Hlavní navigace

Jaké technologie lze vidět na mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku?

5. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prvním fotbalovým mužstvem využívající nějakou technologii byla zřejmě Klapzubova jedenáctka, která si na zápas se zákeřnou Barcelonou oblékla vypolstrované štulpny, gumové oviny kolem kolen, kaučukové vložky chránící stehna a podobné pancíře i kolem zbytku těla. Byli kvůli tomu sice nemotorní, ale protivník je nemohl zranit a klapzubáci díky dobré technice také ani nepotřebovali moc běhat. Technologie od té doby pokročily a současným trendem je video. Kvůli obavám z toho, že fotbal už nebude takový jako dřív nastupují novinky jen pozvolna. Na tomto mistrovství světa ve fotbale, které se tentokrát koná v Rusku, má premiéru několik zajímavých technologií. Mistrovství světa 2018 se bez české účasti hraje na dvanácti stadionech od Moskvy (zde dva stadiony), Petrohradu, Soči, Jekatěrinburgu, Kazaně, Nižného Novgorodu, Rostovu na Donu, Samary, Saransku, Volgogradu až po Královec v bývalém východním Prusku. Řada z nich je nových nebo opravených, největší kapacitu má ovšem ten nejstarší, moskevské Lužniki pro 80 000 fanoušků a fanynek.

Byl to gól? (Goal-line)

Ne vždy je gól jasný a fanoušci se nechají strhnout týmem, který zvedne ruce a začne se radovat. Třeba když se síť nezatřepetá a míč po poskočení na čáře zase letí ven. Technologie pro zjištění, zda míč přešel brankovou čáru jsou v zásadě dvě a FIFA je schválila v roce 2012. Využívají se buď kamery Sony (systém jestřábí oko) nebo magnetické pole v bráně a míči systému GoalRef od známého Fraunhoferova institutu. V Rusku tentokrát použijí kamerový systém.

Tip: Sony kupuje britskou společnost Hawk Eye

screenshot-2018-06-10-19-27-48screenshot-2018-06-10-19-43-21

Aby gól platil, musí se míč dostat za brankovou čáru celým svým objemem a ne vždy je takový gól viditelný. Lidské oko potřebuje alespoň 60 milisekund vidět míč za čarou, aby gól vůbec rozeznalo.

screenshot-2018-06-10-19-43-53 screenshot-2018-06-10-19-51-56

U jestřábího oka je několik vysokorychlostních kamer umístěno vysoko na konstrukci stadionu a z různých úhlů sledují branku. Pokud některá z nich zaznamená míč za čarou, odešle během jedné sekundy zprávu do hodinek na ruce hlavního rozhodčího.

screenshot-2018-06-10-19-44-17

Druhý systém operuje s magnetickými poli. Na břevnu, v zemi i obou tyčích jsou umístěné kabely a čidlo je i v samotném balónu. Poté už je pomocí softwaru snadné zjistit přesnou pozici míče.

screenshot-2018-06-10-19-54-18

Tahle technologie byla poprvé použita na minulém mistrovství v Brazílii a rovnou pomohla vyřešit sporný gól, kdy se míč ocitl v brance jen na několik milisekund. Francouzský hráč Karim Benzema v zápase proti Hondurasu napálil míč do tyče, od brankáře se poté odrazil těsně za čáru ale vzápětí už byl zase venku. Podívejte se na video o téhle přelomové události:

V Rusku budou všechny soutěžní stadiony vybaveny 14 vysokorychlostních kamerami. Informaci o vstřeleném gólu obdrží do svých hodinek pouze rozhodčí. Tyto technologie ovšem nesmí zasahovat do hry, pouze dává informace rozhodčímu.

Na jednoho hráče téměř jeden rozhodčí (systém VAR)

V hokeji tento instrument funguje již delší dobu, ve fotbale to ale bude letos poprvé. Pro zamezení nadužívání půjde tzv. videorozhodčího použít k posouzení pouze čtyř možných sporných situací, ne ke každému protestu hráčů, kterých bývá během hry mnoho. Konkrétně u gólu, penalty, červené karty a identifikace hráče.

screenshot-2018-06-10-19-29-44

Rozhodčí přitom bude mít dvě možnosti: buď se spolehne, jak mu do sluchátka spornou situaci popíše rozhodčí u monitorů, nebo si záznam zkontroluje osobně. Ve studiu budou 14 monitorů kromě videorozhodčího sledovat ještě tři pomocní videorozhodčí a čtyři operátoři videa. Z fotbalu se pomalu stává takový Big Brother.

Electronic Performance & Tracking Systems

Třetí technologie je určena spíše pro týmy samotné a pro jejich kouče. FIFA tak poprvé nechá analytické týmy na tribuně získávat data o hráčích v reálném čase a informovat o nich trenéry na lavičce.

Pomocí techniky budou mít týmu přehled o jednotlivých hráčích a mohou těmito informacemi pomoci trenérovi, který tak může změnit taktiku či někoho vystřídat. I tato technologie bude letos použita poprvé.

Mičuda s čipem

Samotný míč je také výsledkem technologického pokroku. Možná si pamatujete na před mnoha lety představený míč, který za letu měnil geometrii a tím ještě zrychloval. Míče dodává Adidas a letos budou mít název Telstar 18 (naposledy to byla Brazzuca a předtím Jabulani) a vrátí se černobílý design.

telstar-18 Telstar 18

Uvnitř míče je zabudován NFC čip schopný komunikace se smartphony, což bude užitečné spíše pro lidi, kteří si jej koupí domů (stojí cca 3000 Kč). Přes mobil se mají dozvědět nějaké unikátní informace o míči a zúčastnit se tematických soutěží.

KL24

V minulosti ale Adidas uvedl i míče s integrovanými snímači miCoach Smart Soccer Ball, které měřily pohyb a dokázaly analyzovat kopací techniku i hlavičky. Tyto vychytávky jsou ale určeny zejména pro trénikové účel, na MS tato vymoženost nebude. Smart Ball měří sílu úderu, rychlost, trajektorii i rotaci. A samozřejmě se musí nabíjet (cca po 2000 kopech).

banner2-fortuna-article

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.