Hlavní navigace

Wolfram Alpha - univerzální mozek lidstva

12. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Matematika, fyzika, statistika

Asi největší přínos znamená Wolfram Alpha pro technické profese a jejich studenty. Místo nekonečných výpočtů stačí zadat rovnici, veličinu, výpočet, apod. do vyhledávacího okénka a chvíli počkat, než si s ní stránka poradí.

Kolik je 1,5 triliónu? Wolfram Alpha vám nabídne hned několik vodítek, jak číslo vnímat. K tomu přidá spoustu informací o matematických vlastnostech čísla. Dejte pouze pozor na to, že v češtině a v angličtině se velké číslovky liší (česká miliarda je anglický billion, biliarda je trillion).

Socioekonomické charakteristiky

Snadno se dostanete k velkému množství socioekonomických údajů, jako je hrubý národní produkt České republiky. V rámci nadstandardního servisu dostanete i některá příbuzná data.

Srovnávání

Pokud oddělíte položky v zadání čárkou, výsledkem bude srovnání. Můžete srovnávat všude tam, kde srovnání dává aspoň trochu smysl, a v podstatě libovolné množství položek. Výpis má podobu srovnání všech prvků na jedné stránce. Kromě jejich unikátních vlastností vytváří i nové kolonky, ve kterých v rámci srovnávání často odhalí zajímavé souvislosti.

Počasí

Velmi rozsáhlá databáze meteorologických stanic poskytuje celosvětové informace o počasí. Zjistěte, jak je a bude u vás doma, nebo si projděte třeba předpověď pročasí pro indickou Bombaj.

Hudba

Hudebníci mohou také jásat; Wolfram Alpha se dobře vyzná v notaci, takže se na něj můžete obracet s obornými hudebními termíny. V případě tónů nebo akordů vám nabídne i možnost přehrání zvuku.

Kultura

Potřebujete nutně vědět, kdo v daném filmu hrál některou postavu? Nebo zjistit, kdo napsal vaši oblíbenou povídku? Stačí zadat jeho/její název do řádku se zadáním a informaci máte jako na talíři.

Internet

Nemůže samozřejmě chybět sekce dat o internetu a webu. Pokud například zadáte webovou adresu (nebo IP adresu), zjistíte všechna podstatná data o dané stránce. Tato služba kupodivu dobře funguje i pro neamerické weby.

Datum

O jakémkoli dni minulosti či budoucnosti vám Wolfram Alpha poskytne maximum matematických informací plus něco málo meteoroligických doplňků. Upozorní také na to, že jde o významný den nebo důležité výročí.

Integrace s prohlížeči

Pro získávání informací přes Wolfram Alpha nemusíte nutně chodit na jeho stránky. Nabízí značné množství doplňků, které se postarají o jeho integraci do prohlížeče, ať už používáte Internet Explorer nebo alternativní prohlížeč.

Zvykejte si

První setkání se znalostní databází/chytrým vyhledávačem Wolfram Alpha může být náročné. Nutnost zadávat klíčová slova v angličtině spolu s často formálně složitým zápisem může leckoho odradit. Nevzdávejte to: trocha tréninku vám do budoucna poskytne cenný zdroj informací. Navíc se nemusíte učit kompletní strukturu zápisu. Stačí vám pochopit zápis a naučit se anglická klíčová slova pro ten obor, který vás zajímá.

Nejprve zjistěte, co všechno tento chytrý vyhledávač umí. Naše rada má posloužit spíš jako inspirace, množství dalších příkladů najdete na stránce www.wolframalpha.com/examples. Jsou rozdělené podle oborů; vyberte si ten, který vás zajímá, a vyzkoušejte jej.

KL24

Samotné výsledky vyhledávání jsou prošpikovány nenápadnými oranžovými odkazy. Často můžete výsledky rozšířit nenápadným odkazem More nebo More information, dostanete se také k definicím nebo a zdrojům informací na dalších stránkách. Přímo na ně také odkazuje box Related links (nejčastějšími odkazy jsou odborné stránky Wolfram Alpha, Wikipedie nebo mapy Google). Neváhejte vyzkoušet odkaz Source information; zjistíte, že databáze vyhledávače je skutečně rozsáhlá. Výsledky vyhledávání si můžete stáhnout jako PDF nebo dokument pro odborný program typu Mathematica.

Jakmile se trochu zorientujete a zjistíte, k čemu vám tato služba může být užitečná, integrujte ji do svého webového prohlížeče. Díky rychlému přístupu k Wolfram Alpha brzy získáte patřičný grif a čas od času se místo jednoduchého gůglení/yahůení/seznamení pokusíte získat informaci šikovněji.

Byl pro vás článek přínosný?