Hlavní navigace

Xiaomi přesune uživatelská data z Číny do USA. Kvůli bezpečnosti i rychlosti

26. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hugo Barra, viceprezident Xiaomi, ve svém profilu na G+ oznámil, že jeho zaměstnavatel přesune uživatelská data z Pekingu do USA a Singapuru. Týkat se to bude nečínských uživatelů, kteří díky tomu pocítí rychlejší odezvy a spolehlivější připojení. Mluví také o vyšším zabezpečení a možnosti vyhovět cizí regulačním orgánům.

Xiaomi přitom využije datacentra Amazon AWS. Do americké Kalifornie a Singapuru přesune svůj web a e-shop, využije k tomu také CDN od společnosti Akamai. Hotovo bude koncem října. Služby MIUI pro synchronizaci obsahu z mobilních zařízení (Mi Account, Cloud Messaging a Mi Cloud) pak přesune do amerického Oregonu a rovněž Singapuru. Transfer bude proveden v několika krocích, hotovo bude před koncem roku.

 

Firma uvádí očekávaný nárůst výkonu. V Indii bude web až o 200 % rychlejší, v ostatních zemích o minimálně 30 %. V Indii klesne doba odezvy od 350 ms, záloha fotek přes Mi Cloud bude v Malajsii rychlejší až trojnásobně.

Plán také naznačuje, že Xiaomi chystá příští rok expandovat i na západ. Oficiálně totiž produkty prodává jen v Číně, Indii, Indonésii, Malajsii, Singapuru, Hongkongu na Tchaj-wanu a Filipínách. Kvůli jihovýchodním asijským trhům by firma nevyužívala datacentra v USA, ale pouze ty v Pekingu a Singapuru.

Barra v příspěvku přímo zmiňuje rychle rostoucí Brazílii jako další cíl, kam se chce Xiaomi podívat. Firma bude i nadále využívat datacentra Amazonu. A tam kde nejsou, se domluví s místními poskytovateli.

MMF24

PS: Přesun prý nemá souvislost s nedávným „šmírováním“ dat ze strany Xiaomi. To byla chyba, nikoliv záměr výrobce či snad čínské vlády.

Zdroj: Hugo Barra