Hlavní navigace

Xigmatek Achilles: Ve znamení kvality

16. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy, vybalení

Hned na úvod musím výrobce pochválit za velmi inteligentně navržené balení. Přes tvrdou plastovou fólii je vidět jak žebrování chladiče, tak i kvalitní oranžová vrtulka. Zákazník tak může přímo na prodejně vidět, zdali chladič nepřišel k úhoně při přepravě, či nedostal nekvalitní kus. Na zadní straně balení jsou uvedeny technické parametry a specifikace chladiče.

Xigmatek se použitou technologií H.D.T. chlubí na každém volném prostoru. Není také divu, jedná se o skutečně velmi revoluční technologii a je až neuvěřitelné, že se doposud příliš nerozšířila. A o co že se jedná? Angličtiny znalí uživatelé už mohou z názvu Heat-pipe direct touch vytušit, že se tato technologie zaobírá přímým dotykem heatpipe trubiček s rozvaděčem tepla na procesoru.

 

Chladič tedy nepotřebuje žádnou základnu, ale vystačí si s pouze mírně zaříznutými heatpipe trubicemi. To je velká výhoda, protože teplo je ihned pomocí heatpipe rozváděno na pasiv. U chladičů bez této technologie sice bývá základna měděná a heatpipe trubice jsou v ní pevně uchyceny, přesto výkon není a nikdy ani nebude tak dobrý jako u H.D.T. U mnohých chladičů se navíc můžeme setkat s nepříliš pevnými sváry, které ve finále mohou vést až k odtažení trubice ze základny a k o to horšímu chladícímu účinku.

    

Průběh instalace, parametry

Co se spon týče, Xigmatek vybavil Achilla dvojicí spon pro patice Intel 775 a AMD AM2+ a s nimi kompatibilní. S Intel Core i7 se zatím příliš nepočítá, byť by s jeho uchlazením tento chladič neměl sebemenší problémy. Do budoucna se tak možná dočkáme podobného tahu jako u Noctui, která zasílá přídavné spony pro socket 1366 po předložení účtu o koupi.

Achilles se skládá s mnoha částí. Tou nejdůležitější je samozřejmě pasivní část, která nabízí vše potřebné pro tiché a výkonné chlazení. Krom H.D.T. si vyzdvihnout zaslouží i samotné heatpipe trubice, které jsou široké celých 8 mm. Konce trubiček jsou velmi kvalitně zakončeny a nijak nenarušují hezký vzhled chladiče.

Chladící pasivní část se skládá z velkého množství 0,3 mm plíšků, které jsou velmi dobře tvarovány, aby pokud možno nevznikalo aerodynamické proudění a hučení vzduchu. Z toho důvodu je pod vrtulkou pasiv mírně snížen a kraje plíšků připomínají pilu.

Ventilátor je černo-oranžový z dílny samotného Xigmateku. Vrtulka má celkem sedm listů, které jsou velmi ostře zkoseny – nabízejí tak téměř maximální možný proud vzduchu, jaký se dá ze 120 mm větráku dostat při daných otáčkách. Okraje jsou velmi kvalitně zaobleny, nikde není ani náznak po roztřepení. V rozích chladiče nalezneme čtyři bílé diody, které při chodu osvětlují ventilátor i celé okolí.

Instalace byla doslova Achillovou patou tohoto chladiče, protože byla velmi zdlouhavá. V první řadě bylo nutné zvolit vhodnou sponu a tu nainstalovat pomocí dvojice šroubků. Následně osadit ventilátor čtyřmi gumovými sponkami, které bylo potřeba zasunout do pasivní části chladiče. Zní to jednoduše, zabere to však minimálně 10-15 minut, pokud tedy nechcete chladič poškodit.



Testovací metodika

Pro co nejvyšší zátěž byl použit procesor Intel Pentium D820, 2,8 GHz s TDP 95W. Vzhledem k problematičnosti testování v počítačové skříni jsem zvolil uložení základní desky na podložku a proudění vzduchu simuloval dvojicí ventilátorů Coolink SWiF-1202, jejichž otáčky byly sníženy přibližně na 900 ot./min.

Abychom vám nabídli co nejlépe porovnatelné výsledky, rozhodli jsme se chladiče testovat se stejnou teplovodivou pastou. Především kvůli velkému balení a dobrým přenosovým kvalitám jsme se rozhodli pro Arctic Silver Ceramique. Teplota okolí se pohybovala kolem 22,5 °C.

Maximální zátěž procesoru obstaral program OCCT, který umí vygenerovat i graf teploty v závislosti na době testování. Celková doba jednoho testu byla jedna hodina. Aktuální teploty byly čteny z aplikace SpeedFan, protože interní čidlo OCCT nepracovalo korektně (občas teplota poklesla na 0,5 °C a zůstala tak až do konce testu).

Samotná testovací konfigurace pak byla následující:

Výsledky testů na základní frekvenci

Abychom mohli jednoduše porovnávat kvalitu ventilátorů, nastavujeme vždy stejné otáčky – maximální, 1000 ot./min. a 600 ot./min. V porovnání najdete mimo jiné i chladič Scythe Ninja 2, který vzhledem k velké konstrukci nepotřebuje rychlootáčkový ventilátor. Bez zátěže byl mírně lepší Xigmatek, který zpočátku těžil z více otáček větráku. V pasivním provozu se zase projevila větší styčná plocha u druhé verze Ninji. Oba však představují velmi kvalitní chladiče.

Zatímco na maximální otáčky si Achilles vybudoval 3°C náskok, se snižujícími otáčkami o něj přišel a pasivně propadl dokonce o 6,5 °C. Stále však patří mezi skupinu těch nejlepších na našem trhu a nemá se zač stydět. Na 1000 ot./min. poráží Arctic Cooling Freezera o necelých 20 °C, což je velmi vysoký rozdíl. Cenově jsou však tyto chladiče také velmi vzdáleny.

Výsledky testů při přetaktování

Stejná situace jako u nepřetaktovaného procesoru se odehrává i zde. Průměrně dosáhly oba chladiče téměř stejných výsledků. Pokud se však hodláte zabývat stavbou pasivně chlazeného počítače, bude obrovský Scythe Ninja 2 lepší volbou. Pro nejvýkonnější procesory dneška (Intel Core i7) bych zase doporučoval Xigmatek, který staví na více otáčkách.

Zde jsou výsledky opět velmi vyrovnané až do chvíle, než zcela nezastavíte ventilátor. Ninja zvládne procesor chladit stále na teplotu kolem 78 °C, zatímco Achilles již nestíhá a u 83 °C bylo jeho měření zastaveno pro ochránění funkčnosti testovacího procesoru.

Hodnocení hlučnosti

Následující graf se snaží ohodnotit testované chladiče z hlediska hlučnosti. Ta byla vnímána pouhý poslechem, nicméně jsem se při tom snažil o maximální objektivitu. Hodnoty v grafu zobrazují hlučnost v bodech, přičemž 10 bodů mohl získat chladič, který nebyl při poslechovém testu slyšet vůbec.  

Přestože oba chladiče získaly stejné hodnocení, Xigmatek Achilles byl mírně hlučnější. O obou chladičích nebudete téměř vůbec vědět. U Achilla dělá hodně PWM regulace, která sníží otáčky vždy, když není procesor zatížen.

Závěrečné hodnocení

Xigmatek Achilles je velmi kvalitním chladičem, který se nemá za co stydět. Přestože jeho cena mírně přesahující tisícikorunovou hranici se mi zdá vyšší, nabízí tento chladič velmi kvalitně zpracovanou pasivní část, která je upravena do posledního detailu. Zvolený ventilátor také nelze příliš kritizovat, v testech by si jistě nezadal ani s Noctuou či Scythe.

Z tohoto testu je také vidět, že technologie H.D.T. skutečně funguje a méně rozměrný chladič může být rovnocenným konkurentem o 160 g těžšímu Ninjovi 2. V případě pasivního chlazení, kdy pracovaly žebra chladiče na plné obrátky, byl celý pasiv rovnoměrně zahříván. Z toho se dá odvodit velmi kvalitní a vysoký teplotní rozvod zvolených heatpipe trubic.

Tento chladič je tedy určen do počítačových sestav nejnáročnějších uživatelů, kteří si navíc nepotrpí jen na nízkou teplotu procesoru, ale i na nízkou hlučnost počítače. Mohu také prohlásit, že na tomto chladiči výrobce odvedl skutečně dobrou práci, která se také odrazila na výsledném výkonu.

Plusy a mínusy

+ upínací spona
+ rozměry
+ na pohled upravená konstrukce
+ výkon
+ tichý chod
+ odhlučnění větráku
+ H.D.T. (Heat-pipe direct touch)
+ decentní LED podsvícení

- vyšší cena
- nehodí se pro pasivní chlazení

MMF24

Za zapůjčení chladiče děkujeme společnosti ALFA Computer.