Hlavní navigace

Názor k článku x86 si rozvracet nedáme. Intel hrozí patentovými žalobami za emulaci Windows na ARMu od Radek Holeček - Milý Wardo,já mám dva koníčky. Počítače a ekonomiku....

  • 13. 6. 2017 9:12

    Radek Holeček

    Milý Wardo,
    já mám dva koníčky. Počítače a ekonomiku. Oba se vzájemně ovlivňují, takže se vám omlouvám, že měřím úspěch počítačové firmy ne svými sympatiemi, ale jejími finančními výsledky.
    Proto se asi moc neshodneme, přesto, že nemám z počítačového hlediska proti AMD vůbec nic, což jsem v minulosti dokázal tím, že jsem měl v počítači Duron 700, Duron 1300, Athlon XP 2700+ a naposledy Athlon 64 X2 3800+.
    Víte co je na AMD z finančního hlediska zajímavé? Že její největší zisky byly v době před Athlonem. Největší zisky měla v době, kdy vyráběla K5, K6, K6-2, jakožto levnou alternativu k Intelu. Pak se jim povedl Athlon a jejich rostoucí sebevědomí, je srazilo na kolena. Začali se cpát do všech segmentů trhu a najednou začali zjišťovat, že zvýšené náklady nepřináší dostatečně zvýšený zisk, přestože prodávali ohromné množství třeba Opteronů. Nedokázali uživit vlastní fabriky, následně nedokázali uživit ani vlastní vývoj a příchod C2D je srazil do kolen.
    No a z toho finančního neúspěchu se (berte to jako můj názor), náležitě nepoučili. Místo aby se vrhli na jednu věc a využili třeba to váhání Intelu v desktopu, vrhají se jen na jeho nejvyšší patra, ohlašují vtrhnutí do serverového segmentu i do mobilního segmentu. A já se bojím, že to neustojí. A nebojím se toho jako příznivec Intelu, bojím se toho jako milovník ekonomiky i jako příznivec počítačů. No a naopak mě vytáčí, jak se někdo může navážet do Intelu, když z ekonomického hlediska to je perfektně namazaný stroj na peníze. Miliarda zisku každý měsíc, dokonce i poté, co AMD s velkou slávou vrhlo na trh s Ryzeny.