Hlavní navigace

Názor k článku x86 si rozvracet nedáme. Intel hrozí patentovými žalobami za emulaci Windows na ARMu od Radek Holeček - Že se Atom v mobilech a tabletech neprosadil,...

  • 11. 6. 2017 20:40

    Radek Holeček

    Že se Atom v mobilech a tabletech neprosadil, je "spaní na vavřínech"?
    Všechny ty výrobní technologie, které Intel vyvinul, jsou spaní na vavřínech?
    Teď se právě ukáže, kdo je chytrý a kdo hloupý. A mám docela strach, že se ukáže, že AMD je ta firma, co je hloupá a po hlavě se vrhla do segmentu, kde sice cítila příležitost Intel porazit, ale nepochopila, že Intel se v minulých letech věnoval raději jiným segmentům jednoduše proto, že se to vyplatilo.
    V minulosti byl výkon procesorů hnán nikoliv konkurencí, ale potřebou uživatelů. Když jsem chtěl něco, co přehraje MP3ku, musel jsem si koupit Pentium místo 486, když jsem chtěl používat jiné video, než 320x200 v mpeg2, musel jsem upgradovat z Pentia MMX na Duron..., naposledy mě software donutil upgradovat z Athlon 64 X2 3800+ na i5 2500K. A od té doby nic. Proč upgradovat? Hry brzdí grafika, na 4K video není žádný obsah atd.
    Naopak má smysl upgradovat notebooky, ať už proto, že mají výrazně nižší životnost nebo proto, že na uších určitě poznáte rozdíl mezi 35W a 15W CPU. Takže ač trávím nejraději čas u stolního kompu, od posledního upgradu toho stolního, jsem koupil 4 notebooky. A to je přesně to, co Intel dělá. Soustředí svou snahu tam, kde mu to nese peníze. A ty mu to nese tam, kde se něco děje.
    Pokud AMD dokáže rozpohybovat umírající trh stolních počítačů, budu rád. Ale mám obavu, že jaksi chybí ten obsah, tedy to, co na těch nových procesorech poběží, aby si uživatelé řekli: "To chci taky."
    Skutečnost je ale jiná. Nadpoloviční většina uživatelů jede na noteboocích a softwarové firmy se tomu přizpůsobují. Proto není tlak na to, aby stolní procesory šly výkonem nahoru.