Hlavní navigace

Názor k článku x86 si rozvracet nedáme. Intel hrozí patentovými žalobami za emulaci Windows na ARMu od Radek Holeček - AMD je v tomto sporu na straně Intelu,...

  • 11. 6. 2017 11:51

    Radek Holeček

    AMD je v tomto sporu na straně Intelu, protože s ním ty patenty sdílí. AMD x86-64 je jen rozšíření té x86 sady, není to samostatná instrukční sada.
    Qualcomm nemůže dodávat něco, co nemá. Ano, může zastat ten váš výkonný stolní počítač, ale jen tehdy, když na tom počítači budete jen čumět na facebook či něco podobného.
    Ty čipy Qualcommu trochu připomínají Xeon Phi, kdy Intel taky vyrábí procesor, kde je hodně (až 72) jednoduchých jader. A ano, existují aplikace, kdy to má smysl a výkon vypadá zajímavě. Na univerzální použití ve stolních počítačích je to ale málo a ještě dlouho to málo bude. Oni ti výrobci ARM čipů se snaží vyrábět čím dál rychlejší procesory, ale tomu taky odpovídá spotřeba. Takže Intel se možná nedotáhne na ARM co se spotřeby týče, ale ARM platforma brzy dohoní Intel sama, protože i u ní platí, že na výpočetní výkon, potřebujete dostatek elektřiny.
    A neoptimalizovat na Intel je taky trochu divné, protože když bude stejná aplikace pod Linuxem 2x rychlejší, než pod Windows, hádejte, komu to bude dáváno za vinu. Myslíte, že Intelu? Nebo to schytá Microsoft sám?