Hlavní navigace

Xbox One jen naležato. Jeho optická mechanika prý neustojí vertikální polohu

24. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

V sérii marketingových karambolů okolo nové konzole Xbox One se firmě Microsoft zase podařilo šlápnout vedle. Tentokrát možná nesklidí rozsáhlé rozhořčení v nejrůznějších sférách internetu, zanechá ale asi dojem, že vyrábí nedotažený a nepromyšlený hardware. Ukazuje se totiž, že Xbox One skrývá nečekanou choulostivost: bezproblémové fungování přístroje je zaručeno pouze tehdy, pokud ho řádně položíte v horizontální poloze.

Šalamounskými slovy zástupců firmy totiž vertikální poloha u přístroje, který designem připomíná video či DVD přehrávač, prostě „není podporována“. Uživatelé, kteří by ji zvolili (kvůli šetření místem), si mají být údajně vědomi toho, že tak činí „na vlastní riziko“. Konzole nemá mít nějaké radikální problémy se stabilitou, pevností nebo chlazením, důvod omezení je prostý (až komický). Microsoft použil optickou mechaniku, která s vertikálním provozem nepočítala. Zřejmě u ní existuje určité nenulové riziko, že se zařízení při provozu nastojato poškodí (a disk zničí).

Xbox One
Xbox One

Mechanika používá štěrbinové vkládání disků, což ale není žádná radikální novinka a je poměrně pikantní, že si Microsoft tuto zapeklitost včas nepodchytil. Konkurenční konzole totiž také mechaniky se stejným způsobem vkládání disků používají, a se stáním problémy nemají. Zdá se, že při navrhování konzole a konstrukce se prostě na možnost, že by skříňka neležela, nebral ohled a zvolený model mechaniky na potvoru podporuje jen horizontální instalaci.

 

Tyto mechaniky obecně vertikální instalaci zvládají, takže potíž je asi jen v nevhodně vybraném modelu/dodavateli. Není tak docela jasné, jak vážný problém je – zda je selhání vzácné, či zda je pravděpodobnost problému vysoká. Je možné, že problémy byly odhaleny až při dlouhodobém testování (to by pak asi pravděpodobnost byla nízká). Krátce před uvedením (výroba již nějakou dobu běží) již asi není možné optickou mechaniku vyměnit, takže už lze problém řešit jen „odstraněním postižené funkce“.

Jakožto exkluzivní ležák bude Xbox One mezi konzolemi vyjímkou...
Coby výlučný ležák bude Xbox One mezi konzolemi výjimkou...

ICTS24

Xbox 360 údajně ukládá naležato většina uživatelů, slovy Microsoftu 80 % majitelů. To je sice hodně, ale celá pětina, která zvolila vertikální alternativu, vůbec není nevýznamné číslo. Leckdo by tak v prohlášení výrobce mohl vidět určitou aroganci. Microsoft nicméně v minulosti v podobných případech později „sekal dobrotu,“ aby si renomé napravil (až to téměř vypadá jako záměrná politika s cílem otupit jakýsi implicitní odpor vůči ne zrovna populární značce Microsoft). Je tedy možné, že opět podstoupí sebereflexi a v nějaké příští revizi konzole se postará o to, aby optická mechanika fungovala i nastojato. Taková úprava by ostatně potřebovala jen určité mechanické úpravy a nikoliv celkové přepracování přístroje.

Zdroj: GameSpot