Hlavní navigace

x86 procesor od nVidie: ne, ne a ne!

9. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Z trojlístku Intel-AMD-Nvidia je Nvidia jediná, která nenabízí vlastní x86 procesory. Nedávno kalifornská společnost najala inženýry z Transmety, která letos ukončila činnost. Ihned se rozběhly spekulace, že Nvidia chce vyvinout vlastní procesor. Tuto myšlenku prosazoval Doug Freedman, analytik firmy Broadpoint AmTech. Odvolával se také na to, že Nvidia je členem HyperTransport konsorcia (což se dá vysvětlit tím, že nabízí čipsety pro procesory AMD a u některých čipsetů HT využívá také pro komunikaci severního a jižního můstku) a minulý rok vstoupila také do konsorcia výrobní technologie Silicon on Insulator.

Spekulacím tak musel učinit přítrž sám Jen-Hsun Huang:

„Strategie Nvidie je velmi, velmi jasná. Říkám vám to přímočaře: právě nyní, více než kdy jindy, se musíme zaměřit na vizuální a paralelní výpočty. Naší růstovou strategií je rozšířit GPU do různých platforem. GPU do serverů na paralelní výpočty, do superpočítačů a pro streamované video.“

Mezi dalšími příležitostmi Huang jmenoval segment ultramobilních zařízení, kam Nvidia míří produktovou řadu Tegra.

 

Generální ředitel Nvidie se také vyjádřil ke Globalfoundries, výrobně mikročipů vzniklé odtržením továren AMD. Představitelé Globalfoundries v minulosti nevyloučili spolupráci s Nvidií, která by k útěku od TSMC měla i dobrý motiv v podobě nepodařeného 40nm postupu. Tedy, stručně a jasně:

MMF24

„Globalfoundries je továrna AMD. Naše strategie je TSMC.“ 

Zdroj: The Tech Report, X-bit labs 

Autor článku