Hlavní navigace

Xiaomi jde v prodeji smartphonů po krku Applu. Na trůnu se stále drží Samsung

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Podle průzkumu společnosti Canalys dosáhly celosvětové prodeje smartphonů ve druhém čtvrtletí letošního roku 288,9 milionu kusů.

Analytická společnost Canalys se podělila o svůj nejnovější průzkum zaměřený na celosvětový trh s chytrými telefony. Podle něj pokračoval prodej smartphonů ve druhém čtvrtletí letošního roku s narůstající frekvencí s celkovým prodejem 288,9 milionu kusů. Růst je již třetím čtvrtletím po sobě a je podporován zejména inovacemi v oblasti produktů a zlepšováním obchodních podmínek jednotlivých společností.

První Samsung, druhý Apple a v těsném závěsu Xiaomi

Vedoucí pozici na trhu s mobilními telefony si udržel Samsung s 53,5 milionu prodaných kusů, který zaujal 19 % podílu na trhu. Prodeje tvoří z větší části jeho špičkové produkty řady Galaxy, zatímco levnější řada A si udržela stabilní prodejní čísla.

Přehled globálních dodávek smartphonů největších výrobců a jejich růst

Přehled globálních dodávek smartphonů největších výrobců a jejich růst

Autor: Canalys

Druhou příčku obsadil Apple se 45,6 milionu prodaných kusů (a tržním podílem 16 %), v relativně těsném závěsu je mu Xiaomi se 42,3 milionu prodaných kusů. Z grafu je tak vidět, že Xiaomi s rostoucím tržním podílem 15 % dýchá na paty Applu a chce se ucházet o jeho místo. Je však nutno říct, že toto jsou čísla ještě před zahájením prodeje řady iPhone 16, které dostanou jako první plnohodnotnou Apple Inteligence.

Kvíz: Poznáte všechny telefony, se kterými jste za mlada volali? Přečtěte si také:

Kvíz: Poznáte všechny telefony, se kterými jste za mlada volali?

Zlepšení pozice na trhu se dočkala i společnost Vivo, která s 25,9 milionu prodaných kusů obsadila 9 % tržního podílu. Naopak TRANSSION (společnost působící zejména v Africe a Jižní Asii stojící za značkami TECNO, Itel nebo Infinix) zaznamenal pokles a s prodejem 25,5 milionu kusů uzavírá mobilní pětku na trhu.

Přehled globálních dodávek smartphonů v jednotlivých čtvrtletích

Přehled globálních dodávek smartphonů v jednotlivých čtvrtletích

Autor: Canalys

Jaké jsou výhledy do budoucna? Vlažně pozitivní

Podle Sanyama Chaurasii, senior analytika společnosti Canalys, se Apple a Samsung zaměří na upevnění svých dlouhodobých strategií, zatímco ostatní značky budou doufat v upevnění svých prodejů na rozvíjejících se trzích.

„Ve 2. čtvrtletí Evropa a Severní Amerika zaznamenaly významný nárůst objemu, protože dodavatelé proaktivně hromadili zásoby pro nadcházející období prázdnin. Samsung se nevyhnutelně zaměří na integraci svého systému Galaxy s cílem vytvořit pro spotřebitele silné hodnotové nabídky prostřednictvím svých vlajkových lodí s exkluzivními funkcemi GenAI,“ říká Sanyam Chaurasia.

KL24

Přehled dodávek smartphonů v různých regionech v porovnání s loňským rokem

Přehled dodávek smartphonů v různých regionech v porovnání s loňským rokem

Autor: Canalys

Podle něj se bude Apple snažit zvýšit poptávku po jeho zařízeních prostřednictvím svých hybridních modelů umělé inteligence a vylepšené Siri. Navzdory vyšší sezónní poptávce se v druhé polovině roku 2024 neočekává, že by trh s mobilními telefony zaznamenal dvouciferný růst.

Zdroj: Canalys

Byl pro vás článek přínosný?