Hlavní navigace

Xiaomi Mi Band: fitness náramek za pár stovek (recenze)

25. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, parametry

Xiaomi. Ještě před třemi lety u nás neznámá značka tvářící se jako další nudný Číňan kopírující Apple. Dnes respektovaná společnost, která z domovské Číny expandovala na světový trh s velmi povedenou elektronikou. Už dávno není Xiaomi pouze o telefonech. Vyrábí 4K televizi, routery, chytrou elektroniku, sluchátka, externí baterie nebo čističku vzduchu. K nám se však dostaly především smartphony a tablety, doplněné o některé modely mobilního příslušenství.

Xiaomi Mi Band
Xiaomi Mi Band

Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band

Jedním z nich je MiBand – fitness náramek sledující fyzickou aktivitu uživatele. Těch se na trhu za poslední rok díky Číně objevily snad stovky modelů. Podobný hardware lze totiž vyrobit za pár dolarů a linky v Číně tak mohou chrlit nespočet typů. Problémem však je, že na druhé straně levného hardwaru musí být chytrý software, který data z náramku zpracuje a interpretuje do uživatelsky užitečných přehledů.

Povedený Číňan

Pokud budete srovnávat běžné čínské telefony a ty s logem Xiaomi, překvapí vás především kvalita zpracování. Ta je totiž na velmi vysoké úrovni a mnohdy předčí i zavedené značky, jako je Samsung. To stejné můžeme tvrdit i u MiBand. Ačkoliv se jedná o obyčejný kousek gumy s malým senzorem a třemi LED diodami, i na tom by šlo hodně zkazit.

Lenovo Vibe Z2 Pro
cena 590 Kč
zapůjčil Xiaomi
parametry
materiál polykarbonát
akumulátor 41 mAh
odolnost IP67
barvy notifikačních LED modrá, zelená, červená, oranžová
nastavitelná šířka pásku 157 – 205 mm
rozměry senzoru 36 × 14 × 9 mm
85 %

Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band 

A nejenže je MiBand dobře zpracovaný, on i dobře vypadá. Lesklé a stříbrné pokusy Samsungu si totiž možná našly uživatelky, ale soudné uživatele nikoliv. Xiaomi se vydalo cestou jednoduchého hladkého designu a vkusně zapuštěného snímače s potřebnými senzory. A protože je k dispozici mnoho barevných kombinací pásků (ať už těch oficiálních nebo neoficiálních) vyberou si všechna pohlaví i věkové kategorie.

Xiaomi Mi Band  Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band

Funkce, výdrž

Změří běh i probudí

MiBand neobsahuje žádný displej , který by ukazoval údaje z telefonu. Spoléhá se pouze na trojici indikačních LED diod. Ty se rozblikají nejen jako upozornění na vybitou baterii, ale třeba při dosažení denního cíle počtu kroků nebo jako prodloužené notifikace z telefonu. MiBand totiž umí v zadaných intervalech sledovat, zda někdo nevolá.

Xiaomi Mi Band
Xiaomi Mi Band

Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band 

Hlavním cílem je však celodenní sledování aktivity. Stěžejní funkcí je počítání kroků – ať už při chůzi nebo běhu. Údaje jsou shromažďovány v oficiální aplikaci, která je velmi pohledná. Naměřená data si můžete zobrazit jako měsíční výpisy s grafy a zjistit, jak se vaše fyzička vyvíjí.

Kromě chůze a běhu MiBand může počítat sklapovačky při cvičení a také přeskoky přes švihadlo. Výhodou oproti běžným čínským výrobcům jsou šikovní vývojáři, kteří pracují s komunitou. Přímo v aplikaci tak můžete hlasovat, který sport by měl do aplikace přibýt.

Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band 

Užitečnou funkcí je i budík. V redakci jsme se shodli na tom, že je buzení pomocí vibrací příjemnější, ale také jistější než pomocí budíku. MiBand navíc umí pracovat s fázemi spánku podobně jako chytré aplikace pro smartphony. Snaží se vás tedy probudit mimo fázi hlubokého spánku.

Zámek k telefonu

MiBand lze připojit k jakémukoliv telefonu s Androidem a Bluetooth 4.0. Stačí si pouze stáhnout aplikaci z Play Store. Některé funkce jsou však limitovány na telefony Xiaomi, které běží s upraveným systémem MiUI. Jednou z nich je používání MiBandu jako zámku telefonu. Pokud máte telefon zabezpečený PIN kódem, odemykacím gestem nebo třeba fotografováním obličeje, při spárování s páskem může být toto zabezpečení vypnuto. Telefon ví, že je uživatel s páskem na ruce v blízkosti a tak není třeba odemknutí telefonu blokovat. Naopak když se od telefonu vzdálíte, zabezpečení se aktivuje a pro odemčení bude nutné opět zadávat PIN. Za cenu, kterou se MiBand prodává, by snad ani nemusel umět cokoliv jiného. Pro uživatele telefonů Xiaomi tak rozhodně investici do pásku doporučujeme.

KL24

Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band   Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi BandXiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band 

Stejně tak se však bude líbit i majitelům dalších telefonů s Androidem. Ačkoliv počítání kroků nepatří k nejpřesnějšímu, rozhodně je to lepší volba než neustále spouštěná fitness aplikace v telefonu. Obrovskou výhodou MiBand je totiž výdrž. Vestavěný akumulátor s kapacitou 41 mAh dokáže pásek udržet při životě déle než měsíc. 

Plusy / mínusy
cena občas nepřesné měření kroků
zpracování, funkce
dostupné pásky

Byl pro vás článek přínosný?