Hlavní navigace

Xerox Phaser 3100 MFP: kancelářský pracant

2. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Xerox Phaser 3100 MFP – představení

Multifunkční tiskárny jsou velice praktická zařízení. Doma oceníte možnost pohodlně si oskenovat fotografie, v kanceláři zase využijete možnost faxování a převod dokumentů do elektronické podoby. Právě do kanceláří je určena multifunkční tiskárna Xerox Phaser 3100 MFP. Černobílý tisk sice využijí i podnikatelé, kteří si svou kancelář zřídili doma, nicméně toto zařízení se svými parametry skutečně hodí spíše do kanceláře.

Masivní konstrukce v sobě ukrývá zásobník na 250 listů papíru, 50 potištěných listů je ukládáno na horní části tiskárny, kde je podpírá nepříliš pevný doplněk z plexiskla. Tiskárně nechybí vstup na jednotlivé listy nebo obálky. Podavač je přesný, tisk není zešikma, jen si občas neporadí se statickou elektřinou mezi listy papíru. To je však obecný problém.

Pracuje i bez počítače

Nad tiskárnou je umístěn ovládací panel umožňující snadnou obsluhu tiskárny i bez připojeného počítače. Ve variantě Phaser 3100 MFP/X tiskárna obsahuje i fax a ovládací panel slouží k zadávání faxového čísla. Menu tiskárny je poměrně podrobné, stroj se při sebemenším problému velice hlasitě dožaduje pozornosti a LCD displej na ovládacím panelu zobrazuje seznam akcí vedoucích k vyřešení potíží. Špatně vloženou tiskovou kazetu, která způsobuje problémy s tiskem, však diagnostikovat nedovede.

Úplně nahoře je umístěn plochý skener s automatickým podavačem papíru. I to je vlastnost, kterou se multifunkční tiskárny pro kancelář odlišují od těch domácích. Skener funguje spolehlivě, zajímavostí je ukládání oskenovaných kopií na flash disk připojený přes USB rozhraní k tiskárně.

Tiskárna působí díky automatickému podavači dokumentů na skeneru hodně robustně, je také docela těžká. Hluk ani ozón produkovaný při tisku nijak nevybočuje z průměru, nepříjemné je pouze velice hlasité pískání upozorňující na problémy.

Testy rychlosti tisku, skenování a spotřeby

Co se týče rychlosti tiskárny, jak vidíte z tabulek, není na tom v případě zahřívání a výtisku první strany úplně nejlépe ve srovnání s jinými laserovými tiskárnami. Rychlost běžného tisku dokumentů a tabulek však nevybočuje z průměru. Stejně tak kvalita tisku. Text je dostatečně ostrý, v obrázcích je znát mírné šrafování. Nicméně u kancelářského stroje není dokonalý tisk grafiky tím nejdůležitějším parametrem.

 

Spotřeba při tisku je mírně nad průměrem, trošku zamrzí spotřeba v klidovém režimu, která postupně klesá od 22 na 13 W, níž se ale nedostane. Projeví se to i v ceně spotřeby elektřiny. Náklady na kompletní provoz tiskárny jsou ale mnohem příjemnější, a to zejména v případě, kdy použijete vysokokapacitní zásobník toneru na 4 000 stran. V takovém případě se dostanete na hodnotu 0,72 Kč pro stránku A4 a velmi slušná čísla v ročních nákladech. V podstatě platí, že čím více budete tisknout, tím se vám tato tiskárna vyplatí.

Ovladače

Rychlostí skenování mě bohužel Xerox Phaser 3100 MFP zklamal. V základním nastavení okna skeneru najdete tři předvolby – barvu, stupně šedé a černobílý režim. Bohužel nikde není na první pohled vidět, jaké rozlišení je pro skener použito. Jeho optické rozlišení je 600 DPI, stejně jako rozlišení tiskárny. Horší je to však s rychlostí skenování ve výchozím nastavení, ta je hodně pod průměrem, viz následující tabulka:

Všechny ovladače pro Phaser 3100 MFP jsou součástí balení, stejně snadno jsou však k nalezení na webových stránkách výrobce, dokonce jsou v češtině. Podporovány jsou i 64bitová Windows, Mac OS X a Linux.

Nastavení tiskárny v ovladačích je docela rozsáhlé, můžete měnit pořadí stránek, přidávat vodoznak, doplňovat tisky na začátku a na konci. Užitečná funkce, která mi u některých ovladačů tiskáren chybí, je zmenšení stránek a jejich umístění na jeden list papíru. Ovladač pro Phaser 3100 MFP takto zvládne na jednu A4 umístit až pětadvacet běžných stran.

Závěrečné hodnocení

Do domácností se kvůli vyšší spotřebě a rozměrům Xerox Phaser 3100 MFP nehodí, a to ani pro drobné podnikatele. V kancelářích mu však bude dobře a podá odpovídající výkon. Pokud tisknete hodně stran, nebude vám vadit ani větší spotřeba elektřiny, která je vykoupena nižšími náklady na tisk.

Plusy a mínusy

+ náklady na tisk
+ obsahuje fax
+ ovládání bez počítače

- vyšší spotřeba elektřiny
- větší rozměry

MMF24

  Za zapůjčení tiskárny děkujeme společnosti Xerox.