Hlavní navigace

Xbox SmartGlass: tablety s Windows poslouží jako dálkový ovladač a doplněk

5. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jako kdyby Microsoftu nestačilo, že na tiskové konferenci na herní výstavě E3 předvedl novou hudební službu. Zašel ještě o kousek dále a předvedl další dílek ze své vizi o obýváku budoucnosti. V centru všeho dění je v první řadě Xbox, který je připojený k televizoru a můžete skrze něj pouštět filmy, seriály nebo dokonce některé televizní kanály. Původně herní konzole se stává čím dál více závislou na službách točících se kolem ní. Xbox Music a Video jsou typickými příklady. S připojenou periferií Kinect lze navíc přístroj ovládat především hlasově. Bude se tak ovládat rovněž Internet Explorer, který byl na výstavě také představen.

Tip: Zune je mrtev, ať žije Xbox Music. Hudební služba od Microsoftu odhalena

Nás ale zajímá cosi, co bude konzoli propojovat s ostatními zařízeními. Windows 8 rozšíří pole působnosti z osobních počítačů na tablety. Jinak Microsoft prodává mobilní telefony s dotykovými obrazovkami. Toto všechno bude využito ke zpříjemnění ovládání konzole na dálku. Čerstvě odhalený Xbox SmartGlass bude aplikace pro Windows 8 a Windows Phone. V Redmondu dokonce chystají verzi pro zařízení s iOS a Androidem, za což můžeme firmu jedině pochválit. Vynechán nebude skoro nikdo, pokud obecně nefandíte softwaru od Microsoftu, nevadí.

 

Nebudete muset běžet do obchodu pro tablet nebo telefon s Windows, resp. s Windows Phone, využijete přístroj, který máte po ruce. V každém případě bude SmartGlass sloužit jako pojítko, které nabídne více než jen obyčejné dálkové ovládání. Jednou z příjemných vlastností bude možnost navázat na přehrávání. Začít můžete na tabletu na cestě domů a jen co se dostanete ke své konzoli, přehrávání plynule naváže na velké obrazovce. Kromě toho ale budete moci sekundární zařízení – tedy telefon či tablet – použít jako doplněk. V ukázce jsme například viděli, jak na televizní obrazovce běžel seriál Hra o trůny.

Tablet mezitím ukazoval (interaktivní) mapu světa, kde se hlavní hrdinové nacházeli. Sekundární zařízení půjde využít také ve hrách. Fragment ze spolupráce konzole s tablety a telefony můžete spatřit v upoutávce níže. Kdy bude aplikace SmartGlass dostupná? Stihne navštívit nehotová Windows 8? Toto jsou všechno otázky, na něž prozatím neznáme odpověď. Rozhodně ale můžeme prohlásit, že Windows 8 konečně odhalují potenciál. I v souvislosti s Xbox Music a Video. Doplňkové funkce pro hry prý na platformách iOS a Android nebudou dostupné. Zde zůstane zřejmě pouze dálkové ovládání konzole.

KL24

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?