Hlavní navigace

XFX opouští nVidii, či naopak?

31. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před necelými dvěma týdny jsme vám ukázali fotografie GeForce GTX 480 a GTX 470 v barvách známého výrobce XFX. Ten býval dlouhou dobu exkluzivním partnerem Nvidie, od loňského roku ale začal vyrábět i karty s čipy ATI. Nyní oficiálně oznámil, že nejnovější high-endové GeForce do své nabídky nezařadí.

Při nedávném oficiálním vydání nereferenčního Radeonu HD 5970 Black Edition s vyššími takty a dohromady 4 GB paměti tisková zpráva hlásala, že dvoučipová karta „smete současnou nabídku Nvidie“ a že „přišel čas, aby se ukázalo, kdo má větší kanóny“.

Podle serveru HardwareCanucks kromě XFX odchází ještě jiný velký výrobce. A ačkoliv XFX už není Nvidia-exkluzivní, nezdá se pravděpodobné, že by se Kaliforňané takového zvučného jména zbavili sami. Stojí za rozhodnutím snad vysoká spotřeba a hlučný provoz, za který jsou novinky ze zelené stáje kritizovány? Nebo je za tím něco jiného? Server Fudzilla s obdivuhodnou jistotou píše, že XFX nebylo jednoduše zařazeno na seznam launch-partnerů Nvidie u GTX 480/470. Trestat partnery za obojetnost by ale každopádně nebylo moc chytrou obchodní strategií Jen-Hsunovy party.

MMF24

Pro milovníky konspiračních teorií tu máme stokrát ohranou písničku od Charlieho Demerjiana. Podle něj nabízí Nvidia své nové GeForce jenom v „balíčku“, který obsahuje deset GTX 480, deset GTX 470 a po dvaceti kusech GeForce 210, GT 220, GT 240 a GTS 250 (tedy osmdesát zastaralých karet proti dvaceti novým). Určitě si vzpomínáte, že Nvidia z tohoto (nelegálního) způsobu prodeje byla obviněna již mnohokrát, stejně tak Intel, nikdy se ale nic neprokázalo. Charlie ovšem nemluví o výrobcích, ale o obchodech, přestože těm karty dodávají právě výrobci a jen na výrobce může Nvidia případně zkoušet své páky. Celá zpráva tak může být jenom nepříliš dobře promyšlená pomluva.

Zdroj: HardwareCanucks

Autor článku