Hlavní navigace

Xiaomi oficiálně v Česku. Zjistili jsme, jak je to ve skutečnosti

20. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pondělí otevřel své webové stránky obchod XiaomiMobile.cz a dnes už začal prodávat první smarpthony. My jsme vás před dvěma dny informovali, že jde o autorizovaného prodejce a servis v České republice. Vycházeli jsme z tiskové zprávy, kterou zástupci XiaomiMobile.cz rozeslali minulý týden.

Čtenáři se na nás nicméně obrátili, zdali je tento obchod opravdu oficiálním zastoupením Xiaomi v Česku. Zaslali jsme proto dotazy do čínské pobočky zmíněného výrobce i české společnosti Lion Mobile, která nový e-shop provozuje.

Právě spuštěný web xiaomimobile.cz

České Xiaomi ano i ne

Číňané odpověděli, že zde žádnou pobočku ani zastoupení nemají a jediným oficiálním obchodem je xiaomi.com. To samé odpověděli také správci facebookové stránky jednomu z českých fanoušků.

Jiří Opletal, jednatel Lion Mobilu, reagoval s tím, že jsou s Xiaomi dlouhodobě v kontaktu. Od roku 2012 prodávají jejich telefony, resp. zprostředkovávají prodej na LevneSmartphony.cz, a také spolupracují s českou komunitou kolem systému MIUI. Ta upravený Android překládá do češtiny za podpory vývojářů Xiaomi.

Nově pak XiaomiMobile.cz získává originální náhradní díly, takže může poskytovat okamžitý servis v Česku, aniž by se reklamace musela vyřizovat v Číně. Na webu XiaomiMobile.cz ale žádnou zmínku o oficiálním zastoupení nebo autorizovaném servisu nenajdete.

 

CS24

Celou aféru tak způsobilo nešťastné vyjádření ještě před startem obchodu. Xiaomi tedy v Česku žádné oficiální zastoupení nemá, ale XiaomiMobile.cz nebo i CZC.cz telefony legálně nakupují z Číny a prodávají u nás. XiaomiMobile.cz k tomu navíc vyhradil specializovaný e-shop i s příslušenstvím a poskytuje okamžitý servis díky nasmlouvaným náhradním dílů. Zákazníci si dokonce mohou připlatit za roční rozšířenou záruku (celkově 36 měsíců).

Ať už je tedy prodej oficiální, nebo ne, XiaomiMobile.cz se jako skutečná „pobočka“ chová. Telefony má naskladněné, na místě provádí servis, takže zákazníci nejsou o nic ochuzeni.