Hlavní navigace

Wolfram Alpha Pro: nejlepší vyhledávač široko daleko. Ale je placený

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možnosti internetových vyhledáváčů rozhodně nekončí tam kde Google nebo Bing. Speciální služby vám najdou konkrétní odpovědi a rozloží je do menších celků.

Například Hlodač Petra Hejla umí vyhledat ty nejlepší informace o Lednici, Wolfram Alpha od tvůrce Mathematicy zase používá složitých algoritmů a data miningu, aby zjistil všechno o všem a informace zakreslil do tabulek, grafů nebo přehledných odstavců.

Tip: Wolfram Alpha – centrální mozek lidstva

Úplně nám uniklo, že v únoru spustil Stephen Wolfram placenou verzi Pro, která umí nově analyzovat také nahrané soubory. Ať už vložíte obrázek, tabulku, textový dokument v různých formátech nebo třeba zvuk, Wolfram Alpha Pro o něm zjistí všechno, co jde.

V textovém souboru najde počet znaků, slov, vět a odstavců; která slova se v něm vyskytují nejčastěji; jak dlouho by trvalo průměrné psaní nebo čtení celého textu. HTML stránku rozloží do jednotlivých prvků a vyhledá i chyby v syntaxi. U obrázku vytáhne data z EXIFu, ale také navrhne několik grafických filtrů, určí dominantní barvy a klíčové body. Z nahraného zvukového souboru vytvoří spektogram i vlnovou křivku a samozřejmě uvede detaily komprese. Data umí vydolovat také z tabulek, z nich pak vytvoří i vhodné grafy a předpovědi hodnot.

Wolfram Alpha Pro je hračka na dlouhé chvíle. Otevře přes 60 různých souborových formátů a každý v podstatě vizualizuje unikátním způsobem.

I proto je aplikace placená. Vyzkoušet si můžete 14denní trial verzi, ale pak už je třeba platit měsíční paušál ve výši 4,99 dolaru za měsíc, studenti 2,99 dolaru. Wolfram Alpha Pro není mainstreamový vyhledávač. Je jako vymazlené auto Jamese Bonda. Ale musíte umět anglicky a být trochu nerd, abyste jej dokázali plně ocenit.

KL24

Wolfram Alpha Wolfram Alpha Wolfram Alpha

Zdroj: Wolfram Alpha

Byl pro vás článek přínosný?