Hlavní navigace

Xbox Music nyní podporuje přehrávání zdarma i na webu. A iOS s Androidem

9. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hudební služby umožňující přímé poslouchání songů z celého katalogu za měsíční paušál jsou teď v kurzu. Pomalu přichází i do Česka, kde se zatím objevil např. Deezer. Microsoft svou službu Xbox Music spustil před rokem, přičemž tehdy zájemcům nabídl rovněž běžný model kupování jednotlivých alb či písní. Do našeho státu ale Redmondští s hudební nabídkou a katalogem s 30 miliony skladbami nevkročili a v nejbližší době se na tom zřejmě nic nezmění.

Tip: Microsoft jde proti Deezeru a Spotify. Spustil Xbox Music na webu

Několik oznámení si pro nás ale Redmondští nachystali. Konečně potvrdili expanzi na další platformy. Je to velká věc, protože donedávna poskytovali pouze aplikace pro Windows, Windows Phone nebo Xbox 360. Zkraje července nás Microsoft ale překvapil spuštěním webového streamování hudby. To nyní obohatil o možnost poslouchat hudbu zdarma, musíte se ovšem smířit s reklamou.

Microsoft říká, že můžete hudbu poslouchat bezplatně. Tyto poslechy dotuje reklama. Ovšem bezplatně můžete muziku vychutnávat maximálně šest měsíců, poté bude počet volných hodin omezen.

V Česku bohužel webový přehrávač (music.xbox.com) nefunguje ani pro bezplatné poslechy. S webem souvisí i funkce Radio, jež vám usnadní hledání zajímavých interpretů na základě vašich poslechl a mnoho dalšího. Ve webovém přehrávači bude dostupná někdy v průběhu letošního roku.

Vylepšovat se bude aplikace pro Windows 8, potažmo pak pro Windows 8.1. Až si aktualizaci operačního systému v říjnu stáhneme a aplikaci vyzkoušíme, najdeme v ní nástroj, který prohledá internet a na základě dostupných informací poskládá seznam písní od vybraného umělce. Výhodou bude jednoduchost, protože vám postačí vyplnit vyhledávací políčko a uhodit Enter.

Pro dlaždicové prostředí ve verzi 8.1 platí také to, že integrované vyhledávání, zapojující do akce Bing, bude na vaše dotazy rovněž odpovídat výsledky hudebními, přesně jak byste od chytrého mechanismu očekávali.

 

MMF24

Na rozšíření dostupnosti Xbox Music navazuje Microsoft dále vydáním aplikací pro iOS a Android. K tomu ale není, co bychom dodali. Snad jen že redmondský gigant plánuje aplikace oživovat každých čtyři až šest týdnů. Tvrdí to aspoň The Verge. V nejbližší době je v plánu je podpora pro stahování písní pro přehrávání bez připojení.

Zdroj: Xbox Wire via The Verge