikace. Pokračujte stiskem tlačítka Next.
  4. V dalším kroku potvrďte licenční ujednání aktivací zatržítka I accept EULA. Naopak doporučujeme deaktivovat zasílání statistických informací I agree to send statistical information. Pokračovat budete opět tlačítkem Next.
  5. Jestliže máte zakoupenou prémiovou verzi aplikace, můžete nahrát soubor s licencí. V opačném případě pokračujte Next.
  6. V posledním kroku se zobrazí reklamní sdělení, které ukončíte Exit.

Převádíme instalační médium z CD/DVD na USB

Celý program WinToFlash se skládá z jediného okna, rozděleného na dva listy mezi kterými můžete přepínat oušky v horní části. Pro začátek vystačíme s první záložkou.

  1. Klepněte na velké tlačítko Instalace systému Windows převod Průvodce.
  2. V dalším kroku klepněte na tlačítko Další.
  3. V následující fázi ukažte průvodci, kde má hledat instalační soubory Windows (políčko Soubory systému Windows...) a pod jakým písmenem je připojen USB disk, na který chcete instalaci přenést (políčko USB disk). Zadání si můžete zjednodušit použitím tlačítek Vybrat.
  4. Pokračujte tlačítkem Další.
  5. V následujícím dialogu vyberte Přijal jsem podmínkami licenční smlouvy a stiskněte tlačítko Pokračovat.
  6. Následuje varování, že cílové médium, tedy USB disk, bude naformátováno a data na něm uložená nevratně smazána. Souhlasíte-li (nic jiného vám ostatně nezbývá), stiskněte OK.
  7. Následně se spustí slibované formátování USB disku, poté budou automaticky převedeny soubory z instalačního disku na USB disk.

  8. Poté, co skončí kopírování, klepněte na tlačítko Další.

Připraveno na instalaci

Tím máte připravenou instalaci na USB disku. Ten zapojte do vypnutého počítače a zapněte ho. Jestliže se instalace nespustí, pravděpodobně nemáte nastavené zavádění systému z USB médií. To se provádí v BIOSu, do kterého se dostanete, když při startu PC stisknete patřičnou klávesu. Jaká klávesa to je, najdete v manuálu k základní desce – nejčastěji to bývá Delete, někdy F10, méně často pak F1 či F2. Protože BIOSy se u různých základních desek liší, nenabídneme vám konkrétní postup, kde najdete pořadí médií, na kterých bude počítač hledat systém. Obvykle ale bývá v sekci nazvané Advanced settings jako Boot menu order, kde jako první disk nastavíte USB.

MMF24

Praktické testy

Provedli jsme praktické testy vytváření instalačních médií s Windows XP, Windows 7 a vývojářským sestavením Windows 8. Ve všech třech případech se nám podařilo nainstalovat operační systém na počítač bez CD mechaniky z obyčejné „flashky.“ WinToFlash tedy plní to, co slibuje a v jednoduchém rozhraní vám s pomocí průvodce umožní vytvořit fungující instalační médium na USB disk.

Pro zajímavost přidáváme zkušenost uživatele s rychlostí instalace Windows 7: „Na počítači s Intel Pentium D 2,8 GHz, 2 GB RAM, 160 GB 7200rpm SATA a základní deskou MSI 945P Platinum se mi podařilo dokončit instalaci Windows 7 z USB flashdisku za 17 minut, zatímco tatáž instalace z DVD trvala 22 minut.“