Hlavní navigace

WMWifiRouter: zkušenosti s přístupovým bodem v mobilu

30. 4. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

Jaké jsou vlastně možnosti připojení na internet prostřednictvím (chytrého) mobilního telefonu? Tak předně jej můžete připojit kabelem nebo prostřednictvím Bluetooth a použít jej jako modem. Výhodou je univerzálnost (tímto způsobem je možné připojit v podstatě jakýkoli smartphone), nevýhodou pak nutnost složitější instalace a konfigurace, navíc musíte mít po ruce příslušné ovladače pro váš operační systém a mobilní telefon.

Pohodlnější možností je sdílení internetového připojení prostřednictvím lokální Bluetooth (tzv. PAN) sítě. Vše funguje velmi jednoduše tak, že na mobilním zařízení spustíte příslušnou aplikaci, která vytvoří lokální Bluetooth přístupový bod, ke kterému se se svým notebookem připojíme. Výhodou je snadná konfigurace bez potřeby jakýchkoli ovladačů, nevýhodou pak krátký dosah (a také ne všechna mobilní zařízení se dokáží k PAN síti připojit).

Třetí možnost je obdobná, jen namísto Bluetooth použijete Wi-Fi síť. Toto řešení má vlastně pouze samé výhody: nižší spotřeba energie ve srovnání s Bluetooth, několikanásobně vyšší dosah takto vytvořené sítě a také univerzálnost, protože k Wi-Fi připojení obsahují nejen notebooky, ale třeba i herní konzole nebo i kapesní počítače. Pojďme se v komentované galerii podívat, jak takové sdílení vlastně funguje v podání aplikace WMWifiRouter.


Stačí potvrdit a už se instaluje


Nainstalováno, můžeme začít


Ano, ano: víme,  známe, souhlasíme


Nač čekat? Klepněte na Connect (Připojit)...


Spouštění všech procesů trvá více než půl minuty


Připojeno, nastaveno, čekáme na zařízení


Obě sítě jsou připojeny: jak lokální Wi-Fi, tak i internet přes GPRS


Ve výpisu dostupných bezdrátových sítí se nyní WMWifiRouter zaručeně objeví. Nastavovat můžete jak název této sítě, tak i její zabezpečení.


Přehled připojených zařízení vám nechá přehled o uživatelích, kteří váš internet používají


Pouze část nastavení: k dispozici je nepřeberné množství voleb včetně DMZ, směrování portů nebo blokování IP adres

WT100

Vzít nebo nechat být?

 

Aplikace WMWifiRouter je k dispozici běžně za třicet dolarů, dočasně v akci jej pořídíte za 22 dolarů (přibližně 350 korun) a samozřejmě je k dispozici také zkušební verze. Za ty peníze se jedná o opravdu užitečný software, který využijete, pokud často cestujete (a pokud máte zařízení s Windows Mobile a podporou 3G). Možnosti nastavení jsou až neuvěřitelné a v ničem si nezadají s profesionálními Wi-Fi přístupovými body. A hlavně vše funguje tak jak má, prostřednictvím smartphonu MIO A702 jsem k internetu připojoval nejen několik notebooků, ale i iPhone nebo konzoli Nintedo DS Lite. A nikdy bych nevěřil, že přes GPRS sdílené přes Wi-Fi chytrým mobilem lze hrát on-line závody Mario Kart.

 Odkazy k tématu: WMWifiRouter